Microsoftin Minecraft-empatiahaasteen voitto Kokkolaan

 |   Microsoft News Center

Microsoft järjesti Minecraft-haasteen Suomen kouluille osana Empatiapakkaus-aloitetta. Haasteessa haettiin parasta Empatian maailma -toteutusta Minecraft Education Edition -ympäristössä. Voiton vei Torkinmäen koulun 8A-luokka Kokkolasta.

Microsoft Oy haastoi keväällä 2020 Suomen koululaiset kehittämään ’Empatian maailman’ suositun Minecraft-tietokonepelin oppilaitosversiossa. Haasteen lähtökohtana oli nettikiusaamisen kitkeminen empatiataitoja vahvistamalla. Muiden käyttäjien tunteiden huomioon ottaminen ja kyky asettua toisen ihmisen asemaan ei aina ole itsestäänselvyys verkkoympäristöissä, kuten sosiaalisessa mediassa, peleissä ja erilaisissa nettipalveluissa. Haasteessa koululaisten tehtävänä oli suunnitella Minecraft Education Editionilla peli tai tietopaketti, joka opastaa toimimaan verkossa muut huomioiden ja rakentaa siten empatiaa.

Haasteeseen osallistui lukuisia omaperäisiä töitä, joista raati valitsi voittajaksi Torkinmäen koulun 8A-luokan Kokkolasta.

”Parhaan työn valinta ei ollut helppoa. Kaikki työt olivat hienosti toteutettuja, ja niissä käsiteltiin erilaisia empatia-aiheita hyvin monipuolisesti, kuten hirviöiden ja sateenkaarivertauksen kautta”, kertoo Microsoft Oy:n oppilaitosasiakkuuksista ja opetusratkaisuista vastaava johtaja Tia Ainola. ”Valtavasti onnea voitosta koko Torkinmäen koululle ja erityisesti kaikille projektiin osallistuneille! Raatimme piti kovasti työn pakohuoneideasta. Myös vanhemmat oli otettu hienosti mukaan empatian määrittelyyn. Lopputuloksena oli todella monipuolinen Empatian maailma, jossa sai oppia seikkailun kautta empatiasta.”

Haastekilpailun voittaja Torkinmäen koulu järjesti oppilaitoksessa Minecraft-tapahtuman joulukuussa, johon osallistui myös Mine-tubettaja Paqpa.

”Voitto tuntuu mahtavalta. Saimme luokkana toteutettua suunnitelmat etäajasta huolimatta. Oppilailla oli paljon tietoa jo ennestään empatiasta. Nyt he pääsivät soveltamaan tietojaan. Oli hienoa huomata, että intoa löytyi, vaikka välillä eteen tuli etäajan ongelmia. Mutta sehän olikin sitä ongelmanratkaisua parhaimmillaan”, sanoo Torkinmäen koulun opettaja Piia Martikainen. ”Pelillistäminen antaa oppitunnille pienen lisämausteen – lisämotivaation. Olen aina pitänyt erilaisista peleistä ja mielestäni niissä tapahtuu oppimista huomaamatta. Minecraft Education Editionia käytettäessä harjoitellaan ihan huomaamatta esimerkiksi yhteistyötaitoja, luovuutta, neuvottelutaitoja ja ongelmanratkaisua. Oppilaat osaavat käyttää pelin kaikkia ominaisuuksia. Minulle opettajana jää tehtäväksi huolehtia pedagogiikasta ja tavoitteiden asettamisesta, mitä haluan oppilaiden oppivan. Minecraft on oiva vastapaino ’perinteisille’ Word ja Power Point -tavoille esittää tietoa ja näyttää laajempaa osaamista.”

”Haaste opetti syventämään jo ollutta tietoa empatiasta. Se opetti koko luokalle keskeistä empatiaa ja miten sitä voi hyödyntää luokan asioissa. Hyviä sanoja ja myötäelämistä. Projektin voittaminen tuntui kaukaiselta, mutta kun se napsahti meille, se oli täysyllätys. Ajattelin, että miten ihmeessä kaikista töistä meidän voitti. Ja Minecraftin yhdistäminen opiskeluun oli siistiä. Etäkoulun aikaan se antoi kivan tauon oppitunneille, kun kerkesi välissä avata Minecraftin ja rakentaa. Toivoisin jatkossakin lisää Minecraft-projekteja Suomen laajuisesti ja aihe voisi olla jokin kaikille tärkeä,” sanoo 8A-luokkalainen Siiri Lapinoja Torkinmäen koulun voittajatiimistä.

Minecraft-haaste kouluille järjestettiin nyt Suomessa toista kertaa. Viime vuonna haasteessa rakennettiin unelmien koulua ja voitto meni Turkuun.

Empatian maailma -haaste oli osa Microsoftin viime vuonna yhdessä yhteistyökumppaniensa (mm. Opetushallitus, OAJ, Mannerheimin Lastensuojeluliitto) kanssa rakentamaa Empatiapakkaus.fi-palvelua. Palvelussa erityisesti lapset ja nuoret voivat harjoitella tunnetaitoja digiympäristöissä. Empatiapakkaus tarjoaa lapsille, opettajille ja vanhemmille materiaaleja ja työkaluja nettikiusaamisen kitkemiseen ja empatiataitojen opettamiseen ja oppimiseen.

Lisätietoja:

Anne Alarotu
Viestintäjohtaja, Microsoft Oy
puh. 050 487 1308
[email protected]

Microsoft on digitaalisen muutoksen mahdollistaja älykkään pilven ja siihen yhteydessä olevien älykkäiden laitteiden aikakaudella. Yhtiön missio on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän heille tärkeitä asioita. Lisätietoa osoitteessa: www.microsoft.fi ja news.microsoft.com/fi-fi/. Twitterissä @MicrosoftSuomi

Tags: ,