Drie foto's op een blauwe en paarse achtergrond, met in het midden een afbeelding van een megafoon in geel op een oranje achtergrond.

BOEK VAN NIEUWS

Voorwoord van Frank X. Shaw

Welkom bij Microsoft Build, ons jaarlijkse paradepaardje voor ontwikkelaars.

Het doel van het Book of News is om u een routekaart te bieden voor alle aankondigingen die we doen, met alle details die u nodig hebt. Onze focus blijft dezelfde - het voor u zo gemakkelijk mogelijk maken om door het laatste nieuws te navigeren en kritische details te bieden over de onderwerpen waarin u het meest geïnteresseerd bent.

Microsoft Build is een evenement ontworpen voor ontwikkelaars - het toont tools en diensten die ontwikkelaars nu en met het oog op de toekomst kunnen gebruiken. Nu AI het gesprek in de technologieruimte domineert, is het niet meer dan logisch dat het een sleutelrol speelt in het evenement van dit jaar.

We praten over ons doel om elke ontwikkelaar in staat te stellen elke programmeertaal te gebruiken, code te schrijven op elk besturingssysteem en overal toepassingen te implementeren. Nu, in dit nieuwe tijdperk van AI, waarin ontwikkelaars nog meer keuzes hebben, blijft dit onze focus - het democratiseren van onze vooruitgang in AI om ontwikkelaars te helpen productiever te zijn, het leveren van tools en platforms om het leven van ontwikkelaars gemakkelijker te maken en het leveren van diensten die ze vandaag kunnen gebruiken om de intelligente apps van morgen te maken.

De Microsoft Build van dit jaar bevat een fantastische line-up van nieuws en een aantal spannende aankondigingen die zowel onze toewijding aan de ontwikkelaarsgemeenschap als het potentieel van AI weerspiegelen. Ik hoop dat u erbij kunt zijn.

Blijf ons uw feedback sturen! We willen ervoor zorgen dat u de informatie en context krijgt die u nodig hebt. Hoe kunnen we de ervaring de volgende keer beter maken?

fxs

Wat is het Nieuwsboek?

Het Microsoft Build Book of News is uw gids voor belangrijke nieuwsitems die we tijdens Microsoft Build aankondigen. De interactieve inhoudsopgave geeft u de mogelijkheid om de items te selecteren waarin u geïnteresseerd bent, en de vertaalmogelijkheden maken het Book of News wereldwijd toegankelijker. (Klik gewoon op de knop Vertalen onder de inhoudsopgave om vertalingen in te schakelen).

We hebben een map samengesteld met beeldmateriaal over een aantal nieuwsberichten. Bekijk het beeldmateriaal hier. Voor het bekijken van keynotes en sessies in verband met nieuwsberichten hebben we links onder het nieuws voor snelle toegang tot komende sessies en on-demand video's. Als u wilt zoeken naar AI-gerelateerd nieuws, gebruik dan de Tags-functie om eenvoudig alle AI-gerelateerde nieuwsberichten te sorteren en te doorzoeken.

Wij hopen dat het Book of News u alle informatie, inzicht en context biedt die u nodig hebt. Heeft u vragen of feedback over de inhoud van het Book of News, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Als u geïnteresseerd bent in een gesprek met een industrieanalist over nieuwsaankondigingen op Microsoft Build of Microsofts bredere strategie en productaanbod, neem dan contact op met [email protected].

man die een laptop vasthoudt op een blauwe en paarse achtergrond

1. AI-invoegtoepassingen 1.1. AI Plugins

1.1.1. Microsoft laat het AI-plugin ecosysteem groeien

Microsoft kondigt aan dat het dezelfde open plugin-standaard zal gebruiken als OpenAI voor ChatGPT, waardoor interoperabiliteit mogelijk wordt tussen ChatGPT en het brede aanbod van Microsoft op het gebied van copiloten.

Ontwikkelaars kunnen nu één platform gebruiken om plugins te bouwen die werken op zowel consumenten- als bedrijfsoppervlakken, waaronder ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot (in preview) en Microsoft 365 Copilot (in preview). Als gebruikers hun eigen plugins willen ontwikkelen en gebruiken met hun AI-app die is gebouwd op Azure OpenAI Service zal deze standaard interoperabel zijn met deze zelfde plugin-standaard. Dit betekent dat ontwikkelaars ervaringen kunnen bouwen waarmee mensen met hun apps kunnen communiceren via de meest natuurlijke gebruikersinterface: de menselijke taal.

Als onderdeel van dit gedeelde plugin-platform breidt Bing zijn ondersteuning voor plugins uit. Naast eerder aangekondigde plugins voor OpenTable en Wolfram Alpha zal Microsoft ook Expedia, Instacart, Kayak, Klarna, Redfin en Zillow, naast vele anderen, in het Bing-ecosysteem opnemen.

Naast het gemeenschappelijke plugin-platform kondigt Microsoft aan dat Bing naar ChatGPT komt als standaard zoekervaring. ChatGPT krijgt nu een zoekmachine van wereldklasse ingebouwd om actuelere antwoorden te geven met toegang tot het web. Antwoorden zijn nu gebaseerd op zoek- en webgegevens en bevatten citaten zodat gebruikers meer te weten kunnen komen, allemaal direct vanuit chat. De nieuwe ervaring wordt vanaf vandaag uitgerold naar ChatGPT Plus-abonnees en zal binnenkort beschikbaar zijn voor gratis gebruikers door eenvoudigweg een plugin in te schakelen.

Extra middelen:

Tags:
 • AI
Een vrouw zit aan een bureau met twee computermonitoren die computercode weergeven, beeld is op een blauwe en paarse achtergrond

2. Azure 2.1. Azure AI

2.1.1. AI-gerichte updates voor Azure-oplossingen verbeteren productiviteit en efficiëntie

Met de voortdurende vooruitgang in AI veranderen oplossingen snel om aan de behoeften van gebruikers te voldoen. Microsoft Azure AI Service heeft verschillende nieuwe mogelijkheden om klanten te helpen hun productiviteit, efficiëntie en veiligheid van content te verhogen. Deze updates omvatten:

Azure OpenAI Service
Updates voor Azure OpenAI Service, nu in preview, omvatten verbeteringen zoals Azure AI Studio, waarmee organisaties Azure OpenAI Service beter kunnen combineren met hun data; een Provisioned Throughput Model, dat dedicated/reserved capaciteit biedt; en plugins die de integratie van externe databronnen vereenvoudigen en het proces van het bouwen en consumeren van API's stroomlijnen.

Azure AI Veiligheid van inhoud
Azure AI Content Safety, een nieuwe AI-dienst van Azure, stelt bedrijven in staat veiligere online omgevingen en gemeenschappen te creëren. De modellen zijn ontworpen om haatdragende, gewelddadige, seksuele en zelfbeschadigende inhoud in zowel afbeeldingen als tekst te detecteren. De modellen kennen een ernstscore toe aan gemarkeerde inhoud, zodat menselijke moderatoren weten welke inhoud dringend aandacht behoeft. Als onderdeel van Microsofts inzet om verantwoorde AI-systemen te bouwen, wordt Azure AI Content Safety geïntegreerd in Microsoft-producten, waaronder Azure OpenAI Service en Azure Machine Learning prompt flow. De modellen helpen bij het detecteren en verwijderen van content uit prompts en generatie die niet voldoen aan content management standaarden. Door Azure AI Content Safety te combineren met andere Azure AI-tools voor verantwoorde AI, kunnen bedrijven AI-systemen bouwen, inzetten en controleren die eerlijkheid ondersteunen en schade beperken. Azure AI Content Safety is nu in preview, en de facturering voor alle Azure AI Content Safety-gebruik begint op 1 juni 2023, en zal worden geprijsd op $1,50 per 1K afbeeldingen, en $0,75 per 1K tekstrecords. Meer informatie over Azure AI Content Safety.

Azure Cognitief Zoeken
Vector search voor Azure Cognitive Search, het opzoeksysteem voor nieuwe grote taalmodellen (LLM) apps, komt binnenkort in preview. Met vectorzoeken kunnen ontwikkelaars eenvoudig opslaan, indexeren en zoeken op concept naast trefwoorden, met behulp van organisatiegegevens zoals tekst, afbeeldingen, audio, video en grafieken. Ontwikkelaars zullen apps kunnen bouwen om gepersonaliseerde antwoorden in natuurlijke taal te genereren, productaanbevelingen te leveren, fraude op te sporen, datapatronen te identificeren en meer. Azure Cognitive Search biedt pure vector search en hybride retrieval - evenals een geavanceerd re-ranking systeem aangedreven door Bing in één geïntegreerde oplossing. Meld u vandaag nog aan voor de Vector Search preview.

Azure Cognitive Service voor Taal
Nieuwe mogelijkheden, nu in preview voor Azure Cognitive Service for Language, omvatten de mogelijkheid voor ontwikkelaars om samenvattingen aan te passen, naast de reeds aangekondigde functies voor entiteitherkenning, tekstclassificatie en conversational language understanding (CLU), en worden allemaal aangestuurd door Azure OpenAI Service. Met deze mogelijkheden kunnen ontwikkelaars interactief de taalvaardigheden in hun apps aanpassen, wat leidt tot een snellere time-to-value voor organisaties die grote taalmodellen (LLM's) willen gebruiken. Daarnaast vereenvoudigt de integratie van CLU binnen Power Virtual Agents het proces om intelligente chatbots en virtuele agenten te creëren, evenals de beschikbaarheid van aangepast sentiment dat wordt aangedreven door vooraf gebouwde modellen.

Binnenkort algemeen beschikbaar is kant-en-klare samenvatting van documenten en gesprekken. Hiermee kunnen klanten use cases in productie nemen terwijl ze ondersteund worden door Azure's enterprise-grade paraatheid, inclusief Azure Service Level Agreements, gegevensbeveiliging en meer.

Documentvertaling in Language Studio
Met Document Translation in Language Studio, dat nu algemeen beschikbaar is, kunnen ontwikkelaars documenten in batches vertalen. Daarnaast zijn Power Automate Translator connector en Text Translator SDK voor .Net, Python, Java en JS nu in preview en is ACS Translator plugin voor Azure OpenAI Service in private preview.

De Power Automate Translator connector stelt ontwikkelaars in staat met gebruiksvriendelijke workflowautomatisering tekst en documenten te vertalen die zijn opgeslagen in meerdere clouds, op locatie of op lokale opslag. De plugin helpt gebruikers van Azure OpenAI Service een brontekst te vertalen tussen een van de meer dan 125 talen die door Translator worden ondersteund.

