Kolme valokuvaa sinisellä ja violetilla pohjalla, keskellä oranssilla pohjalla keltainen härkätorvi.

UUTISKIRJA

Frank X. Shaw'n esipuhe

Tervetuloa Microsoft Buildiin, vuotuiseen lippulaivatapahtumaamme kehittäjille.

Book of Newsin tavoitteena on tarjota sinulle tiekartta kaikista julkistamistamme uutisista ja kaikki tarvitsemasi yksityiskohdat. Painopisteemme pysyy samana - teemme uusimpien uutisten selaamisen mahdollisimman helpoksi ja tarjoamme kriittisiä yksityiskohtia aiheista, joiden tutkiminen kiinnostaa sinua eniten.

Microsoft Build on kehittäjille suunnattu tapahtuma, jossa esitellään työkaluja ja palveluita, joita kehittäjät voivat käyttää nyt ja tulevaisuutta silmällä pitäen. Koska tekoäly hallitsee keskustelua teknologia-alalla, on vain järkevää, että se on avainasemassa tämän vuoden tapahtumassa.

Puhumme tavoitteestamme antaa kehittäjille mahdollisuus käyttää mitä tahansa ohjelmointikieltä, kirjoittaa koodia millä tahansa käyttöjärjestelmällä ja ottaa sovelluksia käyttöön missä tahansa. Nyt, tekoälyn uudella aikakaudella, jolloin kehittäjillä on entistä enemmän valinnanvaraa, keskitymme edelleen tähän - tekoälyn edistysaskeleiden demokratisoimiseen, jotta kehittäjät voivat olla tuottavampia, tarjoamalla työkaluja ja alustoja, jotka tekevät kehittäjien elämästä helpompaa, ja toimittamalla palveluita, joita he voivat käyttää jo tänään luodakseen huomisen älykkäitä sovelluksia.

Tämän vuoden Microsoft Build -tapahtumassa on fantastinen uutisrintama ja jännittäviä julkistuksia, jotka heijastavat sekä sitoutumistamme kehittäjäyhteisöön että tekoälyn potentiaalia. Toivottavasti pääset mukaan.

Jatkakaa palautteen lähettämistä meille! Haluamme varmistaa, että saat tarvitsemasi tiedot ja asiayhteyden. Miten voimme parantaa kokemusta seuraavalla kerralla?

fxs

Mikä on Uutisten kirja?

Microsoft Build Book of News on opas tärkeimpiin uutisiin, jotka julkistamme Microsoft Build -tapahtumassa. Vuorovaikutteinen sisällysluettelo antaa sinulle mahdollisuuden valita sinua kiinnostavat kohteet, ja käännösominaisuuksien ansiosta Book of News on helpommin saatavilla maailmanlaajuisesti. (Ota käännökset käyttöön napsauttamalla Sisällysluettelon alla olevaa Käännä-painiketta).

Kokosimme kansioon kuvia, jotka liittyivät muutamaan uutiseen. Tutustu kuvamateriaaliin täällä. Jos haluat katsoa uutisiin liittyviä pääpuhujia ja istuntoja, uutisten alla on linkkejä, joiden avulla pääset nopeasti tuleviin istuntoihin ja tilausvideoihin. Jos haluat etsiä tekoälyyn liittyviä uutisia, voit lajitella ja selata kaikki tekoälyyn liittyvät uutiset helposti käyttämällä Tunnisteet-toimintoa.

Toivomme, että Book of News tarjoaa kaiken tarvitsemasi tiedon, näkemyksen ja kontekstin. Jos sinulla on kysymyksiä tai palautetta Book of Newsin sisällöstä, lähetä sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Jos olet kiinnostunut puhumaan alan analyytikon kanssa Microsoft Buildin uutisista tai Microsoftin laajemmasta strategiasta ja tuotetarjonnasta, ota yhteyttä osoitteeseen [email protected].

mies seisoo kannettava tietokone kädessään sinisellä ja violetilla taustalla

1. AI-liitännäiset 1.1. AI-liitännäiset

1.1.1. Microsoft kasvattaa tekoälylisäosien ekosysteemiä

Microsoft ilmoittaa ottavansa käyttöön saman avoimen liitännäisstandardin, jonka OpenAI otti käyttöön ChatGPT:tä varten, mikä mahdollistaa yhteentoimivuuden ChatGPT:n ja Microsoftin laajan copilot-tarjonnan välillä.

Kehittäjät voivat nyt käyttää yhtä alustaa rakentaakseen liitännäisiä, jotka toimivat sekä kuluttaja- että yrityspinnoilla, mukaan lukien ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot (esikatselussa) ja Microsoft 365 Copilot (esikatselussa). Jos käyttäjät haluavat kehittää ja käyttää omia liitännäisiä Azure OpenAI Service -palveluun rakennetun tekoälysovelluksensa kanssa, se on oletusarvoisesti yhteentoimiva tämän saman liitännäisstandardin kanssa. Tämä tarkoittaa, että kehittäjät voivat rakentaa kokemuksia, joiden avulla ihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa sovellustensa kanssa käyttäen luonnollisinta käyttöliittymää: ihmisen kieltä.

Osana tätä yhteistä lisäosa-alustaa Bing lisää tukea lisäosille. Aiemmin ilmoitettujen OpenTablen ja Wolfram Alphan liitännäisten lisäksi Microsoftin Bing-ekosysteemiin kuuluvat myös muun muassa Expedia, Instacart, Kayak, Klarna, Redfin ja Zillow.

Yhteisen laajennusalustan lisäksi Microsoft ilmoittaa, että Bing tulee ChatGPT:hen oletushakukokemukseksi. ChatGPT:ssä on nyt sisäänrakennettu maailmanluokan hakukone, joka tarjoaa ajantasaisempia vastauksia, joihin pääsee käsiksi verkosta. Nyt vastaukset perustuvat haku- ja verkkotietoihin ja sisältävät viittauksia, jotta käyttäjät voivat oppia lisää suoraan chatista. Uusi kokemus otetaan käyttöön ChatGPT Plus -tilaajille tästä päivästä alkaen, ja se on pian myös ilmaiskäyttäjien saatavilla ottamalla käyttöön lisäosa.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI
Nainen istuu työpöydän ääressä, jossa on kaksi tietokonenäyttöä, joissa näkyy tietokonekoodia, kuva on sinisellä ja violetilla taustalla.

2. Azure 2.1. Azure AI

2.1.1. Tekoälyyn keskittyvät päivitykset Azure-ratkaisuihin parantavat tuottavuutta ja tehokkuutta.

Tekoälyn jatkuvan kehityksen myötä ratkaisut muuttuvat nopeasti käyttäjien tarpeiden mukaan. Microsoft Azure AI Service -palvelussa on useita uusia ominaisuuksia, jotka auttavat asiakkaita lisäämään tuottavuutta, tehokkuutta ja sisällön turvallisuutta asiakkaille. Näitä päivityksiä ovat mm:

Azuren OpenAI-palvelu
Azure OpenAI Service -palvelun päivitykset, jotka ovat nyt esikatseluvaiheessa, sisältävät parannuksia, kuten Azure AI Studio, jonka avulla organisaatiot voivat paremmin yhdistää Azure OpenAI Service -palvelun ja datansa, Provisioned Throughput Model -malli, joka tarjoaa dedikoitua/varattua kapasiteettia, sekä laajennuksia, jotka yksinkertaistavat ulkoisten tietolähteiden integrointia ja virtaviivaistavat sovellusrajapintojen rakentamista ja käyttöä.

Azuren tekoälyn sisällön turvallisuus
Azure AI Content Safety, uusi Azure AI -palvelu, antaa yrityksille mahdollisuuden luoda turvallisempia verkkoympäristöjä ja -yhteisöjä. Mallit on suunniteltu tunnistamaan vihaa, väkivaltaa, seksiä ja itsensä vahingoittamista sisältävää sisältöä eri kielillä sekä kuvista että tekstistä. Mallit antavat merkitylle sisällölle vakavuuspisteytyksen, joka osoittaa ihmismoderaattoreille, mikä sisältö vaatii kiireellistä huomiota. Osana Microsoftin sitoutumista vastuullisten tekoälyjärjestelmien rakentamiseen Azure AI Content Safety on integroitu kaikkiin Microsoftin tuotteisiin, mukaan lukien Azure OpenAI Service ja Azure Machine Learning prompt flow. Mallit auttavat havaitsemaan ja poistamaan kehotteista ja sukupolvesta sisältöä, joka ei täytä sisällönhallintastandardeja. Yhdistämällä Azure AI Content Safety muiden vastuullisen tekoälyn Azure AI -työkalujen kanssa yritykset voivat rakentaa, ottaa käyttöön ja valvoa tekoälyjärjestelmiä, jotka tukevat oikeudenmukaisuutta ja lieventävät haittoja. Azure AI Content Safety on nyt esikatseluvaiheessa, ja kaiken Azure AI Content Safety -käytön laskutus alkaa 1. kesäkuuta 2023, ja sen hinta on 1,50 dollaria 1 000 kuvaa kohti ja 0,75 dollaria 1 000 tekstitietuetta kohti. Lisätietoja Azure AI Content Safety-palvelusta.

Azure Cognitive Search
Vektorihaku Azure Cognitive Searchiin, uusien suurten kielimallien (LLM) sovellusten hakujärjestelmään, on tulossa pian esikatseluna. Vektorihaku antaa kehittäjille mahdollisuuden tallentaa, indeksoida ja hakea helposti avainsanojen lisäksi myös käsitteiden perusteella käyttäen organisaatiodataa, kuten tekstiä, kuvia, ääntä, videota ja graafeja. Kehittäjät voivat rakentaa sovelluksia, jotka tuottavat personoituja vastauksia luonnollisella kielellä, antavat tuotesuosituksia, havaitsevat petoksia, tunnistavat tietomalleja ja paljon muuta. Azure Cognitive Search tarjoaa puhdasta vektorihakua ja hybridihakua - sekä Bingin tukeman kehittyneen uudelleenjärjestämisjärjestelmän yhdessä integroidussa ratkaisussa. Rekisteröidy vektorihakujen esikatseluun jo tänään.

Azure Cognitive Service for Language
Azure Cognitive Service for Language -palvelun uudet ominaisuudet, jotka ovat nyt esikatseluvaiheessa, sisältävät kehittäjien mahdollisuuden mukauttaa yhteenvetoja jo julkistettujen entiteettien tunnistamisen, tekstiluokittelun ja keskustelunomaisen kielen ymmärtämisen (CLU) ominaisuuksien lisäksi, ja ne kaikki perustuvat Azure OpenAI Service -palveluun. Näiden ominaisuuksien avulla kehittäjät voivat vuorovaikutteisesti mukauttaa kielitaitoa sovelluksissaan, mikä johtaa nopeampaan arvonnousuun organisaatioissa, jotka haluavat käyttää suuria kielimalleja (LLM). Lisäksi CLU:n integrointi Power Virtual Agentsiin yksinkertaistaa älykkäiden chatbottien ja virtuaaliagenttien luomista sekä valmiiden mallien käyttämien mukautettujen tunteiden saatavuutta.

Pian yleiseen käyttöön on tulossa käyttövalmis asiakirjojen ja keskustelujen tiivistäminen. Näin asiakkaat voivat ottaa käyttötapauksia käyttöön tuotannossa Azuren yritystason valmiuden tukemana, mukaan lukien Azuren palvelutasosopimukset, tietoturva ja muut.

Asiakirjojen kääntäminen Language Studiossa
Document Translation in Language Studiossa, joka on nyt yleisesti saatavilla, kehittäjät voivat kääntää asiakirjoja erissä. Lisäksi Power Automate Translator -liitäntä ja Text Translator SDK for .Net, Python, Java ja JS ovat nyt esikatselussa ja ACS Translator -liitäntä Azure OpenAI Service -palvelulle on yksityisessä esikatselussa.

Power Automate Translator -liittimen avulla kehittäjät voivat kääntää tekstiä ja asiakirjoja, jotka on tallennettu useisiin pilvipalveluihin, toimitiloihin tai paikalliseen tallennustilaan, helppokäyttöisellä työnkulun automatisoinnilla. Liitännän avulla Azure OpenAI Service -palvelun käyttäjät voivat kääntää lähdetekstin minkä tahansa Translatorin tukeman yli 125 kielen välillä.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

2.1.2. Generatiivisen tekoälyn käyttöönotto vastuullisesti Azure Machine Learningin avulla

Azure Machine Learning parantaa huomattavasti koneoppimisen ammattilaisten mahdollisuuksia ottaa käyttöön vastuullisia generatiivisia tekoälyratkaisuja mahdollistamalla arvioinnin mallin elinkaaren kaikissa vaiheissa. Azure Machine Learningin päivitykset sisältävät mm:

 • Prompt flow, jonka esikatselu on pian alkamassa, tarjoaa virtaviivaistetun kokemuksen suurten kielimallien kehotuksista, arvioinnista ja virittämisestä. Käyttäjät voivat luoda nopeasti kehotteiden työnkulkuja, jotka yhdistetään erilaisiin kielimalleihin ja tietolähteisiin, ja arvioida työnkulkujensa laatua mittauksilla, kuten "groundedness", ja valita parhaan kehotteen käyttötapaukseensa. Prompt flow integroi myös Azure AI Content Safety -palvelun, uuden Azure AI -palvelun sisällön moderointiin, jotta käyttäjät voivat havaita ja poistaa haitallisen sisällön suoraan työnkulussaan. Lue lisää prompt flow'sta.
 • Esikatselussa oleva tuki perustamismalleille tarjoaa natiivit ominaisuudet perustamismallien hienosäätöön ja käyttöönottoon useista avoimen lähdekoodin arkistoista Azure Machine Learning -komponenttien ja -putkistojen avulla. Tämä ominaisuus tukee pian Azure OpenAI Service -palvelun malleja Azure Machine Learning Studion kautta tapahtuvaan hienosäätöön ja kehitettäviin prompt-työnkulkuihin. Lue lisää Foundation-mallien tuesta.
 • Vastuunalainen tekoälymittaristo tukee teksti- ja kuvadataa, joka on nyt esikatseluvaiheessa, ja sen avulla käyttäjät voivat arvioida suuria malleja, jotka on rakennettu jäsentymättömän datan avulla mallin rakentamisen, harjoittelun ja/tai arviointivaiheen aikana. Tämä auttaa käyttäjiä tunnistamaan mallien virheet, oikeudenmukaisuusongelmat ja mallien selitykset ennen mallien käyttöönottoa, jotta tietokonenäkö- ja luonnollisen kielen käsittelymallit (NLP) olisivat suorituskykyisempiä ja oikeudenmukaisempia. Lisätietoja vastuullisen tekoälyn kojelautatukeen.
 • Mallien seurannan avulla käyttäjät voivat seurata mallin suorituskykyä tuotannossa, saada oikea-aikaisia hälytyksiä ja analysoida ongelmia jatkuvaa oppimista ja mallin parantamista varten. Lisätietoja mallien seurannasta.