Aanvullende middelen:

Tags:
 • AI

2.1.2. Generatieve AI verantwoord operationaliseren met Azure Machine Learning

Azure Machine Learning verbetert drastisch het vermogen van machine learning professionals om verantwoorde generatieve AI oplossingen te operationaliseren door evaluatie in alle fasen van de modellevenscyclus mogelijk te maken. Updates voor Azure Machine Learning omvatten:

 • Prompt flow, binnenkort in preview, biedt een gestroomlijnde ervaring voor het prompten, evalueren en tunen van grote taalmodellen. Gebruikers kunnen snel promptworkflows maken die verbinding maken met verschillende taalmodellen en gegevensbronnen en de kwaliteit van hun workflows beoordelen met metingen, zoals "groundedness", om de beste prompt voor hun use case te kiezen. Prompt flow integreert ook Azure AI Content Safety, een nieuwe Azure AI-service voor content moderatie, om gebruikers te helpen schadelijke content direct in hun werkstroom te detecteren en te verwijderen. Meer informatie over prompt flow.
 • Ondersteuning voor foundation modellen, in preview, zal native mogelijkheden bieden om foundation modellen uit meerdere open-source repositories te fine-tunen en in te zetten met behulp van Azure Machine Learning componenten en pipelines. Deze functie zal binnenkort modellen van Azure OpenAI Service ondersteunen voor het afstemmen en bouwen van prompt workflows via Azure Machine Learning Studio. Meer informatie over ondersteuning voor foundation modellen.
 • Verantwoordelijke AI-dashboardondersteuning voor tekst- en beeldgegevens, nu in preview, stelt gebruikers in staat om grote modellen die zijn gebouwd met ongestructureerde gegevens te evalueren tijdens de fase van modelbouw, training en/of evaluatie. Dit helpt gebruikers bij het identificeren van modelfouten, eerlijkheidsproblemen en modelverklaringen voordat modellen worden ingezet, voor performantere en eerlijkere computervisie- en natuurlijke taalverwerkingsmodellen (NLP). Meer informatie over verantwoorde AI-dashboardondersteuning.
 • Modelmonitoring, in preview, zal gebruikers in staat stellen de prestaties van modellen in productie te volgen, tijdig waarschuwingen te ontvangen en problemen te analyseren voor continu leren en modelverbetering. Meer informatie over modelbewaking.

Aanvullende updates ter ondersteuning van samenwerking, governance en snelle ontwikkeling op schaal voor zakelijke klanten omvatten:

 • Managed feature store, nu in preview, vereenvoudigt functieontwikkeling om de levenscyclus van machine learning te stroomlijnen, zodat gebruikers sneller kunnen experimenteren en modellen kunnen verzenden, de betrouwbaarheid van modellen kan worden verhoogd en de operationele kosten kunnen worden verlaagd. Meer informatie over managed feature store.
 • Microsoft Purview connector, nu in preview, stelt ondernemingen in staat de Purview catalogus te gebruiken als centrale opslag voor metadata voor machine learning assets, waardoor data engineers, data scientists en app ontwikkelaars de lineage en transformaties van trainingsdata kunnen onderzoeken en root cause analyses kunnen uitvoeren. Meer informatie over Microsoft purview connector.
 • Managed network isolation, nu in preview, zal complexe taken stroomlijnen, zoals virtueel netwerkbeheer, private endpoint verbindingen en inbound/outbound instellingen, waardoor gebruikers tijd besparen en een veiligere omgeving wordt geboden voor machine learning projecten. Meer informatie over beheerde netwerkisolatie.
 • Ondersteuning voor DataRobot 9.0, nu in preview, zal gebruikers in staat stellen modellen in DataRobot te valideren en te documenteren en te implementeren met de schaal en flexibiliteit van Azure Machine Learning. DataRobot 9.0 is ook geïntegreerd met Azure OpenAI Service, waardoor code kan worden gegenereerd en spraakgestuurde AI-ervaringen gebruikers kunnen helpen bij het interpreteren van modelresultaten.
 • Azure Machine Learning-registers, nu algemeen beschikbaar, helpen gebruikers machine learning-artefacten zoals modellen, pipelines en omgevingen in meerdere workspaces in een organisatie te promoten, te delen en te ontdekken voor efficiëntere teamoverschrijdende activiteiten en samenwerking. Meer informatie over Azure Machine Learning-registers.
 • Azure Container for PyTorch, nu algemeen beschikbaar, biedt gebruikers een beheerde omgeving met de nieuwste PyTorch 2.0-mogelijkheden en optimalisatiesoftware zoals DeepSpeed en ONNX Runtime, ontworpen voor efficiënte training van grote modellen en inferentie. Meer informatie over Azure Container voor PyTorch.

Aanvullende middelen:

Tags:
 • AI

2.2. Azure gegevens

2.2.1. Introductie van de nieuwe Microsoft Fabric, gebouwd voor het tijdperk van AI

Microsoft Fabric, nu in preview, levert een geïntegreerde en vereenvoudigde ervaring voor alle analytics workloads en gebruikers op een enterprise-grade data foundation. Het brengt Power BI, Data Factory en de volgende generatie van Synapse samen in een verenigd software as a service (SaaS) aanbod om klanten een prijsgunstige en eenvoudig te beheren moderne analytics-oplossing te bieden voor het tijdperk van AI. Fabric heeft ervaringen voor alle workloads en data professionals op één plek - inclusief data integratie, data engineering, data warehousing, data science, real-time analytics, applied observability en business intelligence - om de productiviteit te verhogen als nooit tevoren.

Om organisaties verder in staat te stellen sneller waarde te creëren met hun data, integreert Microsoft Copilot in Microsoft Fabric, binnenkort in preview, om het gebruik van natuurlijke taal en een chatervaring mogelijk te maken om code en queries te genereren, AI-plugins te maken met behulp van een low/no-code-ervaring, aangepaste Q&A mogelijk te maken, semantiek en componenten binnen de plugin op maat te maken en uit te rollen naar Microsoft Teams, Power BI en web. Met AI-gestuurde inzichten kunnen klanten zich richten op het vertellen van het juiste gegevensverhaal en Copilot het zware werk laten doen.

Organisatorische gegevens worden gehost op Microsofts uniforme basis, OneLake, die een enkele bron van waarheid biedt en de noodzaak vermindert om gegevens te extraheren, te verplaatsen of te repliceren. Fabric maakt ook aanhoudende data governance en een enkel prijsmodel voor capaciteit mogelijk dat meegroeit met de groei, en het is open op elke laag zonder merkgebonden lock-ins. Diepe integraties met Microsoft 365, Teams en AI Copilot ervaringen versnellen en schalen het creëren van datawaarde voor iedereen. Van dataprofessionals tot niet-technische zakelijke gebruikers, Fabric heeft ervaringen op maat om iedereen in staat te stellen meer waarde uit data te halen.

Aanvullende middelen:

Tags:
 • AI

2.2.2. Power BI-updates verhogen snelheid en productiviteit in preview

Power BI heeft verschillende nieuwe updates die organisaties in staat stellen gegevens onmiddellijk in inzichten om te zetten met een toonaangevend BI-platform:

 • Copilot in Power BI, in preview, voegt de kracht van grote taalmodellen toe aan de gegevens van een organisatie om sneller inzichten te ontdekken en te delen. Gebruikers kunnen in enkele seconden rapporten maken en aanpassen, DAX-berekeningen genereren en bewerken, verhalende samenvattingen maken en vragen stellen over hun gegevens, allemaal in spreektaal. Met de mogelijkheid om eenvoudig de toon, reikwijdte en stijl van verhalen aan te passen en deze naadloos toe te voegen aan rapporten, kan Power BI ook meer inzicht in gegevens verschaffen via eenvoudig te begrijpen tekstsamenvattingen.
 • Power BI Direct Lake, in preview, is een nieuwe opslagmodus binnen Power BI-datasets waarmee organisaties massale gegevens kunnen ontsluiten zonder deze te hoeven repliceren, door direct door te kijken naar de gegevens in het lake.
 • Power BI Desktop Developer Mode, in preview, zal ontwikkelaargerichte workflows mogelijk maken via Git-integratie voor Power BI-datasets en -rapporten.

Aanvullende middelen:

Tags:
 • AI

2.2.3. Azure Cosmos DB updates verbeteren productiviteit ontwikkelaars, optimaliseren kosten

Azure Cosmos DB, Microsofts serverloze, gedistribueerde database voor NoSQL en relationele workloads, is de toonaangevende cloud database voor generatieve AI workloads - waaronder ChatGPT - en moderne app-ontwikkeling. Azure Cosmos DB introduceert een reeks nieuwe verbeteringen om de kosten, prestaties en productiviteit van ontwikkelaars te optimaliseren. Deze verbeteringen tonen de inzet van Microsoft om de gebruikerservaring voor app-ontwikkelaars te verbeteren en omvatten:

 • Burstcapaciteit: Ontwikkelaars kunnen betere prestaties en productiviteit bereiken met burstcapaciteit, waarmee klanten de ongebruikte doorvoercapaciteit van hun database of container kunnen benutten om verkeerspieken af te handelen. Databases die standaard voorziene doorvoer gebruiken met burst-capaciteit ingeschakeld, kunnen de prestaties op peil houden tijdens korte pieken wanneer verzoeken de doorvoerlimiet overschrijden. Dit geeft klanten een buffer als ze te weinig capaciteit hebben en zorgt ervoor dat ze minder snel beperkte verzoeken krijgen. Deze update is algemeen beschikbaar.
 • Hiërarchische partitiesleutels: Efficiëntere partitioneringsstrategieën en betere prestaties worden mogelijk gemaakt door hiërarchische partitiesleutels, waarmee tot drie partitiesleutels kunnen worden gebruikt in plaats van één. Dit neemt de prestatieafweging weg waarmee ontwikkelaars vaak worden geconfronteerd wanneer zij een enkele partitiesleutel moeten kiezen, en maakt een optimalere gegevensverdeling en hoge schaal mogelijk. Dit is algemeen beschikbaar.
 • Materialized Views voor Azure Cosmos DB voor NoSQL: Met Materialized Views, nu in preview, kunnen gebruikers secundaire views van hun data creëren en onderhouden in containers die worden gebruikt om queries te bedienen die te duur zouden zijn om te bedienen met een bestaande container. Met Materialized Views kunnen gemakkelijk gegevens tussen twee containers worden gecreëerd en onderhouden.
 • Azure Cosmos DB "Alle versies en verwijderingen" change feed modus: Ontwikkelaars zullen in staat zijn om een volledig overzicht te krijgen van wijzigingen in items die zich voordoen binnen de continue back-up retentieperiode van hun account, wat tijd bespaart en de complexiteit van de app vermindert. Dit is in preview.
 • .NET en Java SDK's Telemetrie + App Insights: Het monitoren van apps wordt gemakkelijker met deze update, nu in preview. De Azure Cosmos DB .NET en Java SDK's ondersteunen gedistribueerde tracing om ontwikkelaars te helpen hun apps eenvoudig te monitoren en problemen op te lossen, waardoor de prestaties en de productiviteit van de ontwikkelaar worden verbeterd.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

2.2.4. Met Azure SQL Database kunnen gebruikers meerdere apps bouwen en snel schalen

Azure SQL Database Hyperscale elastic pools introduceert een shared resource model voor Hyperscale databases, nu in preview. Met deze update kunnen ontwikkelaars nieuwe apps in de cloud bouwen en beheren en meerdere databases met wisselende en onvoorspelbare gebruikseisen schalen.

 • Elke Hyperscale elastische pool kan tot 25 databases bevatten, met maximaal 100 TB aan totale opslag.
 • Schaal computermiddelen die zijn toegewezen aan de elastische pool omhoog of omlaag in een voorspelbare hoeveelheid tijd, onafhankelijk van de hoeveelheid toegewezen opslag.
 • Maak een snelle schaal mogelijk, buiten de aan de elastische pool toegewezen computermiddelen om, door een of meer read-scale replica's toe te voegen.

Extra middelen:

2.3. Azure-infrastructuur

2.3.1. Nieuwe functies in Azure Container Storage in preview

Microsoft Azure Container Storage, een unieke volumebeheerdienst die speciaal is gebouwd voor containers, geeft een voorproefje van nieuwe functies die de prestaties, betrouwbaarheid en back-upervaring van containerworkloads zullen verbeteren. De updates omvatten:

 • Volume snapshot laat ontwikkelaars de point-in-time toestand van de persistente volumes vastleggen, zodat ze een back-up van de gegevens kunnen maken alvorens wijzigingen toe te passen.
 • Door de schaalbaarheidsdoelstelling van Persistent Volumes te verhogen, kunnen ontwikkelaars hun opslagruimte gemakkelijk opschalen, zodat ze zich kunnen concentreren op het bouwen van dataservices in plaats van zich zorgen te maken over de beperkingen van de onderliggende infrastructuur.