Muita päivityksiä, jotka tukevat yhteistyötä, hallintaa ja nopeaa kehitystä yritysasiakkaiden mittakaavassa, ovat muun muassa seuraavat:

 • Managed feature store, joka on nyt esikatseluvaiheessa, yksinkertaistaa ominaisuuksien kehittämistä koneoppimisen elinkaaren virtaviivaistamiseksi ja auttaa käyttäjiä kokeilemaan ja toimittamaan malleja nopeammin, lisäämään mallien luotettavuutta ja vähentämään käyttökustannuksia. Lisätietoja hallitusta ominaisuusvarastosta.
 • Microsoft Purview -liitännän, joka on nyt esikatseluvaiheessa, avulla yritykset voivat käyttää Purview-katalogia koneoppimisresurssien metatietojen keskitettynä tallennuspaikkana, jolloin datasuunnittelijat, datatieteilijät ja sovelluskehittäjät voivat tutkia harjoitusdatan alkuperää ja muunnoksia sekä suorittaa perimmäisten syiden analyysejä. Lisätietoja Microsoft Purview connectorista.
 • Hallittu verkon eristäminen, joka on nyt esikatseluvaiheessa, virtaviivaistaa monimutkaisia tehtäviä, kuten virtuaaliverkon hallintaa, yksityisiä päätepisteyhteyksiä ja saapuvia/ulkoisia asetuksia, mikä säästää käyttäjien aikaa ja tarjoaa turvallisemman ympäristön koneoppimisprojekteille. Lisätietoja hallitusta verkon eristämisestä.
 • Tuki DataRobot 9.0:lle, joka on nyt esikatseluvaiheessa, antaa käyttäjille mahdollisuuden validoida ja dokumentoida malleja DataRobotissa ja ottaa ne käyttöön Azure Machine Learningin laajuuden ja joustavuuden avulla. DataRobot 9.0 on myös integroitu Azure OpenAI Service -palvelun kanssa, mikä mahdollistaa koodin luomisen ja keskustelevan tekoälykokemuksen, joka auttaa käyttäjiä tulkitsemaan mallin tuloksia.
 • Azure Machine Learning -rekisterit, jotka ovat nyt yleisesti saatavilla, auttavat käyttäjiä edistämään, jakamaan ja löytämään koneoppimisen artefakteja, kuten malleja, putkistoja ja ympäristöjä, organisaation useissa työtiloissa, jotta tiimien väliset toiminnot ja yhteistyö olisivat tehokkaampia. Lisätietoja Azure Machine Learning -rekistereistä.
 • Azure Container for PyTorch, joka on nyt yleisesti saatavilla, tarjoaa käyttäjille kuratoidun ympäristön, joka sisältää uusimmat PyTorch 2.0 -ominaisuudet ja optimointiohjelmistot, kuten DeepSpeed ja ONNX Runtime, jotka on suunniteltu tehokkaaseen suurten mallien harjoitteluun ja päättelyyn. Lisätietoja Azure Container for PyTorchista.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

2.2. Azure Data

2.2.1. Esittelyssä uusi Microsoft Fabric, joka on suunniteltu tekoälyn aikakautta varten.

Microsoft Fabric, joka on nyt esikatseluvaiheessa, tarjoaa integroidun ja yksinkertaistetun kokemuksen kaikille analytiikan työmäärille ja käyttäjille yritystason datapohjalla. Se yhdistää Power BI:n, Data Factoryn ja seuraavan sukupolven Synapsen yhtenäiseksi SaaS-tarjonnaksi (Software as a Service) ja tarjoaa asiakkaille hintatehokkaan ja helposti hallittavissa olevan modernin analytiikkaratkaisun tekoälyn aikakautta varten. Fabricissa on kokemuksia kaikille työmäärille ja data-ammattilaisille yhdessä paikassa - mukaan lukien dataintegraatio, datasuunnittelu, tietovarastointi, datatiede, reaaliaikainen analytiikka, sovellettu havainnollisuus ja liiketoiminta-analytiikka - tuottavuuden lisäämiseksi ennennäkemättömällä tavalla.

Jotta organisaatiot voisivat edelleen nopeuttaa arvonluontia tietojensa avulla, Microsoft integroi Copilotin Microsoft Fabriciin, joka on pian esikatseluversiossa ja mahdollistaa luonnollisen kielen ja chat-kokemuksen käytön koodin ja kyselyjen tuottamiseen, tekoälyliitännäisten luomiseen käyttämällä matalaa tai ei-koodia -kokemusta, mukautettujen kysymysten ja vastausten mahdollistamiseen, semantiikan ja komponenttien räätälöintiin liitännäisen sisällä ja käyttöön Microsoft Teamsissa, Power BI:ssä ja verkossa. Tekoälypohjaisten oivallusten ansiosta asiakkaat voivat keskittyä oikean datatarinan kertomiseen ja antaa Copilotin tehdä raskaan työn.

Organisaation tiedot sijaitsevat Microsoftin yhtenäisessä OneLake-perustassa, joka tarjoaa yhden totuuden lähteen ja vähentää tarvetta tietojen poimimiseen, siirtämiseen tai kopioimiseen, mikä auttaa poistamaan tietojen leviämisen. Fabric mahdollistaa myös pysyvän tiedonhallinnan ja yhden kapasiteetin hinnoittelumallin, joka skaalautuu kasvun myötä, ja se on avoin kaikilla tasoilla ilman omistusoikeudellisia sitoumuksia. Syvät integraatiot Microsoft 365:n, Teamsin ja AI Copilot -kokemusten kanssa nopeuttavat ja skaalaavat datan arvonluontia kaikille. Fabricilla on roolikohtaisesti räätälöityjä kokemuksia, joiden avulla kaikki voivat hyödyntää dataa entistä enemmän.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

2.2.2. Power BI -päivitykset lisäävät nopeutta ja tuottavuutta esikatselussa

Power BI:ssä on useita uusia päivityksiä, jotka antavat organisaatioille mahdollisuuden muuttaa tiedot välittömästi oivalluksiksi alan johtavan BI-alustan avulla:

 • Power BI:n esikatselussa oleva Copilot yhdistää suurten kielimallien tehon organisaation tietoihin ja auttaa paljastamaan ja jakamaan oivalluksia nopeammin. Käyttäjät voivat luoda ja räätälöidä raportteja sekunneissa, luoda ja muokata DAX-laskentoja, luoda kertovia yhteenvetoja ja esittää kysymyksiä tiedoistaan, ja kaikki tämä tapahtuu keskustelukielellä. Kun kertomusten sävyä, laajuutta ja tyyliä voidaan helposti räätälöidä ja ne voidaan lisätä saumattomasti raportteihin, Power BI:n avulla voidaan myös välittää datan oivalluksia vaikuttavammin helposti ymmärrettävien tekstitiivistelmien avulla.
 • Power BI Direct Lake, esikatselussa, on uusi tallennustila Power BI -tietokokonaisuuksissa, jonka avulla organisaatiot voivat avata massiivisia tietoja ilman, että niitä tarvitsee replikoida, näkemällä suoraan järven tietoihin.
 • Power BI Desktop Developer Mode, esikatselussa, mahdollistaa kehittäjäkeskeiset työnkulut Git-integraation avulla Power BI -tietoaineistoille ja -raporteille.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

2.2.3. Azure Cosmos DB -päivitykset parantavat kehittäjien tuottavuutta ja optimoivat kustannuksia.

Azure Cosmos DB, Microsoftin palvelimeton, hajautettu tietokanta NoSQL- ja relaatiotietokantaan perustuville työmäärille, on johtava pilvitietokanta generatiivisille tekoälytyökuormille - kuten ChatGPT:lle - ja modernille sovelluskehitykselle. Azure Cosmos DB esittelee useita uusia parannuksia, joilla optimoidaan kustannuksia, suorituskykyä ja kehittäjien tuottavuutta. Nämä parannukset osoittavat Microsoftin sitoutumisen sovelluskehittäjien käyttökokemuksen parantamiseen, ja niihin kuuluvat mm:

 • Murtokapasiteetti: Sen avulla asiakkaat voivat hyödyntää tietokannan tai kontin tyhjäkäynnillä olevaa läpäisykapasiteettia liikennepiikkien käsittelemiseksi. Tietokannat, jotka käyttävät vakiomuotoista läpäisykapasiteettia, jossa on käytössä burst-kapasiteetti, pystyvät säilyttämään suorituskyvyn lyhyiden purskeiden aikana, kun pyynnöt ylittävät läpäisykapasiteettirajan. Tämä antaa asiakkaille pehmusteen, jos niiden kapasiteetti on liian pieni, ja ne voivat kokea vähemmän nopeusrajoitettuja pyyntöjä. Tämä päivitys on yleisesti saatavilla.
 • Hierarkkiset osioavaimet: Hierarkkiset osioavaimet mahdollistavat tehokkaammat osiointistrategiat ja paremman suorituskyvyn, sillä niiden avulla voidaan käyttää jopa kolmea osioavainta yhden sijaan. Tämä poistaa suorituskykyyn liittyvät kompromissit, joita kehittäjät joutuvat usein tekemään valitessaan yhden osioavaimen, ja mahdollistaa optimaalisemman tietojen jakamisen ja suuren skaalautuvuuden. Tämä on yleisesti saatavilla.
 • Materialized Views for Azure Cosmos DB for NoSQL: Niitä käytetään palvelemaan kyselyjä, joiden palveleminen olemassa olevalla säiliöllä olisi liian kallista. Materialized Views voi helposti luoda ja ylläpitää tietoja kahden kontin välillä.
 • Azure Cosmos DB:n "Kaikki versiot ja poistot" -muutossyöttötila: Kehittäjät voivat saada täyden näkymän kohteiden muutoksista, jotka tapahtuvat heidän tilinsä jatkuvan varmuuskopioinnin säilytysaikana, mikä säästää aikaa ja vähentää sovelluksen monimutkaisuutta. Tämä on esikatseluvaiheessa.
 • .NET- ja Java SDK:t Telemetria + App Insights: Sovellusten seuranta on helpompaa tämän päivityksen myötä, joka on nyt esikatseluvaiheessa. Azure Cosmos DB .NET- ja Java SDK:t tukevat hajautettua jäljitystä, jonka avulla kehittäjät voivat helposti valvoa sovelluksiaan ja korjata ongelmia, mikä parantaa suorituskykyä ja kehittäjien tuottavuutta.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

2.2.4. Azure SQL Database -tietokannan avulla käyttäjät voivat rakentaa ja skaalata nopeasti useita sovelluksia.

Azure SQL Database Hyperscale elastic pools ottaa käyttöön jaetun resurssimallin Hyperscale-tietokannoille, joka on nyt esikatselussa. Tämä päivitys auttaa kehittäjiä rakentamaan ja hallitsemaan uusia sovelluksia pilvessä ja skaalaamaan useita tietokantoja, joilla on vaihtelevia ja ennalta arvaamattomia käyttövaatimuksia.

 • Kuhunkin Hyperscale-joustopooliin mahtuu enintään 25 tietokantaa, joiden kokonaistallennustila on enintään 100 TB.
 • Skaalaa joustavan poolin laskentaresursseja ylös- tai alaspäin ennustettavassa ajassa, riippumatta varatun tallennustilan määrästä.
 • Mahdollistaa nopean skaalautumisen, joustavan poolin resurssien jakamisen ulos laskennasta lisäämällä yhden tai useamman lukuskaalan replikan.

Lisäresurssit:

2.3. Azuren infrastruktuuri

2.3.1. Azure Container Storage -palvelun uudet ominaisuudet esikatselussa

Microsoft Azure Container Storage, ainutlaatuinen, natiivisti kontteja varten rakennettu volyyminhallintapalvelu, esittelee uusia ominaisuuksia, jotka parantavat konttityökuorman suorituskykyä, luotettavuutta ja varmuuskopiointikokemusta. Päivityksiä ovat mm:

 • Volume snapshot -tilannekuvan avulla kehittäjät voivat tallentaa pysyvien volyymien hetkellisen tilan, jolloin he voivat varmuuskopioida tiedot ennen muutosten soveltamista.
 • Persistent Volumesin skaalautuvuustavoitteen kasvattaminen antaa kehittäjille mahdollisuuden skaalata tallennustilaa helposti, jolloin he voivat keskittyä datapalveluiden rakentamiseen sen sijaan, että murehtisivat taustalla olevan infrastruktuurin rajoituksista.

Lisäresurssit:

2.3.2. Microsoft Azure Monitor -hallittu palvelu Prometheus-päivityksiä varten

Cloud Native Computing Foundationin avoimen lähdekoodin Prometheus-projekti on yhteinen standardi konttipohjaisten työmäärien seurantaan. Itsehallinnoidun Prometheuksen suorittaminen toimii usein hyvin pienemmissä käyttöönotoissa, mutta sitä on vaikeampi skaalata yritystyökuormiin.

Azure Monitorin täysin hallinnoitu Prometheus-palvelu, joka on nyt yleisesti saatavilla, tarjoaa asiakkaille avoimen lähdekoodin ekosysteemissä suosittuja ominaisuuksia ja automatisoi samalla monimutkaisia tehtäviä, kuten skaalautumista, korkeaa saatavuutta ja pitkäaikaista tietojen säilyttämistä. Asiakkaat voivat käyttää sitä itsenäisesti Azure Monitorin sisältä tai Azure Monitorin container insightsin ja Azure Managed Grafanan kanssa.

Managed Prometheus on Azure Arc -yhteensopiva Kubernetes, esikatseluversio, antaa käyttäjille mahdollisuuden käyttää kaikkia etuja, joita Managed Prometheus tarjoaa Azure Arc -yhteensopivassa Kubernetes-klusterissa.

Lisäresurssit:

2.3.3. Microsoft Cost Managementin uusi ominaisuus antaa käyttäjille mahdollisuuden ymmärtää pilvikustannuksia, tulossa pian esikatseluun

Microsoft Cost Management lanseeraa uuden kokemuksen, jossa hyödynnetään seuraavan sukupolven tekoälyominaisuuksia, jotta Microsoft Cloud -asiakkaat voivat helposti ymmärtää, analysoida ja hallita pilvikulujaan ja -laskujaan. Asiakkaat voivat käyttää kehotteita pyyntöihin, kuten "Yhteenveto laskustani", "Jaottele kustannuksiani", "Miksi laskuni nousi?" tai "Miten voin pienentää kustannuksiani?", saadakseen nopeita analyysejä, näkemyksiä ja suosituksia sekä opastusta, jonka avulla he voivat edelleen optimoida ja kasvaa integroimalla muihin palveluihin. Microsoft Cost Management on pian saatavilla esikatseltavana Azure-portaalissa.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

2.4. Azure Luottamuksellinen tietojenkäsittely

2.4.1. Uudet luottamukselliset virtuaalikoneet, jotka perustuvat Intel Trust Domain Extensions -laajennuksiin esikatselussa.

DCesv5- ja ECesv5-sarjan luottamukselliset virtuaalikoneet, jotka perustuvat neljännen sukupolven Intel Xeon™ -prosessoreihin ja TDX-teknologiaan, ovat nyt esikatselussa. Näiden VM:ien avulla Azure-asiakkaat voivat siirtää arkaluonteisimmat työmääränsä Azureen minimaalisella suorituskykyvaikutuksella ja ilman koodimuutoksia.

Nämä luottamukselliset VM:t on suunniteltu tarjoamaan laitteistopohjainen luotettava suoritusympäristö (TEE), joka koventaa vierassuojauksia siten, että hypervisorilta ja muulta isännän hallintakoodilta evätään pääsy VM:n muistiin ja tilaan, mikä auttaa estämään pilvipalvelun operaattoreiden pääsyn. Säännellyillä toimialoilla, kuten pankkialalla, terveydenhuollossa ja julkisella sektorilla, toimivat asiakkaat voivat helposti siirtää vanhoja työtehtäviään toimitilaympäristöistä näihin luottamuksellisiin VM:iin.

Nämä VM:t sisältävät vieraan todistuksen, jolla voidaan varmistaa, että VM käynnistyy vasta, kun alusta tarkistaa, että VM-isäntäympäristö on kytketty Intelin laitteiston luottamusjuuritietoon ja että räätälöidyt suojatun avaimen vapautuskäytännöt täyttyvät. Lisäksi asiakkaat voivat käynnistää todentamispyyntöjä näiden luottamuksellisten VM:ien sisällä osoittaakseen, että VM:t toimivat Intel-käyttöjärjestelmällä varustetuissa solmuissa, joissa TDX on käytössä.

Lisäresurssit:

2.4.2. Red Hat Enterprise Linux -tuki Azuren AMD-pohjaisille luottamuksellisille virtuaalikoneille.

Azure-asiakkaat voivat nyt määrittää Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 9.2 Tech Preview -kuvan AMD-pohjaisten luottamuksellisten virtuaalikoneidensa vieraskäyttöjärjestelmäksi. Näin voidaan varmistaa, että RHEL-vieraskäyttöjärjestelmän käsittelemät arkaluonteiset tiedot on suojattu muistin käytön aikana. Azuren AMD-pohjaiset luottamukselliset VM:t voivat tarjota vahvan, laitteistolla vahvistetun rajan, joka auttaa suojaamaan vieraskäyttöjärjestelmää isäntäoperaattorin ja muiden Azure-vuokralaisten pääsyä vastaan. Nämä VM:t on suunniteltu auttamaan varmistamaan, että muistissa käytössä olevat tiedot on suojattu luvattomilta käyttäjiltä käyttämällä taustalla olevan piirisarjan tuottamia salausavaimia, joihin Azure-operaattorit eivät pääse käsiksi. Tämä päivitys on nyt yleisesti saatavilla.

Lisäresurssit:

2.4.3. Luottamukselliset kontit Azure Container Instances -kontti-instansseissa nyt yleisesti saatavilla

Luottamukselliset kontit Azure Container Instances (ACI) -palvelimella, joka on nyt yleisesti saatavilla, on alan ensimmäinen palvelimetön luottamuksellisen laskennan alusta. Se mahdollistaa konttien nopean ja helpon käyttöönoton natiivisti Azuressa ja mahdollisuuden suojata muistissa käytössä olevat tiedot ja koodi AMD EPYC™ -prosessoreiden ansiosta, joissa on luottamuksellisen laskennan ominaisuudet.

Säiliöt voidaan ryhmitellä siten, että niitä voidaan käyttää laitteistopohjaisessa ja varmennetussa luotetussa suoritusympäristössä (TEE) ilman, että tarvitaan erityistä ohjelmointimallia tai infrastruktuurin hallinnan yleiskustannuksia. Tarjolla on täysi vierastodennus, joka heijastaa kaikkien Trusted Computing Basessa (TCB) toimivien laitteisto- ja ohjelmistokomponenttien kryptografista mittausta, työkaluja TEE:ssä noudatettavien käytäntöjen luomiseen sekä avoimen lähdekoodin sivukontti kullekin konttipakkausryhmälle turvallisen avainten vapauttamisen ja salattujen tiedostojärjestelmien tukemiseksi.

Lisäresurssit:

2.4.4. Uudet AMD-pohjaiset luottamukselliset virtuaalikonevaihtoehdot Azure-palveluille esikatselussa.

Kaksi uutta AMD-pohjaista luottamuksellista virtuaalikonevaihtoehtoa Azuressa, jotka ovat nyt esikatselussa, ovat seuraavat:

Luottamuksellinen VM-vaihtoehto Azure Data Explorerille: Asiakkaat, joiden on analysoitava arkaluonteisia toimintatietoja, voivat tehdä sen ajamalla Azure Data Exploreria (ADX) AMD-pohjaisessa luottamuksellisessa VM:ssä. Tämä tarjoaa vertaansa vailla olevan interaktiivisen analytiikan suorituskyvyn ja tehon reaaliaikaisille, matalan viiveen tietovirroille. Kun asiakkaan ADX-klusteri ajetaan Azuren luottamuksellisilla VM:illä, ADX-asiakkaat voivat analysoida varmuudella arkaluonteisia tietojaan, rahoitustapahtumatietojaan, terveyteen liittyviä toimintojaan, kriittisiä liiketoimintatapahtumia ja muita arkaluonteisia aikaleimattuja tietojaan Azuressa.

Luottamuksellinen VM-vaihtoehto Azure Databricksille: Asiakkaat, jotka haluavat varmistaa paremmin henkilötietojen tai muiden arkaluonteisten tietojen yksityisyyden analysoidessaan kyseisiä tietoja Azure Databricksissa, voivat tehdä sen määrittämällä AMD-pohjaiset luottamukselliset VM:t Azure Databricks -klusteria luodessaan. Kun asiakkaan Azure Databricks -klusteri ajetaan Azuren luottamuksellisilla VM:illä, Azure Databricks -asiakkaat voivat analysoida arkaluonteisia tietojaan Azuressa luottavaisin mielin.

Lisäresurssit:

2.4.5. Luottamukselliset kontit Azure Kubernetes -palvelussa nyt esikatselussa

Luottamukselliset kontit Azure Kubernetes -palvelussa (AKS) on nyt esikatseluversio, joka on ensimmäisen osapuolen tarjoama, jonka avulla tiimit voivat käyttää tavallisia, muokkaamattomia kontteja, jotka ovat linjassa avoimen lähdekoodin Kata Confidential Containers -projektin kanssa, jotta AKS:n avulla voidaan saavuttaa nollaluottamusoperaattorin käyttöönotot.

Nämä kontit voidaan integroida AKS:ssä toimivien sovellusten käyttämiin tyypillisiin palveluihin seurantaan, lokitukseen jne. luotetussa suoritusympäristössä (TEE), jossa jokaiselle kapselille annetaan oma muistin salausavain, joka tarjoaa laitteistopohjaisen luottamuksellisuus- ja eheyssuojauksen, mikä korostaa Microsoftin keskittymistä näiden työkuormien yritysvalmiuteen.

Lisäresurssit:

2.5. Kehittäjätyökalut ja DevOps

2.5.1. Azure-käyttöönottoympäristöt nyt yleisesti saatavilla

Azure Deployment Environments on nyt yleisesti saatavilla, ja sen avulla kehittäjät voivat käyttää palvelua ja ottaa itse käyttöön tarvitsemansa ympäristöt tarpeen mukaan infrastruktuuri-ohjelmointimallineiden avulla. Tämä päivitys sisältää nyt erikoistuneen portaalin, joka tarjoaa kehittäjille selkeän ja helpon käyttöliittymän ympäristöjen luomiseen ja hallintaan. Kehittäjät voivat myös käyttää tätä portaalia Microsoft Dev Boxin dev-laatikoiden tarkasteluun, hallintaan ja käynnistämiseen.

Lisäksi kehitystiimit voivat valita, haluavatko ne rakentaa infrastruktuuri-ohjelmointimallit Terraform- tai Azure Resource Management -tiedostoina. Terraform-tuki käynnistetään esikatseluversiossa, ja asiakkaat voivat rekisteröityä varhaiskäyttöoikeuteen Microsoft Build -tapahtumassa.

Lisäresurssit:

2.5.2. Microsoft Dev Box esittelee useita uusia ominaisuuksia, jotka parantavat kehittäjien kokemusta ja tuottavuutta.

Microsoft Dev Box, joka tulee yleisesti saataville heinäkuussa, esittelee useita uusia ominaisuuksia, jotka parantavat kehittäjäkokemusta ja lisäävät tuottavuutta:

 • Uudet aloituskehittäjäkuvat Azure Marketplace -markkinapaikalla, jotta kehitystiimit saavat käyttöönsä valmiita kuvia, joita voidaan mukauttaa edelleen kehitystiimin erityistarpeisiin. Nämä kuvat ovat yleisesti saatavilla.
 • Kehittäjät voivat nyt tarkastella, hallita ja käynnistää kaikkien projektiensa dev-laatikoita erikoistuneesta kehittäjäportaalista. Kehittäjät voivat käyttää tätä portaalia myös Azure Deployment Environments -ympäristöjen hallintaan. Tämä ominaisuus on yleisesti saatavilla.
 • Kehitystiimit voivat mukauttaa dev-laatikoitaan edelleen käyttämällä Gitin lähdekoodinhallinnassa olevia konfiguraatiotiedostoja, jotta ne voivat räätälöidä IT-yksikön peruskuvia ilman ylläpitäjien tukea. Tämä ominaisuus on esikatselussa.

Visual Studio esittelee myös ominaisuuksia ja integraatioita, jotka nopeuttavat asennusta ja parantavat käyttäjien suorituskykyä Dev Boxissa. Kehitystiimit voivat nyt hyötyä Visual Studion välimuistin sisällyttämisestä Dev Box -kuviin, kertakirjautumisesta Dev Boxin ja Visual Studion välillä, parannetusta suorituskyvystä Remote Desktop Protocol (RDP) -yhteyksissä ja JSON-tiedostojen tallennustuesta. Monet näistä ominaisuuksista ovat saatavilla tänään, kun taas toiset ovat esikatselussa.

Kehittäjät voivat myös hyödyntää Windowsin uusia kehitykseen keskittyviä ominaisuuksia, jotka parantavat kehityskokemusta Dev Boxissa, kuten Dev Home, Dev Drive ja Winget Configuration. Nämä ominaisuudet ovat esikatselussa.

Lisäresurssit:

2.5.3. GitHub Advanced Security for Azure DevOps on nyt esikatseluversiossa.

GitHub Advanced Security for Azure DevOps on nyt esikatseluversiossa, ja se sulauttaa automaattiset turvatarkastukset natiivisti Azure DevOps -alustaan, jolloin kehittäjät voivat suojata koodinsa, salaisuutensa ja toimitusketjunsa poistumatta työnkulusta:

 • CodeQL:n avulla toteutettu koodin skannaus löytää lähdekoodin haavoittuvuudet ja antaa ohjeita korjaamiseen.
 • Salaisuuksien skannaus, joka tunnistaa erittäin luotettavat salaisuudet ja estää kehittäjiä siirtämästä salaisuuksia koodivarastoihin.
 • Riippuvuuksien skannaus, joka havaitsee avoimen lähdekoodin riippuvuussuhteiden haavoittuvuudet ja automatisoi päivitysilmoitukset kehittäjille.