Extra middelen:

2.3.2. Microsoft Azure Monitor beheerde dienst voor Prometheus-updates

Prometheus, het open-source project van de Cloud Native Computing Foundation, is een gangbare standaard voor het monitoren van gecontaineriseerde workloads. Zelf beheerde Prometheus werkt vaak goed voor kleinere implementaties, maar is moeilijker te schalen voor enterprise workloads.

De volledig beheerde service voor Prometheus van Azure Monitor, nu algemeen beschikbaar, levert wat klanten leuk vinden aan het open-source ecosysteem, terwijl complexe taken zoals schaling, hoge beschikbaarheid en het bewaren van gegevens op lange termijn worden geautomatiseerd. Klanten kunnen het stand-alone gebruiken vanuit Azure Monitor of met Azure Monitor container insights en Azure Managed Grafana.

Managed Prometheus op Azure Arc-enabled Kubernetes, in preview, geeft gebruikers toegang tot de volledige reeks voordelen die managed Prometheus biedt op het Azure Arc-enabled Kubernetes cluster.

Extra middelen:

2.3.3. Nieuwe functie in Microsoft Cost Management geeft gebruikers inzicht in cloudkosten, binnenkort in preview

Microsoft Cost Management lanceert een nieuwe ervaring die gebruik maakt van de volgende generatie AI-mogelijkheden om Microsoft Cloud-klanten een eenvoudige manier te bieden om hun cloudkosten en -facturen te begrijpen, te analyseren en te beheren. Klanten kunnen gebruik maken van prompts voor verzoeken, zoals "Vat mijn factuur samen", "Splits mijn kosten uit", "Waarom is mijn factuur gestegen?" of "Hoe kan ik mijn kosten verlagen?" om snelle analyses, inzichten en aanbevelingen te krijgen, naast begeleiding om verder te optimaliseren en te groeien door integratie met andere diensten. Microsoft Cost Management is binnenkort beschikbaar als preview in het Azure-portaal.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

2.4. Azure Confidential Computing

2.4.1. Nieuwe vertrouwelijke virtuele machines op basis van Intel Trust Domain Extensions in preview

DCesv5- en ECesv5-serie vertrouwelijke virtuele machines (VM's), gebaseerd op Intel Xeon™-processoren van de vierde generatie met TDX-technologie, zijn nu in preview. Met deze VM's kunnen Azure-klanten hun meest gevoelige workloads naar Azure migreren met minimale impact op de prestaties en zonder codewijzigingen.

Deze vertrouwelijke VM's zijn ontworpen om een op hardware gebaseerde vertrouwde uitvoeringsomgeving (TEE) te bieden, die gastbescherming verhardt om de hypervisor en andere hostbeheercode de toegang tot VM-geheugen en -status te ontzeggen, waardoor toegang door cloudoperators wordt voorkomen. Klanten in gereguleerde sectoren zoals het bankwezen, de gezondheidszorg en de publieke sector kunnen hun legacy workloads gemakkelijk migreren van on-premise omgevingen naar deze vertrouwelijke VM's.

Deze VM's omvatten gast-attestatie die kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de VM alleen wordt opgestart wanneer het platform verifieert dat de VM-hostomgeving is gekoppeld aan een Intel-hardware root-of-trust en dat wordt voldaan aan het beleid voor het veilig vrijgeven van sleutels. Daarnaast kunnen klanten attestatieverzoeken starten binnen deze vertrouwelijke VM's om aan te tonen dat de VM's draaien op Intel-gevoede nodes met TDX ingeschakeld.

Extra middelen:

2.4.2. Red Hat Enterprise Linux-ondersteuning voor Azure AMD-gebaseerde vertrouwelijke virtuele machines

Azure-klanten kunnen nu het Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 9.2 Tech Preview-image opgeven als gastbesturingssysteem (OS) voor hun vertrouwelijke virtuele machines (VM's) op AMD-basis. Dit kan ertoe bijdragen dat alle gevoelige gegevens die door hun RHEL-gastbesturingssysteem worden verwerkt, tijdens het gebruik in het geheugen worden beschermd. Vertrouwelijke VM's op basis van Azure AMD kunnen een sterke, door hardware versterkte grens bieden die het gastbesturingssysteem helpt beschermen tegen toegang door hostoperators en andere Azure-huurders. Deze VM's zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat gegevens in gebruik in het geheugen worden beschermd tegen ongeautoriseerde gebruikers met behulp van encryptiesleutels die door de onderliggende chipset worden gegenereerd en ontoegankelijk zijn voor Azure-operators. Deze update is nu algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

2.4.3. Vertrouwelijke containers op Azure Container Instances nu algemeen beschikbaar

Vertrouwelijke containers op Azure Container Instances (ACI), nu algemeen beschikbaar, is een eerste serverloos vertrouwelijk computing platform in de industrie. Dit maakt een snelle en eenvoudige inzet van containers natively in Azure mogelijk en de mogelijkheid om gegevens en code in gebruik in het geheugen te beschermen, dankzij AMD EPYC™-processoren met confidential computing-mogelijkheden.

De containers kunnen worden gegroepeerd om te draaien in een hardwaregebaseerde en geattesteerde Trusted Execution Environment (TEE), zonder dat er een gespecialiseerd programmeermodel nodig is en zonder infrastructuurbeheeroverhead. Dit aanbod omvat volledige gastattestatie, die de cryptografische metingen weergeeft van alle hardware- en softwarecomponenten die draaien binnen de Trusted Computing Base (TCB), tooling om beleid te genereren dat wordt afgedwongen in de TEE en een open-source sidecar-container voor elke containergroep ter ondersteuning van veilige sleutelvrijgave en versleutelde bestandssystemen.

Extra middelen:

2.4.4. Nieuwe AMD-gebaseerde vertrouwelijke virtuele machine-opties voor Azure diensten in preview

Twee nieuwe AMD-gebaseerde vertrouwelijke virtuele machines (VM) in Azure, nu in preview, zijn:

Vertrouwelijke VM-optie voor Azure Data Explorer: Klanten die gevoelige activiteitsgegevens moeten analyseren, kunnen dat doen door Azure Data Explorer (ADX) uit te voeren op de AMD-gebaseerde vertrouwelijke VM. Dit levert ongeëvenaarde interactieve analytische prestaties en kracht op real-time, low-latency datastromen. Door het ADX-cluster van een klant op Azure vertrouwelijke VM's uit te voeren, kunnen ADX-klanten met vertrouwen hun gevoelige gegevens, financiële transactiegegevens, gezondheidsgerelateerde activiteiten, kritieke bedrijfsevenementen en andere gevoelige gegevens met tijdstempel in Azure analyseren.

Vertrouwelijke VM-optie voor Azure Databricks: Klanten die de privacy van persoonlijke informatie of andere gevoelige gegevens beter willen waarborgen tijdens het analyseren van die gegevens in Azure Databricks kunnen dit doen door AMD-gebaseerde vertrouwelijke VM's te specificeren bij het creëren van een Azure Databricks cluster. Door het Azure Databricks cluster van een klant op Azure vertrouwelijke VM's te laten draaien, kunnen Azure Databricks klanten met vertrouwen hun gevoelige gegevens in Azure analyseren.

Extra middelen:

2.4.5. Vertrouwelijke containers op Azure Kubernetes Service nu in preview

Vertrouwelijke containers in Azure Kubernetes Service (AKS), een aanbod van de eerste partij waarmee teams standaard ongewijzigde containers kunnen draaien, afgestemd op het open-source project Kata Confidential Containers, om zero trust operator implementaties met AKS te bereiken, is nu in preview.

Deze containers kunnen worden geïntegreerd met de typische diensten die worden gebruikt door apps die op AKS draaien voor monitoring, logging, enz. in een vertrouwde uitvoeringsomgeving (TEE), waarbij elke pod zijn eigen geheugencoderingssleutel krijgt toegewezen, wat hardwaregebaseerde vertrouwelijkheids- en integriteitsbescherming biedt, wat Microsofts focus op bedrijfsgereedheid voor deze workloads onderstreept.

Extra middelen:

2.5. Ontwikkelaarstools en DevOps

2.5.1. Azure Deployment Environments nu algemeen beschikbaar

Met Azure Deployment Environments, nu algemeen beschikbaar, kunnen ontwikkelaars de dienst gebruiken om zelf de omgevingen te implementeren die ze op aanvraag nodig hebben met behulp van infrastructure-as-code-sjablonen. Deze update omvat nu een gespecialiseerd portaal dat ontwikkelaars een duidelijke, eenvoudige interface biedt om hun omgevingen aan te maken en te beheren. Ontwikkelaars kunnen dit portaal ook gebruiken om dev boxen van Microsoft Dev Box te bekijken, te beheren en op te starten.

Daarnaast kunnen dev-teams kiezen tussen het bouwen van hun infrastructure-as-code sjablonen als Terraform of Azure Resource Management bestanden. Terraform-ondersteuning wordt in preview gelanceerd en klanten kunnen zich tijdens Microsoft Build aanmelden voor early access.

Extra middelen:

2.5.2. Microsoft Dev Box introduceert verschillende nieuwe mogelijkheden om de ervaring en productiviteit van ontwikkelaars te verbeteren

Microsoft Dev Box, die in juli algemeen beschikbaar zal zijn, introduceert verschillende nieuwe mogelijkheden om de ervaring van ontwikkelaars te verbeteren en de productiviteit en opname te stimuleren:

 • Nieuwe starter developer images in de Azure Marketplace om dev teams te voorzien van ready-to-use images die verder kunnen worden aangepast voor specifieke dev team behoeften. Deze images zijn algemeen beschikbaar.
 • Ontwikkelaars kunnen nu dev-boxen voor al hun projecten bekijken, beheren en opstarten vanuit een gespecialiseerd ontwikkelaarsportaal. Ontwikkelaars kunnen dit portaal ook gebruiken om omgevingen in Azure Deployment Environments te beheren. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Dev-teams zullen hun dev-boxen verder kunnen aanpassen met behulp van configuration-as-code-bestanden in git source control om basis-images van IT op maat te maken zonder dat ze ondersteuning van admins nodig hebben. Deze functie is in preview.

Visual Studio introduceert ook functies en integraties om de installatie te versnellen en de prestaties op Dev Box voor zijn gebruikers te verbeteren. Dev teams kunnen nu profiteren van Visual Studio cache opname in Dev Box images, single sign-on tussen Dev Box en Visual Studio, verbeterde prestaties over Remote Desktop Protocol (RDP) verbindingen en ondersteuning van JSON bestanden voor opslag. Veel van deze functies zijn vandaag beschikbaar, terwijl andere in preview zijn.

Ontwikkelaars kunnen ook profiteren van nieuwe dev-functies in Windows om de dev-ervaring op Dev Box te verbeteren, waaronder Dev Home, Dev Drive en Winget Configuration. Deze functies zijn in preview.