Nämä ominaisuudet auttavat kehittäjiä ottamaan tietoturvan käyttöön ohjelmistokehityksen elinkaaren alkuvaiheessa, jotta tietoturvaongelmat voidaan löytää ja korjata ennen kuin koodi otetaan käyttöön tuotantoon.

Lisäresurssit:

2.5.4. Azure API Managementin uudet ominaisuudet

Azure API Management on hybridi, monipilvinen hallinta-alusta sovellusohjelmointirajapinnoille (API) kaikissa ympäristöissä. Ratkaisu on päivitetty useilla uusilla ominaisuuksilla, kuten mm:

 • Azure API Center: Uusi palvelu, jonka avulla organisaatiot voivat keskittää ja hallita API-salkkunsa tyypistä, elinkaaresta tai käyttöönottopaikasta riippumatta. Tämä päivitys on esikatselussa. Lisätietoja Azure API Centerin päivityksistä.
 • WebSocket API passhrough: Käyttäjät voivat hallita, suojata, tarkkailla ja paljastaa konttiympäristöissä toimivia WebSocket API:ita API Managementin itse isännöidyn yhdyskäytäväkontin avulla. Tämä on nyt yleisesti saatavilla. Lisätietoja WebSocket API passthrough -palvelusta.
 • Itsehallinnoidun yhdyskäytävän tuki Azure Active Directory (Azure AD) -tunnuksille: Käyttäjät voivat suojata yhteydenpidon itse isännöidyn yhdyskäytävän ja Azuren välillä ladatakseen kokoonpanon Azure AD -tunnusten avulla. Näin asiakkaat voivat välttää 30 päivän välein vanhenevan yhdyskäytävän tunnisteen manuaalisen päivittämisen. Tämä päivitys on yleisesti saatavilla.

Lisäresurssit:

2.5.5. Puheluiden automatisointi Azure Communication Services -palveluista käynnistyy pian.

Uusi joukko sovellusohjelmointirajapintoja (API), jotka ovat yleisesti saatavilla ensi kuussa, auttaa kehittäjiä rakentamaan palvelinpohjaisia, älykkäitä soittotyönkulkuja sovelluksiinsa ja yksinkertaistamaan yksilöllistä asiakassuhteen tarjoamista Azure Cognitive Services -palvelujen tekoälyominaisuuksien avulla.

Puheluautomaation yhteentoimivuus Microsoft Teamsin kanssa on ensi kuussa esikatselussa yrityksille, jotka haluavat yhdistää Teamsia käyttävät asiantuntijat nykyisiin asiakaspalvelupuheluihin. Puheluautomaatio Azure Communication Services -palvelun avulla on muuttamassa asiakassuhteen maisemaa päivittäisistä ajanvarauksista ja tilauspäivityksistä monimutkaisiin markkinointiin ja asiakaspalveluun liittyviin asiakaskontakteihin.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

2.5.6. Azure Event Gridin päivitykset nyt esikatselussa

Azure Event Gridiin tehty uusi päivitys mahdollistaa HTTP:n hyödyntämisen, jotta erillisiä tapahtumia voidaan toimittaa "pull"-periaatteella ja tarjota joustavampia kulutusmalleja suuressa mittakaavassa. Azure Event Gridiä käytettiin aiemmin yksinomaan HTTP-tapahtumapohjaisen datan "työntämiseen" sovellusten välillä korkean läpimenon skenaarioiden tukemiseksi.

Lisäksi Event Grid mahdollistaa myös MQTT-protokollan kautta tapahtuvan julkaisu-tilauksen, mikä mahdollistaa kaksisuuntaisen viestinnän mittakaavassa esineiden internetin (IoT) laitteiden ja pilvipalveluiden välillä. Tämä mahdollistaa yksi-moneen, monesta yhteen ja yksi yhteen -viestinnän MQTT-asiakkaiden välillä. Ajoneuvot voivat esimerkiksi julkaista sijaintitietoja, jotka voidaan lähettää kaluston kartoituspalveluun, joka tilaa nämä tiedot. Ajoneuvot voivat myös saada päivityksiä kartoituspalvelusta tilaamalla hälytyksiä (esimerkiksi kolareista tai rakennustöistä) omalla alueellaan.

Event Grid mahdollistaa myös MQTT-datan reitittämisen muihin Azure-palveluihin ja kolmansien osapuolten palveluihin tietojen analysointia ja tallennusta varten. Nämä päivitykset ovat nyt esikatselussa.

Lisäresurssit:

2.5.7. Azure Linux kontti-isäntäkäyttöjärjestelmänä Azure Kubernetes Service -palvelussa nyt yleisesti saatavilla.

Azure Linux on nyt yleisesti saatavilla Azure Kubernetes -palvelun (AKS) kontti-isäntäkäyttöjärjestelmänä (OS). Azure Linux on Microsoftin Linux-jakelu CBL-Mariner, jota tuetaan AKS:n kontti-isäntäkäyttöjärjestelmänä.

Käyttäjät voivat nyt ottaa Azure Linuxin käyttöön AKS-klusterin solmupoolin isäntäkäyttöjärjestelmänä ja rakentaa sovelluksia haluamansa kontin päälle. Azure Linux on ollut tuotannossa muun muassaXboxin, Playfabin,Minecraftinja yli 100 Azure-palvelun kanssa. Tänään Microsoft laajentaa AKS:n kontti-isäntäkäyttöä kaikkiin AKS-asiakkaisiin. Azure Linux AKS-isäntäkäyttöjärjestelmänä tarjoaa paremman suorituskyvyn, voi parantaa AKS-klustereissa ajettavien sovellusten tietoturvaa ja se on optimoitu toimimaan Azuressa. Azure Linux kontti-isäntäkäyttöjärjestelmänä on optimoitu AKS:lle, sen kuvakoko on pienempi, jotta se tarjoaa pienemmän hyökkäyspinnan, ja se tukeutuu samaan ohjelmistotoimitusketjuun, jota Microsoftin sisäiset suunnittelutiimit ja palvelut käyttävät.

Lisäksi Azure Stack HCI:n AKS:ssä ja Windows Serverin AKS:ssä on sama kontti-isäntä, mikä takaa yhdenmukaisuuden ja yksinkertaistetun hallinnan pilvessä ja reunalla.

Lisäresurssit:

2.5.8. Azure Container Apps esittelee uusia ominaisuuksia kehittäjien tuottavuuden parantamiseksi.

Azure Container Apps on täysin hallinnoitu Kubernetes-pohjainen sovellusalusta, jonka avulla voit rakentaa moderneja sovelluksia, jotka ovat palvelimettomia ja jotka on mallinnettu mikropalveluarkkitehtuurimalliin. Azure Container Apps -työt, jotka ovat nyt esikatseluvaiheessa, kapseloivat kaiken, mitä tarvitaan ad hoc -tehtävien suorittamiseen asynkronisesti ja suorittamiseen loppuun, kuten tietojenkäsittelyyn, tiedonsiirtoihin, toistuviin tehtäviin, kuten päivittäiseen myyntikatsaukseen jne. Työt voivat olla aikataulutettuja, tapahtumapohjaisia tai tarpeen mukaan suoritettavia.

Nämä Azure Container Appsin uudet ominaisuudet mahdollistavat myös monitahoisten töiden pienempien suoritettavien osien rinnakkaisen suorittamisen, mikä helpottaa valvomattomien erätöiden suorittamista keskeisen liiketoimintalogiikan ohella. Azure Container Appsissa voidaan tarjota kolmenlaisia töitä:

 • Tilattavat työpaikat: Käyttäjä- tai koodipohjaiset API-kutsut.
 • Ajastetut työt: Pitkään käynnissä olevat tehtävät, jotka käynnistetään ja saatetaan loppuun aikatauluttajan perusteella.
 • Tapahtumapohjaiset työt: Kubernetes-pohjaisten tapahtumapohjaisten KEDA-skaalaimien (Event Driven Autoscaler) avulla voidaan nyt optimoida resurssi-intensiivisiä tehtäviä, jotta voidaan saavuttaa mahdollisia säästöjä optimoidulla instanssien tarjoamisella.

Lisäresurssit:

2.5.9. Azure Functions esittelee uuden isännöintivaihtoehdon palvelimettomien, pilvipohjaisten sovellusten rakentamiseen.

Azure Functionsin päivitykset ovat nyt esikatselussa, ja niihin sisältyy mahdollisuus kirjoittaa vähemmän koodia, ylläpitää vähemmän infrastruktuuria ja säästää kustannuksia:

 • Ota konttipohjaiset Azure Functions -toiminnot käyttöön Azure Container Apps -ympäristössä ja rakenna nopeasti tapahtumapohjaisia, pilvipohjaisia sovelluksia hyödyntämällä sisäänrakennettuja Dapr-integraatioita hajautettuihin, mikropalvelupohjaisiin palvelimettomiin sovelluksiin.
 • Maksimoi kehittäjän nopeus käyttämällä Azure Functionsin integroitua ohjelmointimallia, kirjoita koodia käyttämällä Azure Functionsin tukemaa ohjelmointikieltä tai -puitteistoa ja käytä sisäänrakennettuja palveluintegraatioita laukaisimilla ja sidonnaisuuksilla ensiluokkaista, tapahtumapohjaista, pilvipohjaista kokemusta varten.
 • Suorita Azure Functions -funktioita muiden mikropalveluiden, sovellusrajapintojen, verkkosivustojen, työnkulkujen tai minkä tahansa konttipohjaisen sovelluksen rinnalla käyttämällä Azure Container Apps -ympäristöä, joka on rakennettu vankkaa palvelimetöntä skaalautumista, mikropalveluita ja täysin hallinnoitua infrastruktuuria varten.

Lisäresurssit:

2.5.10. Azure Kubernetes Service saa useita päivityksiä

Uudet Azure Kubernetes Service (AKS) -ominaisuudet nopeuttavat sovelluskehitystä, parantavat turvallisuutta, parantavat kustannusten hallintaa ja tarjoavat mahdollisuuden pitkäaikaiseen tukeen. Näihin päivityksiin kuuluvat mm:

 • Pitkäaikainen tuki on nyt yleisesti saatavilla Kubernetes 1.27:stä alkaen. Kun se on otettu käyttöön, se tarjoaa kahden vuoden tukiikkunan tietylle Kubernetes-versiolle. Kubernetes toimittaa uusia versioita kolmen tai neljän kuukauden välein, jotta se pysyy mukana pilvipohjaisen maailman innovaatiovauhdissa. Jotta yritykset voisivat hallita ympäristöään paremmin, Kubernetesin pitkäaikainen tuki antaa asiakkaille mahdollisuuden pysyä samassa versiossa kaksi vuotta - kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin on mahdollista. Tämä on kauan odotettu kehitys pilvinatiivisen avoimen lähdekoodin yhteisössä asiakkaille, jotka tarvitsevat lisävaihtoehdon pidempään päivitysaikaan jatkuvalla tuella ja tietoturvapäivityksillä.
 • Transactable Kubernetes -sovellukset, jotka ovat nyt yleisesti saatavilla, antavat AKS-asiakkaille mahdollisuuden tutustua ensimmäisen ja kolmannen osapuolen Kubernetes-valmiiden ratkaisujen elinvoimaiseen ekosysteemiin Azure Marketplace -palvelusta sekä ostaa ja ottaa ne turvallisesti käyttöön AKS:ssä helppojen click-through-käyttöönottojen avulla. Nämä ratkaisut on integroitu kätevästi Azuren laskutukseen, ja ne ovat käyttövalmiita, ja ne hyödyntävät kaikkia AKS:n kaltaisella pilvipohjaisella alustalla toimimisen etuja.
 • AKS:n luottamukselliset kontit, joka on nyt esikatseluvaiheessa, on ensimmäisen osapuolen tarjonta, jonka avulla tiimit voivat käyttää tavallisia muokkaamattomia kontteja, jotka ovat linjassa avoimen lähdekoodin Kata Confidential Containers -projektin kanssa, jotta AKS:n avulla voidaan saavuttaa nollaluottamusoperaattorin käyttöönotot. Nämä kontit voidaan integroida tyypillisiin palveluihin, joita AKS:ssä ajettavat sovellukset käyttävät seurantaan, lokitukseen jne. luotetussa suoritusympäristössä (TEE), ja jokaiselle kapselille annetaan oma muistin salausavain, joka tarjoaa laitteistopohjaisen luottamuksellisuus- ja eheyssuojauksen, mikä korostaa Microsoftin keskittymistä näiden työtaakkojen yritysvalmiuteen. Lisätietoja luottamuksellisista konteista AKS:ssä.
 • Azure Kubernetes Fleet Managerin (Fleet) esikatselussa oleva moniklusteripäivitys mahdollistaa AKS-klustereiden moniklusteri- ja at-scale-skenaariot. Uusi moniklusteripäivitystoiminto antaa tiimeille mahdollisuuden orkestroida suunniteltuja päivityksiä useissa klustereissa yhtenäisen ympäristön luomiseksi.

Lisäresurssit:

Mies istuu työpöydän ääressä tietokoneen kanssa, kuva on sinisellä ja violetilla taustalla.

3. Kehittäjäyhteisö 3.1. Kehittäjäyhteisö

3.1.1. Tekoälykoulutus ja dokumentaatio nyt saatavilla Microsoft Learnissa

Microsoft julkaisee Microsoft Learn -palvelussa erilaisia koulutuksia ja dokumentteja, joiden avulla ihmiset voivat hyödyntää tekoälyn voimavaroja.