Extra middelen:

2.5.3. GitHub Advanced Security voor Azure DevOps is nu in preview

GitHub Advanced Security for Azure DevOps is nu in preview en zal geautomatiseerde beveiligingscontroles integreren in het Azure DevOps-platform, waardoor ontwikkelaars hun code, geheimen en toeleveringsketen kunnen beveiligen zonder hun workflow te verlaten:

 • Code scanning, ondersteund door CodeQL, lokaliseert kwetsbaarheden in de broncode en biedt richtlijnen voor herstel.
 • Geheimen scannen die zeer betrouwbare geheimen identificeert en ontwikkelaars blokkeert om geheimen in code repositories te plaatsen.
 • Scannen van afhankelijkheden die kwetsbaarheden in open-source afhankelijkheden ontdekken en updatewaarschuwingen voor ontwikkelaars automatiseren.

Met deze mogelijkheden kunnen ontwikkelaars de beveiliging eerder in de levenscyclus van de softwareontwikkeling implementeren, zodat beveiligingsproblemen kunnen worden opgespoord en opgelost voordat de code in productie wordt genomen.

Extra middelen:

2.5.4. Nieuwe mogelijkheden voor Azure API Management

Azure API Management is een hybride, multicloud beheerplatform voor application programming interfaces (API's) in alle omgevingen. De oplossing is bijgewerkt met verschillende nieuwe mogelijkheden, waaronder:

 • Azure API Center: Een nieuwe dienst waarmee organisaties hun portfolio van API's kunnen centraliseren en beheren, ongeacht het type, de levenscyclus of de plaats van inzet. Deze update is in preview. Meer informatie over updates voor Azure API Center.
 • WebSocket API passthrough: Hiermee kunnen gebruikers WebSocket API's die in containeromgevingen draaien beheren, beschermen, observeren en blootstellen met de API Management self-hosted gateway container. Dit is nu algemeen beschikbaar. Meer informatie over WebSocket API passthrough.
 • Self-hosted gateway ondersteuning voor Azure Active Directory (Azure AD) tokens: Gebruikers zullen de communicatie tussen de self-hosted gateway en Azure kunnen beveiligen om configuratie te downloaden met behulp van Azure AD-tokens. Hierdoor hoeven klanten niet handmatig een gateway token te verversen dat elke 30 dagen verloopt. Deze update is algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

2.5.5. Oproepautomatisering van Azure Communication Services binnenkort van start

Een nieuwe set application programming interfaces (API's), die volgende maand algemeen beschikbaar is, zal ontwikkelaars helpen servergebaseerde, intelligente belworkflows in hun apps in te bouwen en de levering van gepersonaliseerde klantbetrokkenheid te vereenvoudigen met aanvullende AI-mogelijkheden van Azure Cognitive Services.

Belautomatisering interoperabiliteit in Microsoft Teams zal volgende maand in preview zijn voor bedrijven die experts die Teams gebruiken willen verbinden met bestaande klantenservice gesprekken. Van dagelijkse afspraakboekingen en orderupdates tot complexe klantbereiken voor marketing en klantenservice, gespreksautomatisering met Azure Communication Services verandert het landschap van klantbetrokkenheid.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

2.5.6. Updates voor Azure Event Grid nu in preview

Een nieuwe update van Azure Event Grid maakt het mogelijk HTTP te gebruiken om "pull"-levering van discrete gebeurtenissen mogelijk te maken om flexibelere consumptiepatronen op grote schaal te bieden. Azure Event Grid werd voorheen uitsluitend gebruikt voor het "pushen" van HTTP-gebeurtenisgegevens tussen apps ter ondersteuning van scenario's met hoge doorvoer.

Daarnaast zal Event Grid ook publish-subscribe mogelijk maken via het MQTT-protocol, waardoor bidirectionele communicatie op schaal tussen Internet of Things (IoT)-apparaten en cloud-gebaseerde diensten mogelijk wordt. Dit maakt one-to-many, many-to-one en one-to-one communicatie tussen MQTT-clients mogelijk. Voertuigen kunnen bijvoorbeeld locatiegegevens publiceren die kunnen worden verzonden naar een dienst voor het in kaart brengen van het wagenpark die zich op deze gegevens abonneert. De voertuigen kunnen ook updates ontvangen van de cartografische dienst door zich te abonneren op waarschuwingen (bijvoorbeeld over ongevallen of bouwactiviteiten) in hun gebied.

Event Grid maakt ook het routeren van MQTT-gegevens naar andere Azure-diensten en diensten van derden mogelijk voor verdere gegevensanalyse en -opslag. Deze updates zijn nu in preview.

Extra middelen:

2.5.7. Azure Linux als container host besturingssysteem voor Azure Kubernetes Service nu algemeen beschikbaar

Azure Linux als container host besturingssysteem (OS) voor Azure Kubernetes Service (AKS) is nu algemeen beschikbaar. Azure Linux is Microsofts Linux-distributie van CBL-Mariner die wordt ondersteund als container host OS voor AKS.

Gebruikers kunnen nu Azure Linux inzetten als node pool host OS in het AKS cluster en apps bouwen bovenop de gewenste container. Azure Linux is al in productie met diensten alsXbox, Playfab,Minecraften meer dan 100 Azure-diensten. Vandaag breidt Microsoft het gebruik van de AKS container host uit naar alle AKS klanten. Azure Linux als AKS host OS levert betere prestaties, kan de beveiligingshouding van apps die op AKS-clusters draaien verhogen en is geoptimaliseerd om in Azure te draaien. Azure Linux als container host OS is geoptimaliseerd voor AKS, heeft een kleinere image grootte om een kleiner aanvalsoppervlak te presenteren en vertrouwt op dezelfde software supply chain die gebruikt wordt door Microsoft interne engineering teams en diensten.

Daarnaast beschikken AKS op Azure Stack HCI en AKS op Windows Server ook over dezelfde container host, wat zorgt voor consistentie en vereenvoudigd beheer in de cloud en de edge.

Extra middelen:

2.5.8. Azure Container Apps introduceert nieuwe mogelijkheden voor verbeterde productiviteit van ontwikkelaars

Azure Container Apps is een volledig beheerd, op Kubernetes gebaseerd app-platform om moderne apps te bouwen die serverloos zijn en gemodelleerd op een microservices architectuurpatroon. Azure Container Apps jobs, nu in preview, zullen alles inkapselen wat nodig is om ad hoc taken asynchroon uit te voeren en te voltooien, zoals gegevensverwerking, gegevensmigraties, terugkerende taken zoals een dagelijks verkoopoverzicht, enz. Jobs kunnen gepland, event-driven of on-demand worden uitgevoerd.

Met deze nieuwe mogelijkheden in Azure Container Apps kunnen ook kleinere executables binnen complexe jobs parallel draaien, waardoor het eenvoudiger wordt om onbemande batch jobs te draaien naast uw core business logica. De drie soorten jobs die binnen Azure Container Apps kunnen worden voorzien zijn:

 • Taken op aanvraag: API-oproepen met één doel die door gebruikers of code worden aangestuurd.
 • Geplande taken: Langlopende taken die worden getriggerd en voltooid op basis van de planner.
 • Event-driven jobs: Resource-intensieve taken die worden getriggerd door events kunnen nu worden gecomputerd voor potentiële besparingen met geoptimaliseerde instance provisioning met behulp van Kubernetes-gebaseerde Event Driven Autoscaler (KEDA) scalers.

Extra middelen:

2.5.9. Azure Functions introduceert nieuwe hostingoptie om serverloze, cloud-native apps te bouwen

Updates voor Azure Functions, een serverloze oplossing waarmee gebruikers minder code schrijven, minder infrastructuur onderhouden en kosten besparen, zijn nu in preview en omvatten de mogelijkheid om:

 • Implementeer gecontaineriseerde Azure Functions in een Azure Container Apps-omgeving om snel event-driven, cloud-native apps te bouwen met behulp van ingebouwde Dapr-integraties voor gedistribueerde, op microservice gebaseerde serverloze apps.
 • Maximaliseer de snelheid van ontwikkelaars met behulp van het geïntegreerde programmeermodel Azure Functions, schrijf code met de gewenste programmeertaal of het gewenste framework dat Azure Functions ondersteunt en krijg de ingebouwde service-integraties met triggers en bindingen voor een eersteklas, event-driven, cloud-native ervaring.
 • Draai Azure Functions naast andere microservices, API's, websites, workflows of elke andere gecontaineriseerde app met behulp van een Azure Container Apps omgeving die is gebouwd voor robuuste serverloze schaal, microservices en volledig beheerde infrastructuur.

Extra middelen:

2.5.10. Azure Kubernetes Service ontvangt meerdere updates

Nieuwe Azure Kubernetes Service (AKS)-gerelateerde mogelijkheden helpen de ontwikkeling van apps te versnellen, verbeteren de beveiliging, bieden een beter kostenbeheer en bieden de optie voor ondersteuning op lange termijn. Deze updates omvatten:

 • Langetermijnondersteuning is nu algemeen beschikbaar, te beginnen met Kubernetes 1.27. Eenmaal ingeschakeld, biedt dit een ondersteuningsvenster van twee jaar voor een specifieke versie van Kubernetes. Kubernetes levert elke drie tot vier maanden nieuwe releases om het tempo van innovatie in de cloud-native wereld bij te houden. Om ondernemingen meer controle over hun omgeving te geven, stelt langdurige ondersteuning voor Kubernetes klanten in staat om twee jaar lang op dezelfde release te blijven - twee keer zo lang als wat nu mogelijk is. Dit is een langverwachte ontwikkeling in de cloud-native, open-source gemeenschap voor klanten die behoefte hebben aan de extra optie voor een langere upgrade runway met voortdurende ondersteuning en beveiligingsupdates.
 • Transactable Kubernetes apps, nu algemeen beschikbaar, stellen AKS-klanten in staat om een levendig ecosysteem van eerste- en derde-partij Kubernetes-ready oplossingen van Azure Marketplace te verkennen, en deze te kopen en veilig te implementeren op AKS met eenvoudige click-through implementaties. Deze oplossingen zijn handig geïntegreerd met Azure billing, zijn klaar voor gebruik en profiteren van alle voordelen van het draaien op een cloud-native platform als AKS.
 • Vertrouwelijke containers in AKS, nu in preview, is een aanbod van de eerste partij waarmee teams standaard ongewijzigde containers kunnen draaien, afgestemd op het Kata Confidential Containers open-source project, om zero trust operator implementaties met AKS te bereiken. Deze containers kunnen worden geïntegreerd met de typische diensten die worden gebruikt door apps die op AKS draaien voor monitoring, logging, enz. in een vertrouwde uitvoeringsomgeving (TEE), waarbij elke pod zijn eigen geheugenversleutelingssleutel krijgt toegewezen, wat hardwaregebaseerde vertrouwelijkheids- en integriteitsbescherming biedt en Microsofts focus op bedrijfsgereedheid voor deze workloads onderstreept. Meer informatie over vertrouwelijke containers in AKS.
 • De multi-cluster update in Azure Kubernetes Fleet Manager (Fleet), in preview, maakt multi-cluster en at-scale scenario's voor AKS-clusters mogelijk. De nieuwe multi-cluster update functie geeft teams de mogelijkheid om geplande updates te orkestreren over meerdere clusters voor een consistente omgeving.

Extra middelen:

Een man zit aan een bureau met een computer, beeld is op een blauwe en paarse achtergrond

3. Gemeenschap van ontwikkelaars 3.1. Gemeenschap van ontwikkelaars

3.1.1. AI-training en documentatie nu beschikbaar op Microsoft Learn

Microsoft lanceert diverse trainingen en documentatie op Microsoft Learn om mensen te helpen de kracht van AI te benutten.