Äskettäin julkaistu sisältö auttaa teknologia-alan ammattilaisia rakentamaan asiantuntemusta ja hankkimaan uusia taitoja uusimmista tekoäly-innovaatioista, kuten siitä, miten:

 • Käytä Azure OpenAI Service -palvelua tekstin tiivistämiseen, koodiehdotusten saamiseen ja kuvien luomiseen verkkosivustoa varten.
 • Lisää älykkyyttä sovelluksiin - ja löydä oivalluksia - luomalla räätälöityjä tekoälymalleja Power Appsissa.
 • Käytä Power Virtual Agents -palvelua mukautuvien, tekoälyä hyödyntävien chatbottien rakentamiseen.
 • Koodiehdotukset GitHub Copilotin avulla vievät projektit seuraavalle tasolle.

Tämä uusi sisältö on saatavilla useissa eri koulutustarjonnoissa, kuten kouluttajan johdolla tapahtuvassa koulutuksessa, itseopiskelussa, pilvipeleissä, esityksissä, henkilökohtaisissa ja virtuaalisissa tapahtumissa sekä yhteisöllisissä oppimisaloitteissa.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

3.1.2. Microsoft lanseeraa tekoälyavustajan Microsoft Q&A:lle

Microsoft Q&A Assist hyödyntää tekoälyn voimaa, jotta saat oikeat vastaukset teknisiin kysymyksiin nopeammin kuin koskaan. Tekoälyn sulauttaminen Microsoft Q&A:han voi auttaa yhteisöä oppimaan tehokkaammin eri näkökulmista hyödyntämällä Microsoft Learnin laajoja resursseja ja koulutusta.

Nämä uudet tekoälypohjaiset ominaisuudet, jotka ovat nyt esikatselussa Microsoft Q&A:ssa, auttavat käyttäjiä:

 • Hanki apua oikean kysymyksen esittämiseen: Uudet ominaisuudet auttavat käyttäjiä kirjoittamaan täydellisen ja selkeän kysymyksen, jotta he saavat nopeasti kysytyt tiedot. Kirjoita kysymys, pyydä apua ja saat tekoälyllä toimivia ehdotuksia, jotka voivat parantaa kysymystä, kuten selventää sanamuotoa ja sisällyttää tietoja, joita tarvitaan nopeaan ja tarkkaan vastaukseen.
 • Löydät nopeasti vastauksia samankaltaisiin kysymyksiin: Tekoäly auttaa päällekkäisten kysymysten tunnistamisessa. Kun kysymys on kirjoitettu, uudet ominaisuudet auttavat etsimään samankaltaisia, aiemmin kysyttyjä kysymyksiä, ja täydelliset vastaukset näkyvät Microsoft Q&A:ssa.
 • Pyydä tekoälyn luoma vastaus: Microsoft Q&A voi käyttää tekoälyä useista Microsoft Learn -lähteistä. Monimutkaiset kysymykset saattavat vaatia vastauksia henkilöiltä, joilla on asiantuntemusta, mutta moniin kysymyksiin voidaan vastata välittömästi tekoälyn avulla. Kun tekoäly on auttanut kysymyksessä, annetaan viittaukset ja lähteet.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

3.1.3. Päivitykset Semantic Kerneliin, avoimen lähdekoodin kehykseen tekoälysovellusten rakentamiseen.

Semantic Kernel on avoimen lähdekoodin kehys tekoälysovellusten rakentamiseen, ja sen avulla kehittäjät voivat hyödyntää uusimpia tekoälymalleja sekä taitoja, tietoja ja logiikkaa lisätäkseen älykkyyttä sovelluksiinsa. Esittelemällä Semantic Kernel SDK:n tehoa ja monipuolisuutta Microsoft esitteli avoimen lähdekoodin Copilot Chat -aloitussovelluksen, joka on valmis ratkaisu, jonka avulla kehittäjät voivat lisätä liiketoimintasovelluksiinsa keskustelevia käyttöliittymiä, joissa hyödynnetään Memories- (liiketoimintakohtaisen kontekstin lisääminen tekoälyn kehotuksiin) ja Planner- (tekoälyn "tavoitehakuisuus") toimintoja.

Kehittäjät voivat käyttää Copilot Chat -käynnistyssovellusta, jolla he voivat tehostaa asiakaspalvelua, myyntiä, markkinointia, koulutusta ja muita ratkaisujaan tekoälyn avulla. Semantic Kernel SDK tukee nyt sekä C#- että Python-versioita ja on yleisesti saatavilla. Muita ominaisuuksia ovat mm:

 • Semantic Kernel tarjoaa joustavan ja tehokkaan ajoajan, joka yksinkertaistaa kehitysprosessia ja vähentää manuaalisen koodauksen tarvetta, jolloin kehittäjät voivat keskittyä tuottamaan arvoa asiakkailleen ja käyttäjilleen.
 • Semantic Kernel on saatavilla myös helposti käyttöönotettavaksi Azureen mukana toimitettujen käyttöönottomallien skriptien avulla. Tämä tarkoittaa, että kehittäjät voivat nopeasti perustaa oman pilvipohjaisen Semantic Kernel -instanssinsa mahdollisimman vähällä konfiguroinnilla ja vaivalla. Skriptit automatisoivat käyttöönottoprosessin ja auttavat varmistamaan, että tarvittavat resurssit varataan oikein.
 • Semantic Kernel julkaisi esikatseluversion VS Code -laajennuksestaan, joka tarjoaa työkalut tekoälyliitännäisten luomiseen, muokkaamiseen ja debuggaamiseen. VS Code -laajennuksen avulla kehittäjät voivat kirjoittaa ja testata tekoälyfunktioita, joita he voivat käyttää sovelluksissaan.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI
Nainen istuu pitämällä kynää toisessa kädessä ja tablettia sylissään, kuva on sinisellä ja violetilla taustalla.

4. Reuna 4.1. Edge

4.1.1. Microsoft 365 Copilot tulossa Microsoft Edgeen

Microsoft 365 Copilot, joka on tällä hetkellä yksityisessä esikatseluversiossa, integroidaan natiivisti Microsoft Edgeen, joka on tekoälyllä varustettu verkkoselain. Microsoft 365 Copilot tuo Edgen sivupalkkiin tehokkaita työpohjaisia toimintoja kysymyksiin vastaamiseen, tehtävien suorittamiseen ja muuhun.

Microsoft 365 Copilot tarjoaa uusia ominaisuuksia, jotka yhdistävät suurten kielimallien (LLM) tehon Microsoft Graphin ja Microsoft 365 -sovellusten tietoihin. Käyttäjät voivat esimerkiksi kirjoittaa luonnollisen kielen pyyntöjä, kuten "Kerro tiimilleni, miten päivitimme tänään tuotestrategian", ja Microsoft 365 Copilot luo tilapäivityksen aamun kokousten, sähköpostien ja keskusteluketjujen perusteella. Yhdessä Edgen kanssa Microsoft 365 Copilot on entistäkin intuitiivisempi, sillä se seuraa selaimessa katsottavien tietojen kontekstia ja antaa näin parempia vastauksia. Kun käyttäjä esimerkiksi tarkastelee kollegan jakamaa tiedostoa, hän voi yksinkertaisesti kysyä: "Mitkä ovat tämän asiakirjan keskeiset tulokset?".

Microsoft 365 Copilotin ilmoitettiin aiemmin olevan saatavilla Microsoft Teamsista, Microsoft365.comista ja Bingistä, kun se on kirjautunut työtilille. Edgen lisäämisen myötä Microsoft on edelleen sitoutunut tarjoamaan nämä ominaisuudet tavalla, joka täyttää nykyiset sitoumukset tietoturvasta ja yksityisyydestä yrityksissä. Käyttäjien on oltava kirjautuneena Azure Active Directory (Azure AD) -tililleen voidakseen käyttää Microsoft 365 Copilot -palvelua.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

4.1.2. Microsoft Edge for Business nyt esikatselussa

Microsoft Edge on kehittymässä omaksi työkokemuksekseen, jolla on omat visuaaliset elementit, kuten päivitetty kuvake, organisaation nimi ja muita vihjeitä. Tämä uusi kokemus, nimeltään Microsoft Edge for Business, tulee sisältämään runsaasti yritystason valvontaa, tietoturvaa ja tuottavuusominaisuuksia. Microsoft Edge for Business, joka on nyt esikatseluversiossa, on rakennettu vastaamaan yritysten kehittyviin tarpeisiin ja tietoturvamaisemaan. Microsoft Edge for Businessin on tarkoitus olla organisaatioiden vakioselainkokemus, jossa käytetään Azure Active Directory (Azure AD) -kirjautumista.

Hybridityö edellyttää uutta selainmallia, joka parantaa käyttäjän yksityisyyttä ja säilyttää samalla organisaatiotasolla asetetut tärkeät, yritystason kontrollit. Microsoft Edge for Business ottaa huomioon sekä käyttäjien että IT-ammattilaisten tarpeet selaimena, joka erottelee automaattisesti työ- ja yksityiselämän selauksen erillisiin selainikkunoihin, joilla on omat erilliset välimuistit ja tallennuspaikat.

Tietohallinnon kannalta tämä uusi, oma Edge-kokemus voi vähentää verkkohyökkäysten pinta-alaa ja parantaa organisaation tietoturvaa, koska se tarjoaa mahdollisuuden virtaviivaistaa selainta yhteen selaimeen kaikissa käyttötapauksissa. IT-yksikkö voi valvoa Edgen tietoturvaa ja vaatimustenmukaisuutta, olipa kyse sitten työ- tai henkilökohtaisesta käyttöympäristöstä. Samalla kun käyttäjät jakavat sisältöään henkilökohtaisiin ikkunoihin, henkilökohtaiset tiedot voidaan sulkea yrityksen synkronoinnin ulkopuolelle, jolloin käyttäjät saavat haluamansa yksityisyyden.

Lisäresurssit:

4.1.3. Uusi Microsoft Edge -hallintapalvelu tarjoaa oman, yksinkertaistetun selaimen hallinnan.

Microsoft 365:n hallintakeskuksen uusi Microsoft Edge -hallintapalvelu tarjoaa IT-hallinnoijille erityisen, yksinkertaistetun ja helpon vaihtoehdon selaimen ja laajennusten hallintaan. IT-ylläpitäjät ovat pitkään toivoneet tätä työkalua selaimen hallinnan yksinkertaistamiseksi, ja se on saatavilla esikatseluna lähikuukausien aikana. Se on suunniteltu Microsoft Edge for Businessille, ja sen avulla IT-ylläpitäjät voivat hallita organisaationsa selainta yksinkertaistetulla, intuitiivisella käyttöliittymällä ja ilman JSON-arvojen monimutkaista konfigurointia. Tämä työkalu on toinen vaihtoehto Edgen hallintaan, joka elää Microsoft Intunen ja muiden tärkeimpien päätelaiteratkaisujen rinnalla. Se on hyvä vaihtoehto asiakkaille, joilla ei ole omia IT-resursseja, tai kaikenkokoisille yrityksille, jotka etsivät vaihtoehtoista työkalua ja tarjoavat samalla saman tason valvontaa.

Maailmanlaajuiset ja Edge-ylläpitäjät voivat helposti luoda uusia käytäntöjä, muokata olemassa olevia käytäntöjä ja poistaa käytäntöjä, joita he eivät enää tarvitse. Laajennukset-välilehdellä ylläpitäjät voivat tarkastella Edge-lisäosia, nähdä luokitukset, etsiä, lisätä ja poistaa laajennuksia sekä tarkastella käyttäjien laajennuspyyntöjä, kaikki yhdessä helposti navigoitavassa paikassa.

Lisäresurssit:

4.1.4. Microsoft Edge Workspaces on yleisesti saatavilla lähikuukausina.

Microsoft Edge Workspaces, jonka avulla käyttäjät voivat jakaa, järjestää ja selata samaa selaimen välilehtiä yhdessä, tulee yleisesti saataville lähikuukausina yrityksille, ja siihen lisätään kuluttajien käyttöoikeus. Sen jälkeen, kun yritysten esikatseluohjelma julkistettiin Microsoft Ignite 2022 -tapahtumassa, Microsoft Edge Workspacesista on tullut yksi suosituimmista Edge-ominaisuuksista esikatselutestauksessa. Esikatselu laajennettiin käyttäjille henkilökohtaiseen käyttöön, ja se herätti niin paljon kiinnostusta, että testipooli oli kaksi kertaa ylibuukattu.

Lisäresurssit:

4.1.5. Sivupalkkisovellusten kehittäminen Microsoft Edgeä varten nyt yleisesti saatavilla

Microsoft Edgen sivupalkki on käyttäjille luonnollinen, hyvin näkyvä käyttöpiste, koska se helpottaa selaamista ja sovellusten käyttämistä samanaikaisesti. Siellä sijaitsee myös uusi Bing-kokemus. Sivupalkkisovelluskehityksen myötä, joka on nyt yleisesti saatavilla, kehittäjät voivat lisätä olemassa olevia progressiivisia verkkosovelluksia (PWA) Edgen sivupalkkiin lisäämällä vain yhden tai kaksi riviä koodia JSON-manifestiin.

Jos kehittäjä jo käyttää responsiivista suunnittelua PWA:ssaan, käyttöliittymä mukautuu sivupalkin leveyteen. PWA:iden optimointi Edge-ohjelman sivupalkkia varten edistää näiden sovellusten löydettävyyttä, antaa käyttäjille modernin side-by-side-kokemuksen, jossa on webin parhaat ominaisuudet, ja vähentää tarvetta vaihtaa ikkunoiden välillä.

Lisäresurssit:

Mies istuu pöydän ääressä ja katsoo Microsoft Surface -tietokonetta kahvikupin vieressä, kuva on sinisellä ja violetilla taustalla.

5. Microsoft 365 5.1. Microsoft 365

5.1.1. Laajenna Microsoft 365 Copilot -palvelua lisäosilla

Kehittäjät voivat nyt integroida sovelluksiaan ja palvelujaan Microsoft 365 Copilotiin lisäosien avulla, jotka ovat nyt yksityisessä esikatselussa.