De nieuwe content helpt technologieprofessionals expertise op te bouwen en nieuwe vaardigheden te verwerven in de nieuwste AI-innovaties, waaronder hoe ze:

 • Gebruik Azure OpenAI Service om tekst samen te vatten, codesuggesties te krijgen en afbeeldingen voor een website te genereren.
 • Voeg intelligentie toe aan apps - en vind inzichten - door AI-modellen op maat te maken binnen Power Apps.
 • Gebruik Power Virtual Agents om aanpasbare chatbots te bouwen die gebruik maken van AI.
 • Code suggesties met GitHub Copilot om projecten naar een hoger niveau te tillen.

Deze nieuwe inhoud is beschikbaar in verschillende vormen van scholing, waaronder training door een instructeur, zelfondersteunde leertrajecten, cloud games, shows, persoonlijke en virtuele evenementen en community-led learning initiatieven.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

3.1.2. Microsoft lanceert AI Assist voor Microsoft Q&A

Microsoft Q&A Assist maakt gebruik van de kracht van AI om sneller dan ooit de juiste antwoorden op technische vragen te krijgen. Door AI op te nemen in Microsoft Q&A kan de community efficiënter leren vanuit verschillende perspectieven, door te putten uit de uitgebreide bronnen en training die beschikbaar zijn met Microsoft Learn.

Deze nieuwe AI-mogelijkheden, nu in preview op Microsoft Q&A, zullen gebruikers helpen:

 • Hulp bij het stellen van de juiste vraag: Nieuwe functies helpen gebruikers bij het schrijven van een volledige en duidelijke vraag om snel de specifieke informatie te krijgen die wordt gevraagd. Typ een vraag, vraag om hulp en ontvang AI-suggesties die de vraag kunnen verbeteren, zoals het verduidelijken van de formulering en het opnemen van de informatie die nodig is voor een snel en nauwkeurig antwoord.
 • Vind snel bestaande antwoorden op soortgelijke vragen: AI helpt met detectie van dubbele vragen. Zodra een vraag is geschreven, zullen nieuwe functies helpen zoeken naar soortgelijke, eerder gestelde vragen, met volledige antwoorden die op Microsoft Q&A staan.
 • Vraag om een door AI gegenereerd antwoord: Microsoft Q&A kan AI gebruiken om te putten uit meerdere Microsoft Learn-bronnen. Hoewel complexe vragen wellicht beantwoord moeten worden door mensen met kennis van zaken, kunnen veel vragen direct beantwoord worden met behulp van AI. Citaten en bronnen worden verstrekt wanneer AI heeft geholpen met een vraag.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

3.1.3. Updates voor Semantic Kernel, een open-source framework voor het bouwen van AI-apps

Met Semantic Kernel, een open-source framework voor het bouwen van AI-apps, kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van geavanceerde AI-modellen in combinatie met vaardigheden, gegevens en logica om intelligentie toe te voegen aan hun apps. Om de kracht en veelzijdigheid van de Semantic Kernel SDK te demonstreren, heeft Microsoft de open-source Copilot Chat starter app gelanceerd, een kant-en-klare oplossing waarmee ontwikkelaars conversatie-interfaces kunnen toevoegen aan hun line-of-business apps die gebruik maken van Memories (voor het injecteren van bedrijfsspecifieke context in AI prompts) en de Planner (waardoor de AI "doel zoekt").

Ontwikkelaars kunnen de Copilot Chat starter app gebruiken om op te starten en hun klantenservice, verkoop, marketing, onderwijs en andere oplossingen te verbeteren met de kracht van AI. De Semantic Kernel SDK ondersteunt nu zowel C#- als Python-versies en is algemeen beschikbaar. Andere kenmerken zijn:

 • Semantic Kernel biedt een flexibele en krachtige runtime die het ontwikkelingsproces vereenvoudigt en de behoefte aan handmatige codering vermindert, zodat ontwikkelaars zich kunnen richten op het leveren van waarde aan hun klanten en gebruikers.
 • Semantic Kernel is ook beschikbaar om eenvoudig te deployen naar Azure met meegeleverde deployment template scripts. Dit betekent dat ontwikkelaars snel hun eigen cloud-gebaseerde instantie van Semantic Kernel kunnen opzetten met minimale configuratie en gedoe. De scripts automatiseren het implementatieproces en helpen ervoor te zorgen dat de benodigde resources correct worden geleverd.
 • Semantic Kernel heeft een preview-versie uitgebracht van zijn VS Code-extensie, die tooling biedt voor het maken en bewerken en debuggen van AI-plugins. Met de VS Code-extensie kunnen ontwikkelaars AI-functies schrijven en testen die ze in hun app kunnen gebruiken.

Extra middelen:

Tags:
 • AI
Een vrouw zit met een stylus in een hand en een tablet in haar schoot, beeld is op een blauwe en paarse achtergrond

4. Rand 4.1. Edge

4.1.1. Microsoft 365 Copilot komt naar Microsoft Edge

Microsoft 365 Copilot, momenteel in private preview, wordt geïntegreerd in Microsoft Edge, de AI-browser voor het web. Microsoft 365 Copilot brengt krachtige werkgebaseerde mogelijkheden om vragen te beantwoorden, taken te voltooien en meer naar de Edge zijbalk.

Microsoft 365 Copilot zal nieuwe mogelijkheden bieden die de kracht van grote taalmodellen (LLM's) combineren met gegevens in de Microsoft Graph en de Microsoft 365-apps. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld verzoeken in natuurlijke taal typen zoals "Vertel mijn team hoe we de productstrategie vandaag hebben bijgewerkt", en Microsoft 365 Copilot zal een statusupdate genereren op basis van de vergaderingen, e-mails en chat threads van die ochtend. In combinatie met Edge wordt Microsoft 365 Copilot nog intuïtiever door de context te volgen van waar gebruikers naar kijken in de browser om betere antwoorden te geven. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een bestand bekijkt dat een collega heeft gedeeld, kan hij eenvoudigweg vragen: "Wat zijn de belangrijkste punten uit dit document?".

Microsoft 365 Copilot was eerder aangekondigd beschikbaar te zijn via Microsoft Teams, Microsoft365.com en Bing wanneer men zich aanmeldt bij een werkaccount. Met de toevoeging van Edge blijft Microsoft zich inzetten om deze mogelijkheden te leveren op manieren die voldoen aan de bestaande toezeggingen voor gegevensbeveiliging en privacy in de onderneming. Gebruikers moeten zijn aangemeld bij hun Azure Active Directory (Azure AD) account om Microsoft 365 Copilot te kunnen gebruiken.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

4.1.2. Microsoft Edge voor bedrijven nu in preview

Microsoft Edge ontwikkelt zich tot een speciale werkervaring met eigen visuele elementen, waaronder een bijgewerkt pictogram, de naam van de organisatie en andere aanwijzingen. Deze nieuwe ervaring, genaamd Microsoft Edge for Business, zal beschikken over een rijke set bedrijfscontroles, beveiligings- en productiviteitsfuncties. Microsoft Edge for Business, nu in preview, is gebouwd om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van bedrijven en het beveiligingslandschap. Het is de bedoeling dat Microsoft Edge for Business de standaard browserervaring wordt voor organisaties, met behulp van een Azure Active Directory (Azure AD) aanmelding.

Hybride werk vraagt om een nieuw browsermodel dat de privacy van de gebruiker verbetert en tegelijkertijd cruciale controles op bedrijfsniveau handhaaft. Microsoft Edge for Business voldoet aan de behoeften van zowel gebruikers als IT-professionals als de browser die automatisch werk en privé browsen scheidt in speciale browservensters met hun eigen aparte caches en opslaglocaties.

Voor IT kan deze nieuwe, speciale Edge-ervaring het oppervlak voor cyberaanvallen verkleinen en de beveiliging van een organisatie verbeteren, omdat het de mogelijkheid biedt om te stroomlijnen tot één browser voor alle gebruikssituaties. IT behoudt de controle over de beveiliging en compliance van Edge, zowel voor werk als privé. Als gebruikers hun content scheiden in persoonlijke vensters, kunnen persoonlijke gegevens worden uitgesloten van de bedrijfssynchronisatie, waardoor gebruikers de gewenste privacy krijgen.

Extra middelen:

4.1.3. Nieuwe Microsoft Edge-beheerservice biedt specifiek, vereenvoudigd browserbeheer

De nieuwe Microsoft Edge-beheerservice in het Microsoft 365 admin center biedt IT-beheerders een speciaal, vereenvoudigd en eenvoudig alternatief voor het beheer van browsers en extensies. Deze tool wordt al lang door IT-admins gevraagd om het browserbeheer te vereenvoudigen en zal de komende maanden in preview beschikbaar zijn. De tool is ontworpen voor Microsoft Edge for Business en stelt IT-beheerders in staat de browser voor hun organisatie te beheren met een vereenvoudigde, intuïtieve UI en zonder de complexiteit van het configureren van JSON-waarden. Deze tool is een andere optie voor het beheer van Edge die leeft naast Microsoft Intune en andere belangrijke endpoint-oplossingen. Het is een geweldige optie voor klanten die geen speciale IT-resources hebben of bedrijven van elke omvang die op zoek zijn naar een alternatieve tool met hetzelfde niveau van controles.

Global admins en Edge admins kunnen eenvoudig nieuw beleid maken, bestaand beleid wijzigen en beleid verwijderen dat ze niet langer nodig hebben. Op het tabblad Extensies hebben beheerders toegang tot Edge Add-ins om beoordelingen te bekijken, extensies te zoeken, toe te voegen en te verwijderen, en uitbreidingsaanvragen van gebruikers te bekijken.

Extra middelen:

4.1.4. Microsoft Edge Workspaces zal in de komende maanden algemeen beschikbaar zijn

Microsoft Edge Workspaces, waarmee gebruikers dezelfde set browsertabbladen samen kunnen delen, organiseren en doorbladeren, zal in de komende maanden algemeen beschikbaar zijn voor ondernemingen en consumenten toegang toevoegen. Sinds het enterprise preview programma werd aangekondigd tijdens Microsoft Ignite 2022, is Microsoft Edge Workspaces uitgegroeid tot een van de meest populaire Edge functies in preview tests. De preview werd uitgebreid naar gebruikers voor persoonlijk gebruik en trok genoeg belangstelling dat de testpool twee keer werd overtekend.

Extra middelen:

4.1.5. Sidebar app-ontwikkeling voor Microsoft Edge nu algemeen beschikbaar

De zijbalk in Microsoft Edge is een natuurlijk, goed zichtbaar toegangspunt voor gebruikers vanwege het gemak waarmee ze kunnen browsen en tegelijkertijd apps kunnen gebruiken. Het is ook de thuisbasis van de nieuwe Bing-ervaring. Met sidebar app development, nu algemeen beschikbaar, kunnen ontwikkelaars bestaande progressive web apps (PWA's) toevoegen aan de sidebar in Edge door slechts één tot twee regels code toe te voegen aan het JSON manifest.

Als een ontwikkelaar al responsive design gebruikt in zijn PWA, zal de interface zich aanpassen aan de breedte van de zijbalk. Door PWA's te optimaliseren voor de zijbalk in Edge wordt de vindbaarheid van deze apps bevorderd, krijgen gebruikers een moderne zij-aan-zij-ervaring met het beste van het web en hoeven ze minder vaak tussen vensters te schakelen.

Extra middelen:

Een man zit aan een tafel te kijken naar een Microsoft Surface computer naast een koffiekopje, beeld is op een blauwe en paarse achtergrond

5. Microsoft 365 5.1. Microsoft 365

5.1.1. Microsoft 365 Copilot uitbreiden met plugins

Ontwikkelaars kunnen nu hun apps en diensten integreren in Microsoft 365 Copilot met plugins, nu in private preview.