Microsoft 365 Copilotin liitännäisiin kuuluvat ChatGPT- ja Bing-liitännäiset sekä Microsoft Teamsin viestilaajennukset ja Power Platform -liittimet. Lisäksi kehittäjät voivat helposti rakentaa uusia Microsoft 365 -liitännäisiä Microsoft Teams Toolkit for Visual Studio Code- ja Visual Studio -työkalupakilla. Kehittäjät voivat laajentaa Microsoft 365 Copilot -palvelua tuomalla tietojaan Microsoft Graphiin ja kontekstualisoimalla merkityksellistä ja toimintakelpoista tietoa esikatselussa olevan Semantic Index for Copilot -palvelun avulla.

Yli 50 kumppaneiden lisäosaa on asiakkaiden saatavilla osana early access -ohjelmaa, ja tuhansia lisäosia on saatavilla Microsoft 365 Copilotin yleiseen saatavuuteen mennessä.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

5.1.2. Microsoft Syntexin uudet ominaisuudet esikatselussa

Microsoft Syntex on pilvipohjainen sisällönhallintapalvelu, joka käyttää älykästä asiakirjojen käsittelyä ja kehittynyttä tekoälyä suurten sisältömäärien automaattiseen luokitteluun, käsittelyyn ja kokoamiseen liiketoiminnan työnkuluissa. Näiden uusien Syntex-innovaatioiden avulla käyttäjät voivat saada enemmän arvoa Microsoft 365 -sisällöstään, mukaan lukien:

 • Syntex-lisäosa Microsoft 365 Copilotiin (esikatselussa) tuo ainutlaatuisia sisällönhallintataitoja tiedostokokemuksiin Microsoft 365 Copilot -kokemusten kautta Microsoft Teamsissa, SharePointissa ja OneDrivessa. Syntex-liitännäisen avulla ihmiset voivat saada vastauksia ehdotettuihin tai käyttäjän laatimiin kysymyksiin tiedostojen tiedoista Microsoft 365:ssä sekä tehdä tiedostokeskeisiä toimia, kuten sisällön kokoaminen (asiakirjojen rakentaminen täsmällisistä malleista), luokittelu (automatisoitu metatieto ja tietoturva) ja sähköinen allekirjoitus, mikä on yksi monista tekoälyyn perustuvista Syntex-ominaisuuksista, jotka ovat tulossa pian. Syntex-lisäosa Microsoft 365 Copilotille ja Syntex eSignature ovat esikatselussa ensi kuusta alkaen.
 • Syntexin arkistopalvelut auttavat yritysten ja riippumattomien ohjelmistotoimittajien (ISV) kehittäjiä rakentamaan nopeammin sisältökeskeisiä sovelluksia Microsoft 365:een. Repository services tarjoaa yhteistyötä, tietoturvaa ja vaatimustenmukaisuutta sekä monipuolisen Microsoft 365 -sisällönhallinnan, mikä antaa käyttäjille joustavuutta edistyneiden käyttökokemusten suunnitteluun ja käyttöönottoon. Syntex repository services on nyt yksityisessä esikatselussa.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

5.1.3. Rakenna mukautettuja LLM-käyttöisiä Teams-robotteja Visual Studio Teams Toolkit -työkalupaketin avulla.

Microsoft Teamsin tekoälykirjastot ovat nyt esikatselussa ja käytettävissä Teams Toolkit for Visual Studiossa. Nämä uudet kirjastot tarjoavat Teams-keskeisen käyttöliittymän suuriin kielimalleihin (LLM) ja käyttäjän aikomusmoottoreihin, mikä vähentää kehittäjien tarvetta ottaa monimutkainen ja kallis tehtävä kirjoittaa ja ylläpitää omaa keskustelubotti-logiikkaansa LLM:iin integroimiseksi. Nämä kirjastot tarjoavat yksinkertaisen, ominaisuuksiin perustuvan lähestymistavan sovellusten rakentamiseen, jolloin kehittäjät voivat keskittyä liiketoimintalogiikkansa rakentamiseen sen sijaan, että opettelisivat Teams-keskustelusovellusten semantiikkaa.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

5.1.4. Microsoft Teams Live Share -ohjelmistokehityspaketti nyt yleisesti saatavilla

Microsoft Teamsin Live Share mahdollistaa kokouksen osallistujille suoran vuorovaikutuksen jaetun sovelluksen kanssa. Live Share -sovellusta varten rakennettujen sovellusten avulla osallistujat voivat kommentoida, muokata, suurentaa ja pienentää ja olla vuorovaikutuksessa jaetun sisällön kanssa monilla muilla tavoilla Teams-kokousvaiheessa. Live Share SDK:n avulla, joka on nyt yleisesti saatavilla, kehittäjät ja riippumattomat ohjelmistotoimittajat (ISV) voivat rakentaa Live Share -ominaisuuksia sovelluksiinsa ilman erillisen taustakoodin kirjoittamista, mikä vie reaaliaikaisen yhteistyön Teams-kokouksissa uudelle tasolle.

Lisäresurssit:

5.1.5. Riippumattomien ohjelmistojen myyjien uudet tavat kasvattaa liiketoimintaansa Microsoft Teamsin avulla.

Riippumattomat ohjelmistotoimittajat (ISV) tarvitsevat tehokkaita työkaluja rakentaakseen, myydäkseen ja menestyäkseen. Useita parannuksia, jotka auttavat ISV:tä kasvattamaan liiketoimintaansa Microsoft Teamsin avulla, on nyt yleisesti saatavilla:

 • ISV-kohteiden ja näkemysten parantaminen: ISV:t voivat nyt kohdentaa sovelluksia valituille maantieteellisille alueille (maille/alueille) kumppanikeskuksen kautta sovellusten maantieteellisen rajauksen avulla. Käyttäjät näkevät vain oman maansa ja alueensa kannalta merkitykselliset sovellukset. Kehittäjät saavat nyt myös monipuolisia ja käyttökelpoisia tietoja sovellustensa käytöstä, kuten käyttäjäsuppiloita, asiakassegmenttejä ja pudotuksia kehittäjäportaalissa.
 • Käyttäjien löydettävyyden parannukset: Teams Storen haku sisältää nyt avainsanat sekä sovellusten lyhyet ja pitkät kuvaukset, kun se vastaa käyttäjän hakukyselyä. Kehittäjät voivat parantaa sovellustensa löydettävyyttä lisäämällä avainsanoja manifestiinsa. Käyttäjät voivat nyt myös arvioida ja antaa suoraa palautetta käyttämistään sovelluksista ja nähdä palautetta harkitsemistaan sovelluksista. Kehittäjät näkevät nämä arvostelut verkossa ja Teams-asiakasohjelmassa ja voivat vastata arvosteluihin Partner Centerissä. Lisäksi Microsoftin lisenssinhallintaratkaisu ISV-sovelluksille on nyt yleisesti saatavilla. Asiakkaat voivat nyt helposti määrittää, käyttää ja seurata Teamsissa ja Teamsin hallintakeskuksessa ostettuja SaaS-lisenssejä.
 • Sovellusten saatavuus kontekstisidonnaisesti: Outlookin ja Microsoft 365 -sovelluksen toimintojen laajentamiseksi rakennetut Teams-sovellukset ovat nyt saatavilla Outlookin ja Microsoft 365 -sovelluskaupoissa. Tämän ansiosta käyttäjät voivat nyt löytää ja käyttää näitä Teams-sovelluksia uusissa yhteyksissä - poistumatta työnsä kulusta muissa Microsoftin sovelluksissa.

Lisäresurssit:

5.1.6. Microsoft Teamsin hahmot ovat yleisesti saatavilla työpöytäsovelluksessa Windowsille, Macille

Microsoft Teamsin avatarit ovat yleisesti saatavilla kaikille Microsoft 365 Business- ja Enterprise-lisensseille tästä viikosta alkaen Teams-työpöytäsovelluksessa Windowsissa ja Macissa. Avatars for Microsoft Teams tarjoaa vaihtoehdon nykyiselle binäärivaihtoehdolle video tai ei videota, ja siinä on mukautettavia avatareja ja reaktioita. Avatarit antavat käyttäjille mahdollisuuden kamerataukoon ja kannustavat samalla sitoutumiseen ja hauskanpitoon.

Lisäresurssit:

5.1.7. Microsoft Teamsin uudet immersiiviset tilat yksityisessä esikatselussa

Microsoft Teamsin uudet, yksityisessä esikatseluversiossa olevat Microsoft Mesh -käyttöön perustuvat immersiiviset tilat antavat käyttäjille mahdollisuuden lisätä immersiivisen kokemuksen mihin tahansa Teams-kokoukseen, mikä antaa jokapäiväisille kokouksille luonnollisen yhteispreesenssin tunteen. Yhteydenpito toisten kanssa immersiivisissä tiloissa jäljittelee monia henkilökohtaisen vuorovaikutuksen elementtejä, kuten mahdollisuutta kävellä sen ryhmän luo, jonka kanssa käyttäjät haluavat vaihtaa kuulumisia, tai vilkuttaa muille huoneessa oleville. Paikkaäänen avulla laaja keskustelu, jossa on useita keskusteluja, tai nopea sivukeskustelu voidaan käydä ilman, että se tuntuu keskeytykseltä.

Teamsin immersiivisiin tiloihin pääsee tietokoneen tai virtuaalitodellisuus (VR) -kuulokkeiden avulla, ja yhteys muihin osallistujiin on helppo pitää riippumatta siitä, liittyvätkö he Teams-kokoukseen videon välityksellä, avatarina vai suoraan immersiivisessä tilassa. Immersive spaces for Teams on saatavilla yksityisenä esikatseluna tästä viikosta alkaen.

Lisäresurssit:

5.1.8. Microsoft Mesh nyt yksityisessä esikatselussa

Microsoft Mesh on alusta, jonka avulla kehittäjät ja tekijät voivat rakentaa räätälöityjä, mukaansatempaavia kokemuksia työpaikoille - ja joka auttaa tuomaan etä- ja hybridityöntekijät ja tiimit yhteen. Mesh antaa kehittäjille työkalut luoda yhteisiä kokemuksia, jotka edistävät yhteyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta riippumatta siitä, missä työntekijät ovat, tietokoneen tai virtuaalitodellisuus (VR) -kuulokkeiden avulla.

Microsoft Meshin avulla kehittäjät voivat rakentaa kokemuksia, jotka ulottuvat fyysisen maailman rajojen ulkopuolelle ja parantavat kokemuksia, kuten etä- ja hybridikokouksia, työntekijäkoulutusta, uusien työntekijöiden perehdyttämistä sekä virtuaalisia kierroksia ja simulaatioita. Microsoft Mesh on saatavilla yksityisessä esikatselussa tästä päivästä alkaen.

Lisäresurssit:

Mies katsoo naisen pitelemää tablettia, nainen elehtii käsillään, kuva on sinisellä ja violetilla taustalla.

6. Power Platform 6.1. Power Platform

6.1.1. Dataversen uudet ominaisuudet nopeuttavat datapohjaista sovelluskehitystä.

Microsoft Dataverse lyhentää merkittävästi kehitysaikaa markkinoille saattamiseen avaimet käteen -periaatteella toteutettujen datasta sovellukseen -ominaisuuksien avulla. Nämä päivitykset, jotka kaikki ovat nyt esikatselussa, edustavat kolmea keskeistä teemaa:

Tietoon perustuvan sovelluskehityksen nopeuttaminen

 • Excelistä sovellukseen: Kehittäjät voivat nopeasti rakentaa ratkaisuja Power Appsissa yksinkertaisesti vetämällä ja pudottamalla tai linkittämällä tietolähteeseen, kuten Exceliin, ja sitten rakentaa käyttöliittymän näiden tietojen päälle.
 • Mukautetut liitännäiset Dataversiossa Power Fx:n avulla: Power Fx:n avulla kehittäjät voivat laatia uudelleenkäytettäviä liitännäisiä Dataverseen ja kirjoittaa liiketoimintalogiikkaa ja Dataverse-sääntöjä, joiden avulla he voivat määritellä laukaisimia ja toimintoja. Dataverse-liitännäiset voivat luoda uudelleen toimia, jotka ovat olemassa lähdejärjestelmässä, esimerkiksi SQL Stored Procedure -järjestelmässä, ja myöhemmin hyödyntää näitä toimia suoraan Dataverse- ja Power Platform -järjestelmissä. Tämä lisäosa tallentaa toimintojen tunnisteen, konfigurointi- ja todennustiedot Dataverseen, mikä mahdollistaa suoran käytön sovelluksessa tai Power Automate -virtauksessa.

Virtaviivaistetut tietosisällöt

 • Tietohygieniapaketti: Kehittäjät voivat muutamalla klikkauksella rakentaa älykkäämpiä ja kontekstitietoisempia seuraavan sukupolven sovelluksia käyttämällä tarkempia tietoja, joissa käytetään älykästä tietojen validointia, deduplikointia ja natiivia sisällön tekoälykokemusta, jotka on täysin integroitu Dataverse- ja Power Platform -ohjelmiin, jotta saadaan aikaan täydellinen kehittelysilmukka, joka ulottuu datasta oivalluksiin ja toimintaan.
 • Dataverse-taulukoiden kysely Power Appsissa SQL-kielellä: Kehittäjät voivat käyttää verkkopohjaista SQL-editori-instanssia Power Apps Studiossa kirjoittaakseen nopeasti tuttuja kyselyitä Dataverse-taulukoille, kuten tutkia, suodattaa, aggregoida, lajitella, yhdistää ja ryhmitellä tietoja.