Plugins voor Microsoft 365 Copilot zullen ChatGPT en Bing plugins omvatten, evenals Microsoft Teams berichtextensies en Power Platform connectors. En ontwikkelaars zullen gemakkelijk nieuwe Microsoft 365 plugins kunnen bouwen met de Microsoft Teams Toolkit voor Visual Studio Code en Visual Studio. Ontwikkelaars zullen Microsoft 365 Copilot kunnen uitbreiden door hun gegevens in de Microsoft Graph te brengen en relevante en bruikbare informatie te contextualiseren met de Semantic Index voor Copilot in preview.

Meer dan 50 plugins van partners zullen beschikbaar zijn voor klanten als onderdeel van het early access programma en duizenden plugins zullen beschikbaar zijn tegen de algemene beschikbaarheid van Microsoft 365 Copilot.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

5.1.2. Nieuwe functies voor Microsoft Syntex in preview

Microsoft Syntex is een cloud content management service die intelligente documentverwerking en geavanceerde AI gebruikt om grote hoeveelheden content binnen zakelijke workflows automatisch te classificeren, te verwerken en te assembleren. Met deze nieuwe Syntex-innovaties kunnen gebruikers meer waarde uit hun Microsoft 365-content halen, waaronder:

 • Syntex-plugin voor de Microsoft 365 Copilot (in preview) brengt unieke contentmanagementvaardigheden naar bestandservaringen via Microsoft 365 Copilot-ervaringen in Microsoft Teams, SharePoint en OneDrive. Met de Syntex-plugin kunnen mensen antwoorden krijgen op voorgestelde of door de gebruiker gegenereerde vragen over de informatie in bestanden in Microsoft 365, maar ook bestandsgerichte acties ondernemen zoals contentassemblage (documenten opbouwen vanuit precieze sjablonen), classificatie (geautomatiseerde metadata en beveiliging) en e-handtekening, een van de vele AI-gestuurde Syntex-mogelijkheden die binnenkort beschikbaar komen. De Syntex-plugin voor de Microsoft 365 Copilot en Syntex eSignature zijn vanaf volgende maand in preview beschikbaar.
 • Syntex repository services helpt ontwikkelaars van bedrijven en onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) sneller content-centrische apps te bouwen in Microsoft 365. Repository services levert samenwerking, beveiliging en compliance en rijk Microsoft 365 content management, waardoor gebruikers de flexibiliteit hebben om geavanceerde gebruikerservaringen te ontwerpen en te implementeren. Syntex repository services is nu in private preview.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

5.1.3. Bouw aangepaste LLM-aangedreven Teams-bots met behulp van Visual Studio Teams Toolkit

Microsoft Teams AI-bibliotheken zijn nu in preview en beschikbaar voor gebruik in de Teams Toolkit voor Visual Studio. Deze nieuwe bibliotheken bieden een Teams-gerichte interface voor grote taalmodellen (LLM's) en user intent engines, waardoor ontwikkelaars niet langer de complexe en dure taak op zich hoeven te nemen om hun eigen conversatiebotlogica te schrijven en te onderhouden om te integreren met LLM's. Deze bibliotheken zullen een eenvoudige, door mogelijkheden gestuurde aanpak bieden voor het bouwen van apps, waardoor ontwikkelaars zich kunnen richten op het bouwen van hun bedrijfslogica in plaats van het leren van de semantiek van Teams conversatie-apps.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

5.1.4. Microsoft Teams Live Share software development kit nu algemeen beschikbaar

Live Share in Microsoft Teams stelt deelnemers aan vergaderingen in staat om direct te interageren met een gedeelde app. Met apps die gebouwd zijn voor Live Share kunnen deelnemers aantekeningen maken, bewerken, in- en uitzoomen en op allerlei andere manieren interactie hebben met gedeelde content in de Teams-vergaderfase. Met de Live Share SDK, die nu algemeen beschikbaar is, kunnen ontwikkelaars en onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) Live Share-mogelijkheden in hun apps inbouwen zonder speciale back-end code te schrijven, waardoor real-time samenwerking in Teams-vergaderingen naar een hoger niveau wordt getild.

Extra middelen:

5.1.5. Nieuwe manieren voor onafhankelijke softwareleveranciers om hun bedrijf te laten groeien met Microsoft Teams

Onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) hebben krachtige tools nodig om te bouwen, te verkopen en te gedijen. Verschillende verbeteringen om ISV's te helpen hun bedrijf te laten groeien met Microsoft Teams zijn nu algemeen beschikbaar en omvatten:

 • Verbetering van ISV-doelstellingen en inzichten: ISV's kunnen nu via het partnercentrum met app geofencing apps richten op bepaalde regio's (landen/regio's). Gebruikers krijgen alleen apps te zien die relevant zijn voor hun land en regio. Ze kunnen nu ook uitgebreide bruikbare inzichten krijgen in hun app-gebruik, zoals gebruikerstrechters, klantsegmenten en drop-offs in het ontwikkelaarsportaal.
 • Verbeteringen in de vindbaarheid voor gebruikers: De Teams Store-zoekopdracht omvat nu trefwoorden en korte en lange app-beschrijvingen bij de zoekopdracht van een gebruiker. Ontwikkelaars kunnen hun app-ontdekking verbeteren door trefwoorden aan hun manifest toe te voegen. Gebruikers kunnen nu ook beoordelingen en directe feedback geven over apps die ze gebruiken en feedback zien over apps die ze overwegen. Ontwikkelaars kunnen deze beoordelingen zien op het web en de Teams-client en reageren op de beoordelingen in het Partner Center. Daarnaast is Microsofts oplossing voor licentiebeheer voor ISV-apps nu algemeen beschikbaar. Klanten kunnen nu eenvoudig SaaS-licenties die in Teams en Teams admin center zijn aangeschaft toewijzen, gebruiken en bijhouden.
 • Contextuele beschikbaarheid van apps: Teams-apps die zijn gebouwd om mogelijkheden uit te breiden naar Outlook en de Microsoft 365-app worden nu opgedoken in de Outlook en Microsoft 365 app stores. Daardoor kunnen gebruikers deze Teams-apps nu in nieuwe contexten ontdekken en gebruiken - zonder de stroom van hun werk in andere Microsoft-apps te verlaten.

Extra middelen:

5.1.6. Avatars voor Microsoft Teams algemeen beschikbaar in desktop-app voor Windows, Mac

Avatars for Microsoft Teams zal vanaf deze week algemeen beschikbaar zijn voor alle Microsoft 365 Business en Enterprise licenties in de Teams desktop app op Windows en Mac. Avatars for Microsoft Teams biedt een alternatief voor de huidige binaire optie van video of geen video en beschikt over aanpasbare avatars en reacties. Avatars geven gebruikers de optie van een camerapauze, terwijl ze betrokkenheid en plezier aanmoedigen.

Extra middelen:

5.1.7. Nieuwe immersieve ruimtes voor Microsoft Teams in besloten preview

Met de nieuwe Microsoft Mesh-gebaseerde immersieve ruimtes voor Microsoft Teams, in een besloten preview, kunnen gebruikers een immersieve ervaring toevoegen aan elke Teams-vergadering, waardoor alledaagse vergaderingen een gevoel van natuurlijke co-presence krijgen. Contact maken met anderen in immersieve ruimtes bootst veel elementen van persoonlijke interacties na, zoals de mogelijkheid om naar de groep te lopen waarmee gebruikers willen bijpraten of naar anderen in de ruimte te zwaaien. En met ruimtelijke audio kan een grote discussie met meerdere gesprekken of een snelle sidechat plaatsvinden zonder dat het voelt als een onderbreking.

Immersive spaces for Teams is toegankelijk via een pc of een virtual reality (VR) headset, met de mogelijkheid om gemakkelijk verbinding te maken met andere deelnemers, ongeacht of ze deelnemen aan een Teams-vergadering via video, als avatar of rechtstreeks in de immersieve ruimte. Immersive spaces for Teams is vanaf deze week beschikbaar in private preview.

Extra middelen:

5.1.8. Microsoft Mesh nu in private preview

Microsoft Mesh is een platform waarmee ontwikkelaars en ontwerpers aangepaste, meeslepende ervaringen voor de werkplek kunnen bouwen - om externe en hybride werknemers en teams samen te brengen. Mesh geeft ontwikkelaars de tools om met behulp van een pc of virtual reality (VR) headset gedeelde ervaringen te creëren die bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid, ongeacht waar men zich bevindt.

Met Microsoft Mesh kunnen ontwikkelaars ervaringen bouwen die de grenzen van de fysieke wereld overschrijden en ervaringen verbeteren zoals externe en hybride gemeentehuizen, opleiding van werknemers, inwerken van nieuwe werknemers en virtuele rondleidingen en simulaties. Microsoft Mesh is vanaf vandaag beschikbaar in private preview.

Extra middelen:

Een man kijkt naar een tablet die door een vrouw wordt vastgehouden, terwijl de vrouw met haar handen gebaart, beeld is op blauwe en paarse achtergrond

6. Energieplatform 6.1. Energieplatform

6.1.1. Nieuwe functies in Dataverse versnellen datagestuurde app-ontwikkeling

Microsoft Dataverse verkort de ontwikkelingstijd drastisch met kant-en-klare data-to-app mogelijkheden op schaal. Deze updates, alle nu in preview, vertegenwoordigen drie belangrijke thema's:

Versnelling van datagestuurde app-ontwikkeling

 • Excel naar app: Ontwikkelaars kunnen snel oplossingen bouwen in Power Apps door simpelweg te slepen of te koppelen aan een gegevensbron zoals Excel, en vervolgens de UI te bouwen bovenop die gegevens.
 • Aangepaste plugins in Dataverse met behulp van Power Fx: Ontwikkelaars kunnen herbruikbare plugins in Dataverse maken met behulp van Power Fx om business logica en Dataverse regels te schrijven waarmee ze triggers en acties kunnen definiëren. Plugins in Dataverse kunnen acties die bestaan in een bronsysteem, bijvoorbeeld SQL Stored Procedure, opnieuw creëren en later die acties direct vanuit Dataverse en Power Platform gebruiken. Deze plugin slaat de actie-identifier, configuratie en authenticatie-informatie op in Dataverse, waardoor direct gebruik in een app of Power Automate flow mogelijk is.

Gestroomlijnde gegevensinzichten

 • Suite voor gegevenshygiëne: Met een paar klikken kunnen ontwikkelaars slimmere en meer contextueel bewuste apps van de volgende generatie bouwen met behulp van nauwkeurigere gegevens die gebruikmaken van slimme gegevensvalidatie, deduplicatie en native content AI-ervaringen, die volledig zijn geïntegreerd in Dataverse en Power Platform voor een volledige ontwikkelingslus van gegevens naar inzichten naar actie.
 • Query's op Dataverse-tabellen in Power Apps met behulp van SQL-taal: Ontwikkelaars kunnen een webgebaseerde SQL-editor binnen Power Apps Studio gebruiken om snel bekende query's te schrijven voor Dataverse-tabellen, zoals gegevens verkennen, filteren, aggregeren, sorteren, samenvoegen en groeperen.

Vertrouwen op ondernemingsniveau

 • IP Firewall: Ontwikkelaars kunnen de juiste toegangscontroles toepassen om hun organisatie veilig te houden door IP Firewall te gebruiken om het IP-adres van elk verzoek in realtime te analyseren en af te dwingen.