Yritysluokan luottamus

 • IP-palomuuri: IP-palomuurin avulla kehittäjät voivat soveltaa oikeanlaista pääsynvalvontaa organisaationsa turvallisuuden varmistamiseksi analysoimalla ja valvomalla jokaisen pyynnön IP-osoitetta reaaliaikaisesti.

Lisäresurssit:

6.1.2. Uusi Copilot Power Pages -kokemuksia esikatselussa

Power Pagesin seuraavan sukupolven tekoäly mullistaa sen, miten asiakkaat rakentavat ja lanseeraavat yritystensä tietokeskeisiä verkkosivustoja. Copilot in Power Pagesin avulla, joka on nyt esikatseluversiossa, käyttäjät voivat lisätä tuottavuutta ja nopeuttaa verkkosivuston rakentamisprosessia luomalla tekstiä, luomalla monimutkaisia lomakkeita, kontekstuaalisia chatbotteja ja verkkosivujen asetteluja sekä luomalla ja muokkaamalla kuva- ja sivustosuunnitteluteemoja nopeaa visuaalista asetusten määritystä ja mukauttamista varten. Tämä on mahdollista muutamassa minuutissa luonnollisen kielen syötteen ja älykkäiden ehdotusten avulla.

Power Pagesin Copilot on digitaalinen verkkokopiointitoiminto, joka luo tekstiä sekunneissa peruskuvausten avulla. Lomakkeiden rakentamiseen riittää, että kuvaat tarvittavan lomakkeen, ja Copilot rakentaa sen ja luo automaattisesti Dataverse-taulukot, joiden avulla käyttäjät voivat muokata, poistaa tai lisätä kenttiä luonnollisen kielen syötteen avulla. Asiakaskokemuksen parantamiseksi entisestään Copilot in Power Pages tukee nyt chatbotin aktivointia yhdellä napsautuksella, jolloin käyttäjät voivat rakentaa verkkosivuja nopeasti.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

6.1.3. Power Virtual Agentsin uudet ominaisuudet ja päivitykset

Power Virtual Agents auttaa edelleen kehittäjiä luomaan älykkäämpiä chatbotteja uusimpien tekoälyominaisuuksien avulla. Uusia ominaisuuksia ovat mm:

 • Power Virtual Agents -virtuaaliagenttien kyky luoda vuoropuhelua ja suorittaa toimintoja dynaamisesti ketjuttamalla käyttäjän tarjoamia työkaluja ilman, että keskustelulogiikkaa tarvitsee laatia manuaalisesti. Työkalut voivat sisältää valmiita liittimiä, mukautettuja liittimiä, Power Automate -virtoja ja olemassa olevia Power Virtual Agents -aiheita. Tämä uusi ominaisuus käsittelee aukkojen täyttöä ja entiteettien louhintaa, ja sen avulla botit voivat täyttää pyyntöjä, joita kirjoittaja ei ehkä ole osannut ennakoida. Tämä ominaisuus käyttää Azure OpenAI Service -palvelua ja suurta kielimallia (LLM), ja se on saatavilla rajoitetussa esikatselussa.
 • Azure-keskustelukielen ymmärtäminen (CLU) -integraatio, joka on nyt esikatseluvaiheessa, antaa kehittäjille mahdollisuuden tuoda mukautettuja kielimalleja Power Virtual Agents -palveluihin hyödyntämällä CLU:ta, mukaan lukien dialogin käynnistäminen, keskeytykset, "tarkoititko" ja aukkojen täyttäminen. Tämän integraation avulla rakentajat voivat luoda ja kartoittaa CLU-intenttejä ja -entiteettejä Power Virtual Agentsin aiheisiin, ja sitä voidaan käyttää Power Virtual Agentsin valmiiden merkintöjen rinnalla kaikille tuetuille kielille.

Aiemmin julkistettuihin ominaisuuksiin kuuluvat Power Virtual Agents -palvelun keskustelun tehostimet , joissa on nyt SharePoint- ja OneDrive-URL-osoitteet ja monikierroksiset keskustelut. Lisäksi Power Virtual Agentsin Copilot on nyt yleisesti saatavilla.

Nämä parannukset ovat käytettävissä Power Virtual Agentin uudessa kirjoituskanavassa. Tässä uudessa, nyt yleisesti saatavilla olevassa bottien rakentamisen kanvaasissa on tapahtumien laajennettavuus, monipuoliset vastaukset, uusi muuttujajärjestelmä, jossa käytetään Power Fx:ää, ja koodin kaltainen näkymä.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

6.1.4. Uusia tapoja kehittää ja orkestroida automaatiota Microsoft Power Automaten avulla

Power Automate esittelee uusia tapoja, joilla kehittäjät voivat luoda automaatiota organisaatiolleen ja auttaa ylläpitäjiä organisoimaan robottiprosessien automatisointia (RPA) mittakaavassa. Joitakin näistä päivityksistä ovat mm:

 • Copilot ja uudistettu pilvivirtasuunnittelija, joka on nyt esikatseluversiossa, nopeuttavat automaation kehitysnopeutta ja esittelee uuden sivupaneelin, jossa käyttäjät voivat tehdä muutoksia ja olla yhteydessä copilotiin.
 • Custom actions SDK, joka on nyt esikatseluversiossa, antaa käyttäjille mahdollisuuden luoda, käyttää ja hallita Power Automate for desktopin mukautettuja toimintoja. Power Automate for desktop -suunnittelijassa olevan uuden erityisen Asset-kirjaston avulla kehittäjät voivat nopeuttaa automaation rakentamista mukautetuilla toimilla, jotka on räätälöity heidän yleisesti käytetyille ja itse kehitetyille sovelluksilleen.
 • Työjonoja, jotka ovat nyt esikatselussa, käytetään prosessin kannalta merkityksellisten tietojen tallentamiseen ja monimutkaisten prosessien ja automaatioiden erottamiseen toisistaan, jolloin ne voivat kommunikoida asynkronisesti. Tietojen käsittely perustuu prioriteetteihin, ja sen on oltava skaalautuvaa, jotta voidaan varmistaa, että jokainen kohde voidaan käsitellä yksinoikeudella ja sovittujen SLA:iden puitteissa.
 • Kuvaile sitä suunnittelemaan se, nyt esikatselussa, voi nyt ymmärtää parametreja, joissa se täyttää automaattisesti vaadittujen konfigurointiparametrien arvot. Tämä minimoi manuaalisen konfiguroinnin määrän, joka tarvitaan virtojen luomiseen luonnollisen kielen kuvauksen avulla.
 • Muotoile tiedot esimerkkien avulla, joka on yleisesti saatavilla, käyttäjät voivat näyttää Power Automaten näytölle esimerkin arvosta, jonka he haluavat muotoilla, ja halutun tulosteen, jolloin Power Automate ehdottaa sopivaa lauseketta.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

6.1.5. Power Apps -luettelo nyt esikatselussa

Power Apps -luettelo, Power Platformin uusi ominaisuus, joka on nyt esikatseluvaiheessa, tarjoaa kehittäjille ja valmistajille paikan, jossa he voivat julkaista ja jakaa sovellustensa perustana olevia rakennuspalikoita. Jokaisen uuden sovelluksen, jonka kehittäjät luovat, heidän organisaationsa nauttii vankan luettelon eduista, jotka vähentävät jokaisen uuden sovelluksen luomiseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia. Lisäksi katalogin avulla IT-hallinnoijat voivat ylläpitää ja hallita sovellusten ekosysteemejä ja tukea samalla organisaation vaatimustenmukaisuutta ja turvallisuutta. Tekijöillä ja kehittäjillä on nyt yksi paikka, jossa he voivat jakaa komponentteja, joita kuka tahansa ympäristössä voi käyttää ja muokata tarpeen mukaan, mikä luo sekä kirjausketjun että nopeuttaa sovellusten rakentamisprosessia.

Lisäresurssit:

6.1.6. Automatisoi Teams-botin luominen Power Virtual Agentsin avulla, nyt esikatselussa

Power Virtual Agentsin (PVA) avulla käyttäjät voivat helposti luoda älykkään Microsoft Teams -botin luonnollisella kielellä, joka rakentaa ja osoittaa mihin tahansa vuokralaisen ja Teams-käyttäjien käytettävissä olevaan verkkosivustoon. Tämä päivitys, joka on nyt esikatseluversiossa, demokratisoi koko yrityksen laajuisten help desk -bottien, kuten henkilöstöhallinnon bottien, ja koko osaston/tiimin laajuisten bottien, kuten sisäänottobottien, rakentamisen. Käyttäjien ei enää tarvitse määritellä aiheita ja käynnistyslauseita manuaalisesti - PVA voi luoda ne automaattisesti hyödyntäen sisäänrakennettuja intent-moottoreita. Älykkäät PVA:n botit voidaan julkaista Teamsissa ja antaa kaikkien organisaation käyttäjien käyttöön.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

6.1.7. Power Appsin Copilotin parannukset

Copilot in Power Apps -ohjelman parannuksia, jotka ovat nyt esikatselussa, ovat mm. seuraavat:

 • Kyky luoda monimutkaisia moninäyttösovelluksia luonnollisen kielen avulla sekä suunnitella ja päivittää kauniita käyttöliittymiä. Näin kehittäjät voivat käyttää vähemmän aikaa arkipäiväisiin tehtäviin, kuten painikkeiden kohdistamiseen, ja enemmän aikaa monimutkaisten koodaushaasteiden ratkaisemiseen.
 • Tietojenkäsittelyominaisuuksien lisääminen, jotta kehittäjät voivat puhdistaa ja valmistella tietoja ennen sovelluksen rakentamista. Power Appsin Copilot voi syöttää minkä tahansa Excel-tiedoston, olipa se kuinka löyhästi jäsennelty tahansa, ja luoda vankkoja jäsenneltyjä taulukoita erilaisilla tietotyypeillä.
 • Copilot-ohjaus tuo älykkyyden tehon mallisovelluksiin intuitiivisen tiedonymmärryksen ja kätevän navigoinnin avulla. Copilot-ohjaus canvas-sovelluksissa saa myös merkittävää lisäpotkua Dataverse-tietojen ymmärtämiseen.
 • Kyky luoda kuvauksia monimutkaisille sovelluksille ja moniosaisille ratkaisuille, joissa on sovelluksia, datataulukoita ja automaatioita.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI
Mies ja nainen katsovat kannettavaa tietokonetta, kuva on sinisellä ja violetilla taustalla.

7. Vastuullinen tekoäly 7.1. Vastuullinen tekoäly

7.1.1. Microsoft Designer ja Bing Image Creator -ohjelmia varten kehitteillä oleva median alkuperän selvitys.

Microsoft Designeriin ja Bing Image Creatoriin tulevien uusien mediatodistusominaisuuksien avulla kuluttajat voivat tarkistaa, onko kuva tai video tuotettu tekoälyn avulla. Teknologia käyttää kryptografisia menetelmiä tekoälyn tuottaman sisällön merkitsemiseen ja allekirjoittamiseen sen alkuperää koskevilla metatiedoilla. Microsoft on ollut johtavassa asemassa alkuperän todentamismenetelmien tutkimus- ja kehitystyössä, ja se on ollut mukana perustamassa Project Originia ja Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) -standardointielintä.

Microsoftin mediatodistus allekirjoittaa ja varmentaa geneerisen sisällön C2PA-standardin mukaisesti. Microsoft tukee aluksi tärkeimpiä kuva- ja videoformaatteja Microsoft Designerissa ja Bing Image Creatorissa, joita odotetaan lähikuukausina.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI
Nainen seisoo pitää puhelinta toisessa kädessä kahvikuppi toisessa, kuva on sininen ja violetti tausta

8. Turvallisuus 8.1. Turvallisuus

8.1.1. Koneoppiminen ja valmiit lähdekoodiluokittelijat nyt yleisesti saatavilla.

Sisäpiiriläisten suorittama lähdekoodin luvaton poistaminen voi altistaa organisaatiot suurelle immateriaalioikeuksien menettämisen ja mahdollisten vahinkojen riskille. Näin voi tapahtua, kun lähdekoodia upotetaan asiakirjoihin ja tiedostoihin, jaetaan keskusteluissa ja käytetään muissa sovelluksissa. Parannettu, käyttövalmis lähdekoodiluokittelija on nyt yleisesti saatavilla yhdessä 35 muun valmiiksi koulutetun luokittelijan kanssa, jotta organisaatiot voivat nopeasti tunnistaa ja suojata digitaalisen omaisuutensa arkaluonteisimmat tiedot.

Nämä luokittelijat pystyvät havaitsemaan joitakin kaikkein kriittisimpiä arkaluonteisia sisältöjä, kuten immateriaalioikeudet ja liikesalaisuudet, olennaiset ei-julkiset tiedot, arkaluonteiset terveys- ja lääketieteelliset tiedostot, arkaluonteiset taloudelliset tiedot ja henkilökohtaisesti tunnistettavat tiedot yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) noudattamista varten. Tämä uusi lähdekoodiluokittelija tukee yli 70 tiedostopäätettä, 23 ohjelmointikieltä ja pystyy tunnistamaan sulautetun ja osittaisen lähdekoodin asiakkaan keskeisten syötteiden perusteella.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

8.1.2. Uusia API:ita saatavilla tutkinnan ja oikeudenkäyntien tukemiseksi.

Microsoft jatkaa investointeja Microsoft Graph API -alustaan tukeakseen eDiscovery- ja Audit-skenaarioita, kuten oikeudenkäyntejä ja tutkimuksia varten tarvittavien tietojen löytämistä. Audit Search API ja eDiscovery (Premium) Export API, jotka ovat nyt esikatseluvaiheessa, auttavat asiakkaita automatisoimaan tehtäviä, jotka vähentävät tietoturvariskejä ja -kustannuksia minimoimalla turvallisen vaatimustenmukaisuusrajan ulkopuolelle vietävien tietojen määrän.