Extra middelen:

6.1.2. Nieuwe Copilot in Power Pages ervaringen in preview

De volgende generatie AI in Power Pages zorgt voor een revolutie in de manier waarop klanten datacentrische websites voor hun bedrijven bouwen en lanceren. Met Copilot in Power Pages, nu in preview, kunnen gebruikers de productiviteit verhogen en het websitebouwproces versnellen door tekst te genereren, complexe formulieren, contextuele chatbots en webpaginalay-outs te maken en beeld- en siteontwerpthema's te maken en te bewerken voor een snelle visuele opzet en aanpassing. Dit is mogelijk in enkele minuten met behulp van natuurlijke taalinvoer en intelligente suggesties.

Copilot in Power Pages is de digitale webcopy-editor om in enkele seconden tekst te genereren aan de hand van basisbeschrijvingen. Om formulieren te bouwen, beschrijft u eenvoudig het soort formulier dat nodig is en Copilot bouwt het en genereert automatisch tabellen in Dataverse, waarmee gebruikers velden kunnen bewerken, verwijderen of toevoegen met behulp van natuurlijke taalinvoer. Om de klantervaring verder te verbeteren, ondersteunt Copilot in Power Pages nu chatbotactivering met één klik, zodat gebruikers snel websites kunnen bouwen.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

6.1.3. Nieuwe functies en updates voor Power Virtual Agents

Power Virtual Agents blijft ontwikkelaars helpen intelligentere chatbots te maken met behulp van de nieuwste AI-mogelijkheden. Nieuwe functies omvatten:

 • Mogelijkheid voor Power Virtual Agents om dialogen te genereren en acties te voltooien door dynamisch door de gebruiker aangeleverde tools samen te voegen zonder de noodzaak om handmatig conversatielogica te schrijven. Tools kunnen voorgebouwde connectors, aangepaste connectors, Power Automate flows en bestaande Power Virtual Agents topics omvatten. Deze nieuwe mogelijkheid zorgt voor het vullen van slots en het extraheren van entiteiten en stelt bots in staat om verzoeken te vervullen die de auteur misschien niet had voorzien. Deze functie maakt gebruik van Azure OpenAI Service en een groot taalmodel (LLM) en is in beperkte preview beschikbaar.
 • Azure conversational language understanding (CLU) integratie, nu in preview, zal bouwers in staat stellen om aangepaste taalmodellen naar Power Virtual Agents te brengen door gebruik te maken van CLU, met inbegrip van dialoog triggering, onderbrekingen, "bedoelde u" en slot filling. Met deze integratie kunnen bouwers CLU-intenties en entiteiten creëren en toewijzen aan Power Virtual Agents-onderwerpen, en deze kunnen worden gebruikt naast de vooraf gebouwde Power Virtual Agents-ingangen voor alle ondersteunde talen.

Uitbreidingen van eerder aangekondigde functies omvatten conversatieboosters in Power Virtual Agents, die nu SharePoint en OneDrive URL's en multi-turn conversaties bevatten. Daarnaast is Copilot in Power Virtual Agents nu algemeen beschikbaar.

Deze verbeteringen zullen beschikbaar zijn binnen het nieuwe authoring canvas van Power Virtual Agent. Dit nieuwe canvas voor het bouwen van bots, dat nu algemeen beschikbaar is, biedt uitbreidbaarheid van gebeurtenissen, rijke reacties, een nieuw variabel systeem met Power Fx en een code-achtige weergave.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

6.1.4. Nieuwe manieren om automatisering te ontwikkelen en te orkestreren met Microsoft Power Automate

Power Automate introduceert nieuwe manieren voor ontwikkelaars om automatisering voor hun organisatie te creëren en beheerders te helpen robotische procesautomatisering (RPA) op schaal te orkestreren. Enkele van deze updates zijn:

 • Copilot en vernieuwde cloud flow designer, nu in preview, versnelt de ontwikkelingssnelheid van automatisering en introduceert een nieuw zijpaneel waar gebruikers wijzigingen kunnen aanbrengen en met een copilot kunnen samenwerken.
 • Custom actions SDK, nu in preview, stelt gebruikers in staat om aangepaste acties voor Power Automate voor desktop te maken, te gebruiken en te beheren. Via een nieuwe bibliotheek met speciale middelen in de Power Automate for desktop designer kunnen ontwikkelaars sneller automatisering opbouwen met aangepaste acties die zijn afgestemd op hun veelgebruikte en zelfgemaakte apps.
 • Werkwachtrijen, nu in preview, worden gebruikt om procesrelevante gegevens op te slaan en complexe processen en automatiseringen te ontkoppelen, zodat ze asynchroon kunnen communiceren. Gegevensverwerking is gebaseerd op prioriteiten en moet schaalbaar zijn om ervoor te zorgen dat elk item exclusief en binnen overeengekomen SLA's kan worden verwerkt.
 • Describe it to design it, nu in preview, kan nu parameters begrijpen waarbij het automatisch waarden invult voor de vereiste configuratieparameters. Dit minimaliseert de hoeveelheid handmatige configuratie die nodig is om flows te creëren met behulp van een beschrijving in natuurlijke taal.
 • Gegevens opmaken aan de hand van voorbeelden, algemeen beschikbaar, stelt gebruikers in staat Power Automate een voorbeeld te tonen van een waarde die zij willen opmaken en de gewenste uitvoer, en Power Automate de juiste expressie te laten voorstellen.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

6.1.5. Catalogus in Power Apps nu in preview

Catalog in Power Apps, een nieuwe functie binnen Power Platform die nu in preview is, geeft ontwikkelaars en makers een plek om de bouwstenen die ten grondslag liggen aan hun apps te publiceren en te delen. Bij elke nieuwe app die ontwikkelaars maken, profiteert hun organisatie van de voordelen van een robuuste catalogus die de tijd en kosten van elke nieuwe app vermindert. Bovendien stelt de catalogus IT-beheerders in staat hun app-ecosystemen te onderhouden en te beheren en tegelijkertijd de compliance en beveiliging van de organisatie te ondersteunen. Makers en ontwikkelaars hebben nu een enkele plaats om componenten te delen die door iedereen in de omgeving kunnen worden gebruikt en indien nodig kunnen worden gewijzigd, waardoor zowel een controlespoor wordt gecreëerd als het bouwproces van de app wordt versneld.

Extra middelen:

6.1.6. Teams Bot creatie automatiseren met Power Virtual Agents, nu in preview

Met Power Virtual Agents (PVA) kunnen gebruikers eenvoudig een intelligente Microsoft Teams-bot maken met behulp van natuurlijke taal en verwijzen naar elke website die beschikbaar is binnen de tenant en Teams-gebruikers. Deze update, nu in preview, democratiseert het bouwen van bedrijfsbrede helpdeskbots, zoals human resources-bots, en afdelings-/teambrede bots, zoals onboarding-bots. Gebruikers hoeven niet langer handmatig onderwerpen en trigger phrases te definiëren - PVA kan deze automatisch aanmaken met behulp van ingebouwde intent engines. De intelligente PVA-bots kunnen worden gepubliceerd in Teams en toegankelijk worden gemaakt voor elke gebruiker in de organisatie.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

6.1.7. Verbeteringen aan Copilot in Power Apps

Verbeteringen aan Copilot in Power Apps, nu in preview, zijn onder andere:

 • De mogelijkheid om complexe apps voor meerdere schermen te maken via conversatie in natuurlijke taal en prachtige gebruikersinterfaces te ontwerpen en bij te werken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars minder tijd besteden aan alledaagse taken zoals het uitlijnen van knoppen en meer tijd aan het oplossen van complexe codeeruitdagingen.
 • De toevoeging van gegevensverwerkingsmogelijkheden om ontwikkelaars te helpen bij het opschonen en voorbereiden van gegevens voordat ze beginnen met het bouwen van de app. Copilot in Power Apps kan elk Excel-bestand opnemen, hoe losjes gestructureerd ook, en robuuste gestructureerde tabellen maken met uiteenlopende gegevenstypen.
 • Copilot control om de kracht van intelligentie naar model-apps te brengen met zijn intuïtieve begrip van gegevens en handige navigatie. Copilot control in canvas apps krijgt ook een belangrijke impuls bij het begrijpen van Dataverse-gegevens.
 • De mogelijkheid om beschrijvingen te genereren voor complexe apps en multi-component oplossingen met apps, gegevenstabellen en automatiseringen.

Extra middelen:

Tags:
 • AI
Een man en vrouw kijken naar een laptop, beeld is op een blauwe en paarse achtergrond

7. Verantwoordelijke AI 7.1. Verantwoordelijke AI

7.1.1. Media provenance in ontwikkeling voor Microsoft Designer en Bing Image Creator

Dankzij nieuwe media provenance-mogelijkheden in Microsoft Designer en Bing Image Creator kunnen consumenten controleren of een afbeelding of video door AI is gegenereerd. De technologie gebruikt cryptografische methoden om AI-gegenereerde inhoud te markeren en te ondertekenen met metadata over de herkomst ervan. Microsoft heeft een leidende rol gespeeld in O&O naar methoden voor de authenticatie van herkomst en was medeoprichter van Project Origin en het normeringsorgaan Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA).

Microsofts media provenance zal generatieve content ondertekenen en verifiëren in overeenstemming met de C2PA-standaard. Microsoft zal in eerste instantie belangrijke beeld- en videoformaten ondersteunen voor Microsoft Designer en Bing Image Creator, die in de komende maanden worden verwacht.

Extra middelen:

Tags:
 • AI
Een vrouw staat houdt een telefoon in een hand een koffiekop in een andere, beeld is op een blauwe en paarse achtergrond

8. Beveiliging 8.1. Beveiliging

8.1.1. Machine learning en kant-en-klare broncode classificeerders nu algemeen beschikbaar

Ongeoorloofde exfiltratie van broncode door insiders kan organisaties blootstellen aan een groot risico op verlies van intellectueel eigendom en mogelijke schade. Dit kan gebeuren wanneer broncode is ingesloten in documenten en bestanden, wordt gedeeld in chats en wordt gebruikt in andere apps. Een verbeterde, gebruiksklare broncodeclassificator is nu algemeen beschikbaar, samen met 35 andere vooraf getrainde classificeerders, om organisaties te helpen de meest gevoelige gegevens in hun digitale bezit snel te identificeren en te beschermen.

Deze classificeerders kunnen enkele van de meest kritische gevoelige inhoud detecteren, zoals intellectuele eigendom en handelsgeheimen, belangrijke niet-openbare informatie, gevoelige gezondheids- en medische bestanden, bedrijfsgevoelige financiële informatie en persoonlijk identificeerbare informatie voor naleving van de General Data Protection Regulation (GDPR). Deze nieuwe broncodeclassificator ondersteunt meer dan 70 bestandsextensies, 23 programmeertalen en kan ingesloten en gedeeltelijke broncode detecteren, op basis van belangrijke input van de klant.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

8.1.2. Nieuwe API's beschikbaar ter ondersteuning van onderzoeks- en geschillenscenario's

Microsoft blijft investeren in het Microsoft Graph API platform ter ondersteuning van eDiscovery en Audit scenario's, zoals het vinden van relevante gegevens voor rechtszaken en onderzoeken. Audit Search API en eDiscovery (Premium) Export API, nu in preview, zullen door klanten worden gebruikt om taken te automatiseren die beveiligingsrisico's en -kosten verminderen door de hoeveelheid gegevens die buiten de beveiligde compliance-grens moeten worden geëxporteerd tot een minimum te beperken.

Gartner voorspelt dat juridische afdelingen tegen 2025 hun uitgaven voor juridische technologie zullen verdrievoudigen en dat 50% van het juridische werk in verband met grote bedrijfstransacties zal worden geautomatiseerd. De kans groeit voor ontwikkelaars om gebruik te maken van de Microsoft Graph API's om te profiteren van dit momentum en organisaties te helpen hun workflows voor rechtszaken en onderzoeken te automatiseren.

Extra middelen:

8.1.3. Microsoft Entra External ID nu in preview

Microsoft Entra External ID, de volgende generatie identiteits- en toegangsbeheer voor klanten, zal elke externe identiteit beschermen en effectief controleren tot welke bronnen zij toegang hebben met een flexibel, uniform platform, adaptief toegangsbeleid en ingebouwde identiteitsgovernance. Gebruikers kunnen betrokkenheid stimuleren met people-centric user flows en de ontwikkeling van veilige en compliant apps versnellen met eenvoudige tooling en een uitbreidbare API-first oplossing die is gebouwd op open standaarden. External ID zal in preview beschikbaar zijn op Build 2023.

Microsoft Entra Verified ID Wallet SDK library feature ontsluit snellere, eenvoudigere en veiligere Customer Identity and Access Management use cases. Hiermee kunnen bedrijven direct in hun apps verifieerbare portemonnees met referenties bouwen die geverifieerde ID's kunnen bevatten die zijn aangepast aan hun merk en aan de behoeften van hun gebruikers. De Verified ID Wallet SDK-bibliotheek zal algemeen beschikbaar zijn in juni 2023.

Extra middelen:

Een vrouw glimlacht terwijl achter een Microsoft Studio computer, beeld is op een blauwe en paarse achtergrond

9. Windows 9.1. Windows

9.1.1. Microsoft Store op Windows biedt ontwikkelaars meer mogelijkheden met nieuwe tools en functies

Terwijl ontwikkelaars van alle soorten apps op zoek gaan naar nieuwe klanten, kan het uitgestrekte ecosysteem het moeilijk maken hen te bereiken. Microsoft Store on Windows is ontworpen om ontwikkelaars in de stoel van de bestuurder te zetten met tools en functies om te helpen nieuwe klanten te bereiken. Nieuwe functies in de Microsoft Store on Windows zijn onder andere:

 • AI Hub: Microsoft Store on Windows introduceert een speciale sectie die de beste AI-ervaringen zal cureren, gebouwd door de ontwikkelaarsgemeenschap en Microsoft. AI Hub, binnenkort algemeen beschikbaar, biedt gebruikers een eenvoudige manier om de dagelijkse voordelen van AI te ontdekken, te leren en te ervaren. Ontwikkelaars kunnen nu hun AI-ervaringen indienen bij de Microsoft Store on Windows.
 • Uitbreiding Microsoft Store Ads: Microsoft Store Ads wordt vanaf juni op twee manieren uitgebreid. Het zal meer dan 150 regio's bedienen, ondersteund door Microsoft Advertising, en beschikbaar zijn in de zoekresultaten van Bing. Ook komt er een spotlight-sectie in de Microsoft Store on Windows, een nieuwe premium locatie voor ontwikkelaars om content te promoten en de mogelijkheid om video's te gebruiken.
 • AI-gegenereerde review samenvatting: Microsoft Store on Windows maakt het sneller en makkelijker voor klanten om app reviews te scannen. Met behulp van de kracht van AI worden recensies geanalyseerd en samengevoegd tot een eenvoudige samenvatting, waardoor het voor klanten eenvoudiger wordt om nieuwe content te ontdekken. Deze functie is binnenkort algemeen beschikbaar.
 • AI-gegenereerde trefwoorden: Ontwikkelaars kunnen binnenkort meer klanten bereiken met AI-gegenereerde slimme trefwoordsuggesties, wat resulteert in nauwkeurigere SEO voor hun productbeschrijvingspagina's.
 • Apps herstellen: Bij het overzetten naar een nieuw Windows 11-apparaat worden app-pictogrammen automatisch vastgepind op dezelfde locatie, in het startmenu of de taakbalk, waardoor een nieuw apparaat vanaf de eerste aanmelding vertrouwd aanvoelt en ontwikkelaars tegelijkertijd klanten kunnen behouden. Deze update is in preview en vandaag beschikbaar voor Windows Insiders.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

9.1.2. Hybrid Loop wordt werkelijkheid: De end-to-end Windows AI-ontwikkelaarservaring ontsluiten met behulp van ONNX Runtime en Olive

Hybrid Loop ontwikkeling, mogelijk gemaakt door Olive toolchain en ONNX Runtime, maakt het makkelijker voor ontwikkelaars om verbazingwekkende AI-ervaringen te creëren op Windows en andere platforms, met minder engineering inspanning en betere prestaties.

Hybrid Loop maakt hybride inferenties over Azure en clientprocessoren mogelijk. Microsoft creëerde de Olive toolchain om de last voor ontwikkelaars te verlichten, het optimalisatieproces te vereenvoudigen en de noodzaak van diepgaande hardwarekennis te elimineren bij het optimaliseren van modellen voor gevarieerde Windows en andere apparaten over CPU, GPU en NPU. Olive is een uitbreidbare toolchain die geavanceerde technieken voor modelcompressie, optimalisatie en compilatie combineert.

Met ONNX Runtime kunnen gebruikers kiezen wanneer ze de kracht van de cloud gebruiken voor hun AI-modellen. ONNX Runtime ondersteunt nu dezelfde API voor het uitvoeren van modellen op het apparaat of in de cloud, waardoor hybride inferentiescenario's mogelijk worden waarbij apps lokale bronnen kunnen gebruiken wanneer dat mogelijk is en naar de cloud kunnen overschakelen wanneer dat nodig is. Met de nieuwe Azure EP preview kunnen gebruikers verbinding maken met modellen in AzureML of zelfs met de Azure OpenAI service, te beginnen met het Whisper model. Met slechts een paar regels code kunnen gebruikers het cloud-eindpunt specificeren en criteria definiëren voor wanneer de cloud moet worden gebruikt. Dit geeft meer controle over kosten en gebruikerservaring, omdat Azure EP de flexibiliteit creëert om te kiezen tussen het gebruik van het grotere model in de cloud of het lokale model tijdens runtime.

ONNX Runtime en Olive toolchain zijn ook cross-platform, en helpen ontwikkelaars om AI-ervaringen in hun apps op te nemen onder Windows, Android, iOS en Linux. Olive toolchain is nu in preview.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

9.1.3. Introductie van Windows Copilot voor Windows 11

Windows is het eerste pc-platform dat gecentraliseerde AI-ondersteuning voor klanten aankondigt. Samen met Bing Chat en plug-ins van de eerste en derde partij kunnen gebruikers zich richten op het tot leven brengen van hun ideeën, het voltooien van complexe projecten en samenwerken in plaats van energie te steken in het vinden, starten en werken in meerdere toepassingen.

Windows Copilot geeft gepersonaliseerde antwoorden en helpt gebruikers actie te ondernemen binnen Windows 11, zoals het wijzigen van een instelling, het afspelen van een specifieke afspeellijst of het openen van een relevante app. Windows Copilot brengt Bing Chat, de kennis van het web en kan zelfs de huidige context in de applicaties van een gebruiker meenemen om hen te helpen nog relevantere antwoorden te krijgen.

Windows Copilot kan worden gedockt in een zijvenster, zodat het naast alle apps van de gebruiker blijft staan en altijd hulp biedt, wat ze ook aan het doen zijn - inspiratie opdoen, plannen, communiceren, creëren.

Windows Copilot komt in juni in preview beschikbaar voor Windows 11.

Extra middelen:

Tags:
 • AI

9.1.4. Windows blijft de ondersteuning voor ontwikkeling op Arm versnellen

Windows blijft de ondersteuning voor ontwikkeling op Arm versnellen door meer Windows apps van derden, middleware partners en open-source software te ondersteunen en te verwelkomen die beschikbaar is voor Arm. Enkele van deze ondersteuningsmaterialen, nu in preview, zijn:

 • Visual Studio: Visual Studio 17.6 wordt geleverd met MAUI-ondersteuning voor Arm.
 • Visual Studio 17.71 Preview 1 wordt nu geleverd met ondersteuning voor Linux-ontwikkeling met C++.
 • LLVM v12.0 en hoger voor cross-compile en native-compile opties voor Arm
 • Node 20.0.0 met native Arm ondersteuning.
 • WiX installer v4.0 is beschikbaar voor het maken van native installers voor Arm.
 • Luminar Neo: Skylum brengt zijn native Arm-versie van de AI-software voor fotobewerking uit, Luminar Neo, die kan worden geïnstalleerd vanuit de Microsoft Store op Windows.
 • Daarnaast zal Unity Player begin juni algemeen beschikbaar komen voor Windows on Arm native. Ontwikkelaars die de middleware-engine gebruiken, kunnen zich gemakkelijk richten op Windows on Arm-apparaten om native prestaties te krijgen voor huidige en toekomstige titels.

Extra middelen:

9.1.5. Windows creëert een thuis voor ontwikkelaars

Na het luisteren naar feedback van ontwikkelaars heeft Microsoft een thuis voor ontwikkelaars op Windows gecreëerd met een hernieuwde focus op productiviteit en prestaties in alle stadia van de ontwikkelingslevenscyclus. Deze functies, nu in preview, omvatten:

Met Dev Home kunnen gebruikers snel hun machines instellen, verbinding maken met GitHub en workflows monitoren en beheren op één centrale locatie. Dev Home is open source en uitbreidbaar, zodat gebruikers hun ervaring kunnen verbeteren met een aanpasbaar dashboard en de tools die ze nodig hebben om succesvol te zijn. Gebruikers kunnen ook GitHub-widgets toevoegen om projecten te volgen en systeemwidgets om CPU- en GPU-prestaties te volgen.

Windows Package Manager omvat nu WinGet-configuratie, die de installatievereisten voor een ideale ontwikkelomgeving op een Windows-machine afhandelt met behulp van een WinGet-configuratiebestand, waardoor de installatietijd van apparaten wordt teruggebracht van dagen tot uren. Ontwikkelaars hoeven niet langer te zoeken naar de juiste versie van de software, pakketten, tools of frameworks om te downloaden of instellingen om toe te passen. WinGet-configuratie reduceert dit handmatige en foutgevoelige proces tot één enkel commando met een WinGet-configuratiebestand.

Dev Drive is een nieuw type opslagvolume dat is ontworpen om ontwikkelaars een bestandssysteem te bieden dat voldoet aan hun behoeften voor zowel prestaties als beveiliging. Het is gebaseerd op het Resilient File System (ReFS) en biedt in combinatie met een nieuwe prestatiemodus in Microsoft Defender Antivirus tot 30% prestatieverbetering in bouwtijden voor I/O-scenario's (file input/output) ten opzichte van de Windows 11-versie die op de markt is. De nieuwe prestatiemodus is veiliger voor workloads van ontwikkelaars dan uitsluitingen van mappen of processen en biedt een oplossing die beveiliging en prestaties in evenwicht brengt.

Windows Terminal wordt slimmer met GitHub Copilot X. Gebruikers van GitHub Copilot zullen kunnen profiteren van natuurlijke taal AI zowel inline als in een experimentele chat-ervaring om opdrachten aan te bevelen, fouten te verklaren en acties te ondernemen binnen de Terminal-app. Microsoft experimenteert ook met GitHub Copilot-aangedreven AI in andere ontwikkelaarstools zoals WinDBG om ontwikkelaars te helpen taken te voltooien met minder gezwoeg.

Daarnaast zullen dev delighters, zoals verbeteringen aan de taakbalk en ondersteuning voor archiefcompressie, bijdragen aan de tevredenheid van ontwikkelaars.

Extra middelen:

Tags:
 • AI