Gartner ennustaa, että vuoteen 2025 mennessä lakiosastot kolminkertaistavat menot lakiteknologiaan ja että 50 prosenttia suuriin yritysjärjestelyihin liittyvästä lakiasioiden käsittelystä automatisoidaan. Kehittäjille tarjoutuu yhä enemmän tilaisuuksia hyödyntää Microsoft Graph API:ita, jotta he voivat hyödyntää tätä vauhtia ja auttaa organisaatioita automatisoimaan oikeudenkäyntejä ja tutkimuksia koskevia työnkulkujaan.

Lisäresurssit:

8.1.3. Microsoft Entra External ID nyt esikatselussa

Microsoft Entra External ID, asiakkaan identiteetin ja käyttöoikeuksien hallinnan seuraava sukupolvi, suojaa kaikkia ulkoisia identiteettejä ja valvoo tehokkaasti, mihin resursseihin ne voivat päästä joustavan, yhtenäisen alustan, mukautuvien käyttöoikeuskäytäntöjen ja sisäänrakennetun identiteetin hallinnan avulla. Käyttäjät voivat lisätä sitoutumista ihmiskeskeisillä käyttäjävirroilla ja nopeuttaa turvallisten ja yhteensopivien sovellusten kehittämistä yksinkertaisilla työkaluilla ja laajennettavissa olevalla API-first-ratkaisulla, joka perustuu avoimiin standardeihin. External ID on saatavilla esikatseluna Build 2023 -tapahtumassa.

Microsoft Entra Verified ID Wallet SDK -kirjasto-ominaisuus mahdollistaa nopeamman, helpomman ja turvallisemman asiakastunnisteiden ja pääsynhallinnan käyttötapausten avaamisen. Sen avulla yritykset voivat rakentaa suoraan sovelluksiinsa todennettavissa olevia tunnistetietolompakoita, joihin voidaan tallentaa todennettuja tunnisteita, jotka on räätälöity vastaamaan niiden brändiä ja käyttäjien tarpeita. Verified ID Wallet SDK -kirjasto on yleisesti saatavilla kesäkuussa 2023.

Lisäresurssit:

Nainen hymyilee Microsoft Studio -tietokoneen takana, kuva on sinisellä ja violetilla taustalla.

9. Windows 9.1. Windows

9.1.1. Microsoft Store on Windows luo uusia mahdollisuuksia kehittäjille uusien työkalujen ja ominaisuuksien avulla.

Kun kaikenkokoiset sovelluskehittäjät etsivät uusia asiakkaita, laajan ekosysteemin vuoksi heitä voi olla vaikea tavoittaa. Microsoft Store on Windows on suunniteltu asettamaan kehittäjät kuljettajan paikalle työkaluilla ja ominaisuuksilla, jotka auttavat saavuttamaan uusia asiakkaita. Microsoft Store on Windows -kaupan uusia ominaisuuksia ovat mm. seuraavat:

 • AI Hub: Microsoft Store on Windows ottaa käyttöön erityisen osion, joka kuratoi parhaat tekoälykokemukset, jotka kehittäjäyhteisö ja Microsoft ovat rakentaneet. AI Hub, joka on yleisesti saatavilla pian, tarjoaa käyttäjille yksinkertaisen tavan löytää, oppia ja kokea tekoälyn jokapäiväisiä hyötyjä. Kehittäjät voivat nyt lähettää tekoälykokemuksiaan Microsoft Store on Windowsiin.
 • Microsoft Store Ads -mainosten laajennus: Microsoft Store Ads laajenee kahdella merkittävällä tavalla kesäkuusta alkaen. Se palvelee yli 150 aluetta Microsoft Advertisingin tukemana, ja se on saatavilla Bing-hakutuloksissa. Lisäksi Microsoft Store on Windowsiin lisätään Spotlight-osio, uusi premium-sijainti kehittäjille sisällön mainostamiseen ja mahdollisuus hyödyntää videoita.
 • Tekoälyn luoma arvosteluyhteenveto: Microsoft Store Windowsissa nopeuttaa ja helpottaa asiakkaiden sovellusten arvostelujen skannaamista. Tekoälyn avulla arvostelut analysoidaan ja kootaan yksinkertaiseksi yhteenvedoksi, jolloin asiakkaiden on helpompi löytää uutta sisältöä. Tämä ominaisuus on yleisesti saatavilla pian.
 • Tekoälyn luomat avainsanat: Kehittäjät voivat pian tavoittaa enemmän asiakkaita tekoälyn luomien älykkäiden avainsanaehdotusten avulla, mikä johtaa tarkempaan hakukoneoptimointiin tuotekuvaussivuilla.
 • Palauta sovellukset: Tämä tekee uudesta laitteesta tutun tuntuisen heti ensimmäisestä sisäänkirjautumisesta lähtien ja auttaa samalla kehittäjiä pitämään asiakkaansa. Tämä päivitys on esikatseluversiossa ja saatavilla Windows Insidereille tänään.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

9.1.2. Hybridisilmukasta tulee todellisuutta: ONNX Runtimea ja Olivea hyödyntävät Windows AI -kehittäjät voivat hyödyntää kokonaisvaltaisia Windows AI-kokemuksia.

Olive-työkaluketjun ja ONNX Runtimen mahdollistama hybridisilmukkakehitys helpottaa kehittäjien mahdollisuuksia luoda hämmästyttäviä tekoälykokemuksia Windowsissa ja muilla alustoilla pienemmällä suunnittelupanostuksella ja paremmalla suorituskyvyllä.

Hybrid Loop mahdollistaa hybridi-inferenssin Azure- ja asiakasprosessoreissa. Microsoft loi Olive-työkaluketjun keventääkseen kehittäjien taakkaa, yksinkertaistaakseen optimointiprosessia ja poistaakseen syvällisen laitteistotuntemuksen tarpeen optimoitaessa malleja erilaisille Windows- ja muille laitteille CPU:n, GPU:n ja NPU:n välillä. Olive on laajennettava työkaluketju, jossa yhdistyvät huipputekniikat mallien pakkaamiseen, optimointiin ja kääntämiseen.

ONNX Runtimen avulla käyttäjät voivat valita, milloin he haluavat hyödyntää pilven tehoa tekoälymalleissaan. ONNX Runtime tukee nyt samaa sovellusrajapintaa mallien ajamiseen laitteessa tai pilvessä, mikä mahdollistaa hybridi-inferenssiskenaariot, joissa sovellukset voivat käyttää paikallisia resursseja, kun se on mahdollista, ja siirtyä pilveen, kun se on tarpeen. Uuden Azure EP:n esikatselun avulla käyttäjät voivat muodostaa yhteyden AzureML:ssä käyttöönotettuihin malleihin tai jopa Azure OpenAI -palveluun, alkaen Whisper-mallista. Vain muutamalla koodirivillä käyttäjät voivat määrittää pilvipalvelun päätepisteen ja määritellä kriteerit sille, milloin pilveä käytetään. Tämä antaa enemmän hallintaa kustannuksiin ja käyttäjäkokemukseen, sillä Azure EP luo joustavuutta valita, käytetäänkö suurempaa mallia pilvessä vai paikallista mallia ajonaikana.

ONNX Runtime ja Olive-työkaluketju ovat myös alustarajat ylittäviä, mikä auttaa kehittäjiä tuomaan tekoälykokemuksia sovelluksiinsa Windows-, Android-, iOS- ja Linux-käyttöjärjestelmissä. Olive toolchain on nyt esikatseluversiossa.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

9.1.3. Windows Copilotin esittely Windows 11:lle

Windows on ensimmäinen PC-alusta, joka on ilmoittanut keskitetystä tekoälyavusta asiakkaille. Yhdessä Bing Chatin sekä ensimmäisen ja kolmannen osapuolen lisäosien kanssa käyttäjät voivat keskittyä ideoidensa toteuttamiseen, monimutkaisten projektien loppuunsaattamiseen ja yhteistyöhön sen sijaan, että he käyttäisivät energiaa useiden eri sovellusten etsimiseen, käynnistämiseen ja työskentelyyn.

Windows Copilot tarjoaa henkilökohtaisia vastauksia ja auttaa käyttäjiä tekemään Windows 11:ssä toimenpiteitä, kuten muuttamaan asetuksia, toistamaan tiettyä soittolistaa tai avaamaan asiaankuuluvan sovelluksen. Windows Copilot tuo mukanaan Bing Chatin, verkkotietämyksen ja voi jopa ottaa huomioon käyttäjän sovellusten nykyisen kontekstin, jotta käyttäjä saa entistäkin relevantimpia vastauksia.

Windows Copilot voidaan telakoida sivuruutuun niin, että se pysyy jatkuvasti käyttäjän sovellusten vieressä ja on aina apuna riippumatta siitä, mitä käyttäjä tekee - inspiroituu, suunnittelee, kommunikoi tai luo.

Windows Copilot alkaa olla saatavilla Windows 11:n esikatselussa kesäkuussa.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI

9.1.4. Windows kiihdyttää edelleen tukea Arm-kehitykselle.

Windows nopeuttaa edelleen tukea Arm-kehitykselle tukemalla ja toivottamalla tervetulleeksi yhä enemmän kolmannen osapuolen Windows-sovelluksia, väliohjelmistokumppaneita ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, jotka ovat saatavilla natiivisti Armille. Joitakin näistä tukimateriaaleista, jotka ovat nyt esikatselussa, ovat mm:

 • Visual Studio: Visual Studio 17.6:n mukana tulee MAUI-tuki Armille.
 • Visual Studio 17.71 Preview 1 sisältää nyt tuen Linux-kehitykselle C++:lla.
 • LLVM v12.0 ja siitä eteenpäin ristiinkäännös- ja natiivikäännösvaihtoehtoja varten Armille
 • Node 20.0.0 natiivilla Arm-tuella.
 • WiX installer v4.0 on saatavilla natiivien asennusohjelmien luomiseen Armille.
 • Luminar Neo: Skylum julkaisee natiivin Arm-versionsa kuvankäsittelyn tekoälyohjelmistosta, Luminar Neo, jonka voi asentaa Microsoft Storesta Windowsissa.
 • Lisäksi Unity Player tulee yleisesti saataville kesäkuun alussa natiivisti Windows on Arm -käyttöjärjestelmään. Väliohjelmistomoottoria käyttävät kehittäjät voivat helposti kohdistaa Windows on Arm -laitteisiin ja saada natiivin suorituskyvyn nykyisiin ja tuleviin nimikkeisiin.

Lisäresurssit:

9.1.5. Windows luo kodin kehittäjille

Kuunneltuaan kehittäjien palautetta Microsoft loi Windows-kehittäjille kodin, jossa keskitytään uudelleen tuottavuuteen ja suorituskykyyn kaikissa kehityksen elinkaaren vaiheissa. Näihin nyt esikatselussa oleviin ominaisuuksiin kuuluvat mm:

Dev Home antaa käyttäjille mahdollisuuden määrittää koneensa nopeasti, muodostaa yhteyden GitHubiin sekä seurata ja hallita työnkulkuja yhdessä keskitetyssä paikassa. Dev Home on avoimen lähdekoodin ja laajennettavissa, joten käyttäjät voivat parantaa kokemustaan mukautettavalla kojelaudalla ja menestykseen tarvittavilla työkaluilla. Käyttäjät voivat myös lisätä GitHub-vidgettejä projektien seuraamiseksi ja järjestelmäwidgettejä prosessorin ja näytönohjaimen suorituskyvyn seuraamiseksi.

Windows Package Manager sisältää nyt WinGet-konfiguraation, joka hoitaa ihanteellisen kehitysympäristön asennusvaatimukset Windows-koneessa WinGet-konfiguraatiotiedoston avulla, mikä lyhentää laitteen asennusaikaa päivistä tunteihin. Kehittäjien ei enää tarvitse huolehtia oikean ohjelmistoversion, ladattavien pakettien, työkalujen tai kehysten tai sovellettavien asetusten etsimisestä. WinGet-konfigurointi vähentää tämän manuaalisen ja virhealttiin prosessin yhteen komentoon WinGet-konfiguraatiotiedoston avulla.

Dev Drive on uudentyyppinen tallennustila, joka on suunniteltu tarjoamaan kehittäjille tiedostojärjestelmä, joka täyttää heidän suorituskyky- ja tietoturvatarpeensa. Se perustuu Resilient File System (ReFS) -järjestelmään, ja yhdistettynä Microsoft Defender Antivirus -ohjelman uuteen suorituskykytilaan se tarjoaa jopa 30 prosentin suorituskykyparannuksen tiedostojen syöttö- ja tulostusskenaarioiden (I/O) rakennusaikoihin verrattuna markkinoilla olevaan Windows 11 -versioon. Uusi suorituskykytila on turvallisempi kehittäjien työmäärille kuin kansioiden tai prosessien poissulkeminen ja tarjoaa ratkaisun, jossa turvallisuus ja suorituskyky ovat tasapainossa.

Windows Terminal muuttuu älykkäämmäksi GitHub Copilot X:n myötä. GitHub Copilotin käyttäjät voivat hyödyntää luonnollisen kielen tekoälyä sekä linjassa että kokeellisessa chat-kokemuksessa suositellakseen komentoja, selittää virheitä ja tehdä toimenpiteitä Terminal-sovelluksessa. Microsoft kokeilee GitHub Copilotin avulla tekoälyä myös muissa kehittäjätyökaluissa, kuten WinDBG:ssä, auttaakseen kehittäjiä suoriutumaan tehtävistä vähemmällä vaivalla.

Lisäksi kehittäjien tyytyväisyyttä lisäävät dev-ihanat, kuten tehtäväpalkin parannukset ja arkistonpakkaustuki.

Lisäresurssit:

Tunnisteet:
 • AI